L’Eurodiputada balear Alícia Homs (PSIB-PSOE), membre de la Comissió d’Ocupació, celebra la nova directiva que establirà requisits mínims per als salaris mínims nacionals i reforçarà la negociació col·lectiva
El Parlament Europeu ha ratificat, aquest dimecres, la directiva impulsada pels socialdemòcrates europeus que regula el salari mínim dels països comunitaris amb dos criteris principals: que el Salari Mínim de cada país sigui, al menys, un 50% del salari mig del país, i un 60% del salari mitjà. A més, també fixa en el 80% el mínim de cobertura de la negociació col·lectiva, reforçant així el paper dels sindicats.
La directiva contrasta amb la gestió de la crisi del 2008, basada en l’austeritat i les recomanacions de la UE de retallades salarials. “Europa està canviant, impulsada per la socialdemocràcia. S’ha fet evident que l’austeritat va ser un error que ha estancat el progrés i, per fi, es comença a actuar per aconseguir una UE més social compromesa amb la lluita contra la desigualtat”, considera Homs.
L’objectiu principal de la nova directiva és assegurar que cada Estat Membre disposi de salaris mínims adequats, definint “adequats” com que han de permetre als treballadors i treballadores viure de manera digna. La Comissió Europea calcula que més de 24 milions de persones es beneficiaran amb aquesta nova directiva i el seu impacte ja es comença a notar, tot i que els Estats tenen fins a dos anys per a incorporar-la a la seva legislació. Alguns països, com Alemanya, Bèlgica o Irlanda, ja han anunciat pujades salarials per tal de complir amb els requisits de la Directiva.
En el cas d’Espanya, ja complim amb els requisits després dels increments en l’SMI aprovats en els últims anys pel Govern de Pedro Sánchez. Homs creu que “després de l’aprovació d’aquesta Directiva, sorprenen encara més les constants negatives de la dreta espanyola a les pujades de l’SMI en els darrers anys”, i hi ha afegit que “si en el futur algun govern pretén retallar salaris, sempre tindrà un límit que assegurarà la protecció dels treballadors i les treballadores”.
Dins dels gairebé 24 milions d’europeus que es beneficiaran d’aquesta nova norma, les dones i els joves hi són molt presents. Segons dades de la Comissió Europea, el 60% de les persones europees que reben un salari mínim són dones. Per tant, explica Homs, “és una passa que ajuda a reduir la bretxa salarial de gènere”.