El sostre de despesa no financera per a 2022 serà de 5.177 milions d’euros -un 9,5% més que el 2021- i inclou per primer pic recursos procedents del fons Next Generation i els 183 milions d’euros del factor d’insularitat
El Parlament de les Illes Balears ha aprovat el sostre de despesa no financera per a 2022 amb el vot a favor del Grup Parlamentari Socialista, el qual ha defensat la xifra marcada per la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exterior, atès que evidencia “que una altra sortida de la crisi és possible, sense retallades ni imposicions”.
Així ho ha exposat el diputat socialista Jordi Marí, qui ha destacat que la xifra de 5.177 milions d’euros per al sostre de despesa no financera per a 2022 “dona un missatge clar i parla per si mateixa”.
“És el sostre de despesa no financera més alta de la història per recuperar la nostra economia, malmenada per una pandèmia mundial que ningú no s’esperava, i per fer front a la crisi sanitària i social derivada”, ha explicat Marí, recordant que són “5.177 milions d’euros per sortir d’una manera diferent de la crisi, sense retallades ni imposicions”.
El diputat socialista, a més a més, ha explicat que aquest sostre de despesa compleix amb allò que havia demanat la Unió Europea als Estats Membres, que no era altra cosa que “elaborar pressupostos expansius”.
“El sostre de despesa augmenta en un moment en què és necessari que ho faci i recollint les recomanacions de la Unió Europea, que va entendre que era necessari suspendre les regles fiscals i demanar als governs que fessin pressupostos expansius”, ha emfasitzat Marí.
En aquest sentit, el socialista ha remarcat que “aquest és el camí correcte” i que demostra “una altra manera de fer política, posant per davant les persones, les famílies, les petites i mitjanes empreses i els autònoms”.
Marí, així mateix, ha ressaltat que, per primera vegada, els comptes públics de la Comunitat Autònoma inclouran els fons europeus provinents del programa Next Generation i també els 183 milions d’euros del factor d’insularitat.
D’aquest darrer instrument, Marí ha posat de relleu que es tracta d’una “eina imprescindible per començar a corregir les dificultats que provoca la insularitat a les illes i que, encara que la dreta no ho vulgui reconèixer, és un èxit”.
Tot plegat, a parer del socialista, “forma part de la resposta sense precedents que ha donat l’administració a aquesta crisi i que és molt diferent de l’anterior, que es va caracteritzar per les retallades i els salvi’s qui pugui”.
Finalment, el diputat ha criticat el discurs “profundament incoherent” de la dreta, especialment del Partit Popular, en referència a la seva proposta d’abaixar els impostos.
“Què vol la dreta? Menys serveis públics? Reclamen cada dia un major esforç a aquest govern, però si no és mobilitzant recursos, com pensen que s’hauria de fer? Tenen un discurs profundament incoherent, ja que quan arriba l’hora de traduir tot el que demanen en un pressupost, resulta que hi estan en contra”.
D’altra banda, el diputat per Formentera, Antonio Sanz, ha destacat que amb aquest sostre de despesa “es podran fer les polítiques públiques que amb la pandèmia ha quedat clar que necessitam”, i ha posat com a exemple, entre d’altres, fer realitat la base del 061 a Formentera, l’ampliació de l’IES Marc Ferrer o la posada en marxa de la pròxima promoció d’habitatges protegits a l’illa.
“La dreta parla de baixades d’impostos, però em deman d’on pensen que venen les ajudes que reclamen?”, ha conclòs Sanz, referenciant les ajudes provinents dels fons de 855 milions d’euros que han rebut les empreses i els autònoms de l’illa fa escasses setmanes.