Sílvia Cano ha demanat al PP que digui clarament si votarà a favor de les mesures aprovades pel Govern d’Espanya sobre la fallida de Thomas Cook o votaran en contra “com ja van fer el mes de març amb les bonificacions als fixos discontinus”
El ple del Parlament debatrà demà una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista que demana l’establiment d’una àrea de control de les emissions contaminants dels vaixells a la Mediterrània. Una proposta amb la qual “els socialistes tornam a agafar la bandera de la sostenibilitat ambiental”, ha asseverat la portaveu Sílvia Cano.
La iniciativa, que serà defensada pel diputat Damià Borràs, és “una mesura en positiu, pensada per ajudar a protegir la nostra activitat econòmica i el nostre medi ambient, de forma transitòria de cara a un futur que passa per un altre tipus de propulsió en els vehicles de transport marítim”, ha explicat el diputat socialista.
Borràs ha concretat que “la Llei de Canvi Climàtic, aprovada la passada legislatura i pionera a Espanya i a Europa, contempla la necessitat d’establir una àrea de control d’emissions al conjunt de la Mediterrània”, per la qual cosa “impulsam aquesta iniciativa des del Parlament amb una mesura que és fonamental per a garantir el futur d’unes comunicacions marítimes que són un dels elements més greus d’accions contaminants per emissions de diòxid de sofre i de nitrogen”.
De fet, Borràs ha advertit que “ l’any passat, només les emissions marítimes, van ser superiors a les del conjunt de vehicles a motor matriculats de tots els països de la Unió Europea”, per la qual cosa “són un dels elements contaminants més importants”.
En qualsevol cas, el diputat socialista ha especificat que “no es tracta d’anar en contra de cap sistema de transport marítim, sinó de garantir des de la mesura i el control que pugui perdurar en el temps una activitat fonamental per al turisme i també per a la nostra activitat econòmica, per la qual cosa és necessari implantar mesures des del control ambiental i des de la limitació d’emissions contaminants a través d’una àrea de control que ja funciona a altres indrets”.
Mesures per pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook
D’altra banda, la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha valorat positivament el compromís del Govern d’Espanya amb Balears, amb l’aprovació per part del Consell de Ministres del Real Decret Llei amb mesures concretes per pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook.
Unes mesures consensuades amb el sector turístic i entre institucions, a partir de les quals arribaran 8 milions d’euros a Balears per recuperar la connectivitat aèria, consolidar i millorar la diversificació i la destinació turística, però que també suposaran l’ampliació de la bonificació dels fixos discontinus als mesos d’octubre i desembre d’enguany i el febrer i març del 2020, 200 milions d’euros per atendre les necessitats financeres de les empreses afectades, recursos per avançar cap a una destinació turística intel·ligent i fins a 500 milions d’euros per a actuacions de millora de la competitivitat.
En aquest sentit, Cano ha assegurat que “no sabem que farà el PP, que es posa darrere la pancarta del sí al turisme però a l’hora de la veritat vota en contra del sector, com ja va fer el mes de març rebutjant amb el seu vot les bonificacions als fixos discontinus”. Per això, la portaveu socialista ha demanat a Company que “digui clarament si donarà suport a la convalidació del Real Decret Llei amb les mesures per mitigar la caiguda de Thomas Cook o impediran que ens arribin aquests recursos que donaran oxigen al sector”.
Finalment, Cano també ha valorat positivament que el Govern d’Espanya hagi trobat la fórmula per pagar les bestretes a compte a les comunitats autònomes, per les quals Balears rebrà 101,6 milions d’euros. “És la primera vegada que un Govern en funcions i amb els pressuposts prorrogats reparteix aquests fons a les autonomies, mostrant el seu compromís amb el manteniment de l’Estat del Benestar”, ha conclòs la portaveu parlamentària socialista.