El Grup Parlamentari Socialista crítica la flexibilització que, per silenci positiu, i a mesura que vagin prescrivint les il·legalitats, s’aniran legalitzant 30.000 xalets en rústic
El diputat del PSIB-PSOE Carles Bona, ha exigit al Govern del PP que derogui el decret de simplificació administrativa, perquè existeixen informes d’experts que el Govern no fa públics que van en direcció contrària al decret. En concret, Bona ha citat que hi ha documents en evidència que “aquest decret fa passes enrere importants, que posa en perill la vida, la salut i el benestar de les generacions presents i futures de les Illes Balears”, segons s’extreu de l’informe del Comitè d’experts per a la transició energètica i canvi climàtic, que el Govern, “en un exercici d’opacitat, no ha publicat en el seu web”.
El diputat socialista ha indicat que “aquest decret no és un èxit, sinó un desastre anunciat”, i ha acusat el PP de seguir en la mateixa línia de 1988 quan va voler tapar la Riera de Palma per fer un aparcament dins el mateix llit del Torrent, una iniciativa que sortosament es va aturar.
Malgrat que ara el PP es posa les mans al cap pel que ha succeït a la Comunitat Valenciana, “volen seguir imposant una lletra petita que permeti que qui va construir il·legalment, pugui revalorar els seus immobles”.
Per això, Bona demana “què més ha de passar per derogar aquest decret? Quin criteri tècnic o justificació científica ha tengut en compte el Govern per suprimir les proteccions en zones vulnerables al risc climàtic? I per retallar informes d’impactes ambientals i socials? I per reduir requisits d’autosuficiència energètica com contemplava la llei balear de Canvi climàtic?”
Per al diputat socialista, la crisi climàtica és el repte més gran que la humanitat hagi afrontat mai, que exigeix un “lideratge valent i que prioritzi la seguretat i la sostenibilitat, per damunt dels interessos a curt termini”.
Legalització de 30.000 xalets en sòl rústic
Per la seva banda, la diputada socialista Mercedes Garrido ha recordat que el vicepresident Costa ha negociat personalment les modificacions que s’han fet al decret llei, modificacions “que han entrat directament per la porta de darrere i sense cap mena de consens”.
També ha denunciat que aquestes negociacions s’han fet de cop i volta, sense cap mena de consens ni consultes a ajuntaments, ni a Consells (que són els competents amb urbanisme), ni a entitats, associacions, agents socials, col·legis professionals, ni a experts de la mesa de sostenibilitat: “Ha furtat la participació pública, han furtat als grups polítics la possibilitat de fer esmenes; ho han fet d’una manera manipuladora, amb trilerisme polític, i abusant del procés legislatiu”.
I tot això s’ha fet “per arribar als interessos clientelars del PP”, passant per damunt dels grans consensos urbanístics dels anys 90. Per això, segons Garrido, quan la llei entri en vigor, canviarà de cop la prova per iniciar el còmput de la prescripció, en vigor des de 1990. Al mateix temps, començaran a prescriure les cases il·legals a sòl rústic, que no prescrivien des de 2017; començaran a prescriure els usos il·legals, que tampoc prescrivien des de 2012.
A més, entra en vigor la flexibilització de la legalització de xalets a sòl rústic que permetrà legalitzar per silenci positiu, i a mesura que vagin prescrivint, la legalització de 30.000 xalets a sòl rústic.
I també es podran fer obres de consolidació als edificis il·legals fora d’ordenació, carregant-se una legislació en vigor des de 1988, i aprovant l’amnistia definitiva.