El Govern admet que segueix apostant per un creixement turístic, i no per un decreixement del nombre de visitants

El diputat Llorenç Pou recorda a Costa que l’ITS no és eficaç per controlar els fluxos turístics, i per mantenir la demanda d’enguany l’impost hauria de ser de 21 euros al dia

El vicepresident del Govern i conseller d’Hisenda, Antoni Costa, ha reconegut avui, a preguntes del diputat socialista Llorenç Pou, que el Govern no persegueix el decreixement de visitants (“això els ho reservam a vostès”, ha afirmat) i sí que pretén un creixement turístic contingut. Per això, el diputat Llorenç Pou, ha qüestionat que el Govern no sàpiga gestionar l’Impost de Turisme Sostenible per a la contenció de fluxos, i que l’anunci de la presidenta va ser “una improvisació per omplir de contingut el debat de política general”.

En concret, Llorenç Pou ha afirmat que l’ITS no té capacitat per gestionar la demanda i ha posat com a exemple que entre juliol i agost d’enguany s’han registrat 8,7 milions de turistes, amb un creixement del 2,5% respecte de l’any anterior. Si s’hagués duplicat la quantia de l’import de l’impost (de 4 a 8 euros), el nombre de visitants encara continuaria essent de creixement, en un 1,8%.

Pou ha trobat “decebedor” que el Govern no sàpiga donar resposta a com gestionar l’ITS, més quan fins i tot “té informes i power points” que mostren que perquè no s’incrementi la demanda, s’ha de multiplicar per cinc l’import. En aquest sentit, ha qüestionat al Govern del Prohens: “On se situa el Govern? En els 4 euros o en els 21 euros?

El diputat socialista també ha criticat que el Govern s’empari amb una mesa de sostenibilitat, que no deixa debatre les qüestions principals i on el Govern bloqueja el debat: “Quant a la mesa de sostenibilitat, després de tres setmanes de l’anunci de la presidenta i després de dues reunions de la mesa de demanda turística, quan els agents han demanat obrir el debat sobre aquest tema, el Govern no sols s’hi ha negat, sinó que tampoc ha volgut establir un calendari per debatre’l”.

Manca el consens amb patronals i sindicats

Per la seva banda, el diputat socialista Marc Pons ha abundat sobre la manca de diàleg a les meses de sostenibilitat del Govern, que fan que “cada vegada hi hagi més gent desencantada, que se sent utilitzada i enganyada, a causa d’un Govern que va anunciar que les mesures per combatre la saturació turística serien fruit de l’acord i el consens d’entitats, sindicats i patronals”, però que en la realitat no és així.

“Duim ja un terç de la legislatura, a les portes dels segons pressuposts dels Govern de Prohens” ha dit Pons, però encara no s’ha vist cap mesura per combatre saturació que hagi estat pactada amb sindicats o patronals, de la mateixa manera que el sostre de despesa que s’aprova avui tampoc ha pactat cap mesura: “Amb qui han pactat el cànon de sanejament? Amb qui ha pactat la pujada de  l’ITS a l’estiu o la seva baixada a l’hivern; amb qui han acordat el “alquiler seguro”, que només escalfarà encara més la bombolla immobiliària? Ho han fet amb patronals o sindicats? No, no ho ha fet amb ningú d’ells”.

Per això, Marc Pons ha considerat “normal” que la gent se senti utilitzada, “perquè se la convoca a reunions que no tenen ni ordre del dia, que no funcionen i no tenen cap resultat, mentre la presidenta va per lliure fent anuncis, sense encomanar-se a ningú”.

El diputat Pons critica que el Govern no cregui en la concertació social, malgrat el compromís de Prohens de practicar-la per lluitar  contra la saturació turística: “El pacte per la sostenibilitat està naufragant, per incompetència del mateix Govern, que no escolta la Societat Civil, qui ha demanat rigor, coratge i coherència”, ha afirmat Pons.

També ha criticat que el Govern “no escolta les patronals, que a porta tancada cada vegada estan més disgustades, pel menysteniment que estan sofrint, perquè el Govern no escolta i va prenent mesures sense ni tan sols cercar espais de concertació”. I tampoc escolta els sindicats, “que demanen pla de lluita contra la precarietat, i no hi ha cap tipus d’interès per fer-li front?”

Per a Pons, aquestes són les qüestions que haurien de ser capaços de concertar: “S’estan equivocant i cada vegada estan més tots sols”.

Recursos addicionals

Comments are closed