El Parlament també ha aprovat rebutjar la pràctica dels ventres de lloguer
La Comissió d’Assumptes Socials del Parlament de les Illes Balears ha aprovat per unanimitat demanar que s’elaborin plans integrals de prevenció del suïcidi i que s’incrementin els recursos per a la prevenció de conductes suïcides entre la població infantil i juvenil per tal de “prevenir un risc emergent entre la població jove i reduir el nombre de suïcidis en aquesta etapa vital”.
Tal com ha explicat la diputada socialista Beatriu Gamundí, impulsora de la iniciativa, el suïcidi és la segona causa de mort externa entre els menors d’edat a les Illes Balears i es produeixen 20 casos de temptativa per cada suïcidi, d’aquí la necessitat d’elaborar, tant en l’àmbit estatal com en l’autonòmic, aquests plans integrals de prevenció del suïcidi.
A més a més, ha recordat Gamundí, quan es produeix una mort per suïcidi, “es calcula que queden marcades per a tota la vida un total de sis persones de l’entorn familiar més pròxim”, una xifra que augmenta si es dóna en l’àmbit escolar, ja que també afecta mestres i companys.
És per això que la iniciativa també demana al Govern de les Illes Balears que es creïn i revisin protocols escolar que abordin aquesta qüestió a través de l’Observatori del Suïcidi, posat en marxa la legislatura passada. “És necessari i important treballar en la prevenció d’aquestes conductes des dels centres educatius”, ha asseverat Gamundí.
Rebuig a la pràctica dels ventres de lloguer
La Comissió també ha aprovat mostrar el seu rebuig a la pràctica dels ventres de lloguers, una pràctica que “soscava els drets de les dones, especialment de les més vulnerables, mercantilitzant els seus cossos i funcions reproductives”, ha destacat la diputada socialista i portaveu parlamentària, Sílvia Cano, impulsora de la proposta.
Així mateix, la Proposició No de Lleig, signada conjuntament amb els grups que donen suport al pacte de govern, insta el Govern d’Espanya a reforçar les garanties per evitar aquesta pràctica ja prohibida per llei i a sancionar les agències que es dediquin a aquesta activitat, garantint el compliment de la legislació actual.
També es demana al Govern d’Espanya a derogar la instrucció de 5 d’octubre de 2010 per a la inscripció registral dels nins i nines nascuts de ventres de lloguer.