Cosme Bonet: “Aquesta reforma dona continuïtat amb l’agenda de regeneració democràtica impulsada des del 2015 per la presidenta Francina Armengol”
El Ple del Senat aprova la proposta de reforma de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, per a la supressió de l’aforament dels diputats i les diputades del Parlament de les Illes Balears i dels membres del Govern de les Illes Balears.
El senador socialista per Mallorca, Cosme Bonet, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació d’aquesta iniciativa i ha subratllat que “aquesta reforma segueix amb l’agenda de regeneració democràtica impulsada des del 2015 per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol”. “És la culminació d’un procés que va sortir per unanimitat del Parlament de les Illes Balears en 2018”, ha emfatitzat.
En la mateixa línia, el senador del PSOE ha subratllat que “en 2015, la societat de Balears va demanar en les urnes un canvi de rumb en l’àmbit polític després de sofrir durant anys la corrupció de la dreta”, al mateix temps que ha posat l’accent que “el govern progressista es va fer ressò d’aquesta demanda social i aquesta reforma és part del compromís del canvi”.
El text definitiu que aprova la Cambra Alta és el mateix que va aprovar per unanimitat el Parlament de les Illes Balears el novembre de 2018, ja que, tant al seu pas pel Congrés com pel Senat no s’ha inclòs cap modificació. Aquesta reforma afectarà 59 diputats del Parlament i als membres del Govern autonòmic.
“Avui venim a proposar la supressió de l’aforament en l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears com un acte de regeneració democràtica i transparència com han fet altres comunitats autònomes abans i faran unes altres en el futur”, ha recalcat.
Per a Bonet, aquesta modificació “recull el sentir de la societat actual que està entenent els aforaments, en aquelles institucions que ho contempla la Constitució, com un privilegi que ha de corregir-se, sobre la base del principi constitucional de la igualtat davant la llei”.
En aquest punt, ha assegurat que “no podem analitzar això al marge dels casos de corrupció que han assotat a aquest país, i en particular, a les Illes Balears”. “Des dels casos del Túnel de Sóller o Calvià, encara amb el president Canyellas, fins als governs de Jaume Matas, que han omplert de vergonya les pàgines de la història de les Illes Balears en aquesta etapa, han portat a la ciutadania a desconfiar de la política, dels polítics”, ha lamentat.
Bonet ha criticat que “els corruptes, donant-li al ventilador, com diu l’expressió popular, han erosionat la nostra democràcia, fent que la llarga ombra de la corrupció sigui present de manera permanent en la política espanyola”. “Fins i tot en l’actual campanya electoral de Castella i Lleó l’ombra de la corrupció, les sospites que genera el cas Primàries, pesen sobre el candidat Mañueco”, ha exposat.
Acabat el debat i produïda la votació –251 vots a favor i 12 abstencions- el text definitiu aprovat per la Cambra Alta és el mateix que va aprovar per unanimitat el Parlament de Balears el novembre de 2018, ja que, tant al seu pas pel Congrés com pel Senat no s’ha inclòs cap modificació en aquest.