Fa més de dues dècades que commemorem el Dia Internacional Contra la Violència Contra les Dones i aquest 25 de novembre, com en totes les ocasions anteriors, el Partit Socialista s’uneix amb la seva veu a la dels milions de dones i homes que cada dia dediquen la seva voluntat, compromís i acció en aquesta lluita per la llibertat i la seguretat de totes les dones.
Compartim el dolor de tantes dones que pateixen violència, de les filles i fills, mares, pares familiars i amics. Hi dirigim tot el nostre suport, la convicció que lluitem per la més justa de les causes i el nostre compromís de no deixar d’avançar fins a erradicar de la nostra societat la violència masclista. Sabem que el camí serà llarg, però això només fa més urgent que premem el pas i que seguim avançant.
Des del 2003, han estat assassinades 1.117 dones i 44 nenes i nens. Des del 2019, a Espanya s’han interposat 1.743.680 denúncies per violència de gènere i 452.095 ordres de protecció. 652 795 dones han sentit el suport a través del Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere VIOGEN. Segons les dades de la “Macroenquesta de violència contra la dona”, el 34,2% de les dones han patit violència per part de les seves parelles o ex parelles. El 47,2% no han denunciat ni han utilitzat els serveis públics d’ajuda. Les xifres augmenten quan ens referim a les dones joves. Darrere la fredor de cada xifra i cada percentatge hi ha la vida d’una dona. (dades a 31 d’octubre).
No podem resignar-nos que s’assumeixi com a normalitat la tragèdia dolorosament quotidiana de la violència masclista perquè no és un destí escrit en pedra sinó el resultat, tal com assenyala les Nacions Unides, d’unes relacions de poder desiguals entre dones i homes que persisteix com una crisi silenciosa”.
En aquest dia, les i els socialistes alcem la veu contra aquest silenci. Sumem la nostra paraula a la de milions de dones i homes que a tot el planeta diuen prou i reafirmem aquest compromís també amb fets, especialment amb fets.
Des del Partit Socialista vam ser punta de llança en la posada en marxa de la Llei Orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, que va suposar el reconeixement d’un tipus específic de violència, la violència que s’exerceix contra les dones pel fet de ser dones i va suposar un canvi complet de perspectiva àmpliament demanada pel moviment feminista.
Impulsem el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere per donar resposta institucional i de consens a un problema que considerem qüestió d’Estat. Una de les primeres mesures adoptades pel govern socialista de Pedro Sánchez va ser precisament desenvolupar el Pacte d’Estat que havia estat paralitzat pel govern de la dreta. Amb el Reial decret llei de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, es van abordar els canvis legislatius necessaris per ampliar la protecció de les víctimes i les filles i fills. Durant la crisi de la COVID-19 vam dirigir importants sumes a les administracions de l’Estat per prevenir i combatre la violència de gènere i vam posar al centre de la resposta a la pandèmia la prevenció i l’aplicació de les mesures necessàries per lluitar contra la violència de gènere. A més, s’han considerat serveis essencials als plans aplicats des del Govern d’Espanya.
Aquests últims mesos Espanya està iniciant un camí cap a una recuperació justa i el Partit Socialista no deixarà ningú enrere. La igualtat de gènere és un dels quatre eixos principals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i la lluita contra la violència masclista tindrà un paper prioritari en aquest procés. Perquè no hi pot haver recuperació sense la igualtat de dones i homes i perquè una societat democràtica no suporta que les dones visquin violentades, amenaçades o amb por. Als Pressupostos Generals de l’Estat que el Govern d’Espanya ha presentat per a l’any 2022, s’hi destinen 56 milions d’euros més que l’any passat en plans i programes contra la violència de gènere, fins a assolir els 285 milions d’euros.
Creiem que cap interès partidista està per sobre de la lluita contra una violència que suma cada dia dolor i injustícia i que ens fa vergonya com a societat. Per això, i seguint el camí marcat pel Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere hem actuat sempre, des de la responsabilitat que implica fer front al problema més gran que té la nostra societat, buscant l’acord entre les diferents forces i sumant voluntats. El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere complirà la seva vigència el proper any.
El Partit Socialista considera que és el moment de conèixer l’impacte que ha tingut el Pacte a la nostra societat. És el moment d’avaluar, renovar i actualitzar el compromís contra la violència de gènere al Congrés dels Diputats, tornant a sumar el consens més gran possible perquè la violència de gènere segueixi sent una qüestió d’Estat, que afecta tots els partits polítics. És el moment de millorar la coordinació de les diferents administracions en la lluita contra la violència de gènere, així com dotar aquesta tasca amb el finançament adequat a través de les comunitats autònomes, ajuntaments, però també, a través de les organitzacions feministes de la societat civil expertes en la lluita contra la violència de gènere.
Tal com assenyala el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, el Partit Socialista considera que els diferents tipus de violència que pateixen les dones requereixen lleis específiques i integrals per adequar la necessitat d’intervenció i de protecció a cada tipus de violència. Per això, estem impulsant la tramitació al Congrés dels Diputats la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, perquè el consentiment de la dona sigui l’aspecte fonamental sobre el qual es configuren els delictes contra la llibertat sexual. Des del Partit Socialista considerem que la llibertat sexual no pot ser només que no ens violin, que no ens assetgin, que no ens intimidin. Combatre la violència sexual ha de portar aparellat un nou marc en què les dones puguin mantenir relacions sexuals en condicions de llibertat, igualtat i seguretat. Hem de fomentar l’educació sexo afectiva perquè les relacions sexuals, a més de consentides, siguin desitjades i plaents.
També volem avançar cap a un nou marc legislatiu orientat a l’abolició de la prostitució. El tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual no es pot deslligar de la prostitució. Són dues cares d’una mateixa realitat ja que el tràfic de dones i nenes amb finalitat d’explotació sexual existeix perquè hi ha demanda de dones i nenes per a la prostitució. L’explotació sexual és la manera més terrible de violència contra les dones. El Partit Socialista anhela una societat on les dones i les nenes no siguin prostituïdes, volem construir un marc de convivència on els cossos de les dones i les nenes no siguin objectes de consum. El nostre model de societat és un on homes i dones són iguals i lliures i aquesta idea és incompatible amb la prostitució i el tràfic d’éssers humans. El Partit Socialista impulsarà polítiques públiques i un marc legislatiu orientat a l’abolició de la prostitució. No podem oblidar que la prostitució no és un problema de les dones sinó de qualitat democràtica.
El Partit Socialista sempre ha estat del costat de les dones i de la lluita feminista. Sempre hem sostingut que hi ha una violència estructural contra les dones i hem legislat per combatre-la. Els grans avenços en defensa dels drets de les dones porten la nostra firma i les nostres sigles. Avui fem també davant l’amenaça d’un negacionisme de la violència de gènere que, animat des de l’extrema dreta s’uneix amb l’antifeminisme, i pretén la ruptura de consensos socials i polítics i la reculada en els drets de les dones allà on governen.
Perquè no admetre l’existència d’una violència específica contra les dones és negar-la. Aquest discurs negacionista de la violència de gènere és molt greu i té un impacte indesitjable a la societat. D’una banda, trenca un consens social i polític existent en què s’han sostingut els grans avenços que hem desenvolupat els darrers anys en la lluita contra la violència masclista. I d’altra banda, té un impacte directe a les víctimes ja que incrementa la por, la culpa i la vergonya que les dones víctimes pateixen. El qüestionament de l’existència de la violència provoca que moltes dones tinguin por de no ser cregudes i dificulta que moltes puguin fer el primer pas per sortir del cercle de la violència.
Per tot això, i davant de tot això, el Partit Socialista reafirma el seu compromís amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. Només una societat on les dones no pateixin violència per ser dones pot ser considerada completament lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena.