Els socialistes lamenten que la dreta no hagi donat suport a cap de les polítiques desenvolupades a l’Estat des de l’inici de la pandèmia
El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, i el senador socialista per Mallorca i portaveu del Grup Territorial socialista de Balears al Senat, Cosme Bonet, han fet balanç de la seva tasca aquest 2020 a les Corts Generals i han exposat les prioritats per al 2021.
Un any marcat per la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials, els objectius del qual han estat, segons Pere Joan Pons, “salvar vides, ajudar a recuperar l’economia i desplegar la xarxa més gran de protecció social per pal·liar una crisi com la que patim, després d’un any amb moltíssimes dificultats en el qual molta gent ho està passant malament”.
En concret, Pons ha destacat que les Illes Balears han rebut prop de 2.000 milions d’euros del Govern d’Espanya, “amb més de 1.200 milions d’euros per als ERTO, els 440 milions d’euros del fons autonòmic no reemborsable, els crèdits ICO per a empreses, les mesures en benefici dels fixos discontinus, les ajudes per als autònoms o l’Ingrés Mínim Vital, que ara cal consolidar”.
Ara, els socialistes tanquen l’any amb la satisfacció de tenir uns Pressuposts Generals de l’Estat aprovats “que són els millors dels darrers anys per a Balears, amb els fons europeus que suposen un gran repte i que ara s’hauran d’aplicar i executar el més ràpidament possible, demostrant que aquest també ha estat l’any de la solidaritat europea”.
D’aquest 2020, Pons també ha posat el focus en l’aprovació de lleis tan importants com la Llei d’Eutanàsia, la qual “ens felicitam de tenir una llei que permeti una mort digna i que sempre hem demanat des de les Illes Balears”; o la nova Llei d’Educació.
De cara al 2021, el diputat socialista ha esperat “que sigui millor, amb un procés de vacunació que és un punt d’inflexió i que ens dóna esperança, tot i que haurem de seguir complint amb rigor totes les normes de seguretat”.
Amb tot plegat, Pons ha considerat que “ens hauria agradat més suport i menys crítica fàcil a absolutament tot el que s’ha fet per part de la dreta, també de la vacuna, i que en algun moment de tot l’any haguessin sumat en algun element”.
Per part seva, el portaveu del Grup Territorial socialista de Balears al Senat i senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat diverses iniciatives que han contribuït a la millora de les illes, com la iniciativa que posava el focus en les solucions per al turisme, la que demanava una regulació específica per modernitzar i agilitzar els Consells Insulars, la que demana la prohibició i el rebuig a les prospeccions petrolieres i, sobretot, la creació de la ponència sobre la insularitat, que començarà a fer feina el 2021.
Una ponència que, segons ha destacat Bonet, “servirà per posar la insularitat a l’agenda política estatal i ens permetrà convocar a la societat civil i a les institucions de les Illes al Senat perquè expliquin d’una forma transversal la problemàtica de la insularitat, la qual per primera vegada serà tractada de forma global”.
Bonet ha explicat com el Senat ha acabat el curs polític amb l’aprovació de dues lleis importants. La primera d’elles, els Pressuposts Generals de l’Estat “més socials de la història, que contribuiran a potenciar l’escut social, que miren cap a la recuperació econòmica i que s’han aprovat per una amplíssima majoria, demostrant estabilitat i que tenim un Govern fort i preparat per afrontar les conseqüències de la pandèmia”.
La segona, ha estat la Llei d’Educació, la qual ha patit “una campanya en contra ferotge de la dreta i la ultradreta que demostra que la llei vol rompre amb els privilegis d’uns pocs i afavorir una educació pública, de qualitat, inclusiva, amb oportunitats, accessible i per a tothom”.
En aquest sentit, Bonet ha destacat que la LOMLOE “acaba amb la segregació per sexes, cerca modernitzar el nostre sistema educatiu, equilibra la matrícula de la pública i la concertada i garanteix l’augment progressiu del finançament de l’educació”.
En definitiva, per al senador socialista acabam un 2020 “amb un alè d’esperança amb una vacuna que ja s’està administrant als col·lectius més vulnerables i que és un motiu d’optimisme, mentre que la resta és renou”.