Es un documental presentat a CineCiutat de Palma que explora la història del Partit Socialista de les Illes Balears des de la clandestinitat, l’any 1974, fins a la seva posició com a partit polític líder de les Illes Balears.
A partir de diferents entrevistes amb militants històrics del partit i imatges d’arxiu, aquest viatge mostra com la Federació Socialista de les Illes Balears va superar la repressió i la persecució durant la dictadura franquista per consolidar-se com un partit legal i democràtic amb sentit de responsabilitat institucional. El Partit Socialista es va convertir en una alternativa real en el procés de transformació que vivia el país en aquells moments.
La lluita per a la justícia social, la defensa de les llibertats, el progrés social, la sostenibilitat o el compromís amb Europa són valors que han inspirat a la militància del partit al llarg de tots aquests anys.
L’FSB i el PSIB-PSOE han reflectit sempre que han tingut l’oportunitat d’encapçalar o participar en les diferents institucions d’aquesta comunitat autònoma una forma única de fer política.
¿Per què un partit per a un poble?
“Un partit per a un poble” és una visió única, nova i emocionant de com el nostre partit ha estat un factor clau en la transformació de la vida de la societat de les Illes Balears i com ha estat capaç de construir un territori més just i igualitari estant sempre al servei de la ciutadania de les Illes Balears.
Els protagonistes del documental
Emilio Alonso (1942): Canvia completament la seva visió del PSOE després del Congrés de Surenes del 1974 i decideix afiliar-se. El 1978 es converteix en Secretari General de la Federació Socialista Balear, iniciant així una nova etapa per al partit a les Illes Balears.
Micaela Llull (1954): La seva relació amb la política comença amb el PSP a Madrid. Amb la fusió amb el Partit Socialista, Llull s’integra a la Federació Socialista Balear i és testimoni de la consolidació del PSIB-PSOE com a instrument al servei de la ciutadania.
Joan March (1949) Comença la seva vida política impactat per la mort de Salvador Allende a Xile. Esdevé militant del Partit Socialista Popular (PSP) de Tierno Galván fins a la seva fusió amb el PSOE. Més tard es converteix en Secretari General del PSIB-PSOE en el VI Congrés de l’any 1990.
Francesc Triay (1944): Arran de les eleccions de 1977 decideix formalitzar la seva militància al PSOE. A 1982 és elegit Secretari General del III Congrés i l’any 1994 del VII Congrés del PSIB-PSOE.
Josep Lluís Mádico Beltrán (1949): S’afilia a la Federació Socialista Balear l’abril de 1977. És Secretari General del partit a Palma entre l’any 1986 i 1987 i durant 12 anys és regidor del Grup Municipal Socialista de Palma i tinent de batle.
Maravillas Martínez (1951): A 1984 s’afilia a l’Agrupació Socialista de Palma-Ponent. El 1988 formarà part de la Comissió Executiva de la FSB-PSOE al V congrés com a Secretària de Participació de la Dona.
Sebastià Riera (1937): Inicia la seva militància amb la victòria a les eleccions general de Felipe González l’any 1982. És testimoni directe de la construcció de les agrupacions locals i la confecció de les candidatures municipals als diferents pobles de les Illes Balears. Juga un paper fonamental al seu poble, Manacor.
Jaume Armengol (1938): La seva relació amb la política comença a Barcelona, dins els grups antifranquistes i al Partit Socialista de Mallorca (PSM) a Balears. Més tard s’afilia al Partit Socialista de les Illes Balears i és batle d’Inca entre 1991 i 1995.
Miquel Oliver (1952): Fou el batle de Pollença entre els anys 1991 i 1997. És testimoni del canvi generacional que es produeix al Partit Socialista a partir dels anys 90 però també de la tasca feta als municipis pels històrics del partit.
Teresa Riera (1950): Va arribar al PSC l’any 1978. Al VI congrés del PSIB-PSOE celebrat 1990 és elegida com a Secretària de Participació de la Dona i presideix el Partit Socialista de les Illes Balears al VII congrés (1994-1997) i al XII congrés (2012-2017).
Miquel Riera (1932): Arriba a la candidatura del Partit Socialista de Felanitx a 1991. Abans ja havia participat en política en llistes independents. És el primer batle socialista del seu municipi i testimoni directe de la implantació territorial del PSIB-PSOE als pobles de les Illes Balears.
Francesc Antich (1958): S’afilia al Partit Socialista l’any 1986, i el 1991 guanya les eleccions a Algaida esdevenint batle al seu poble. Forma part de la corrent “Socialisme i Autonomia” i es converteix en el primer president socialista del Govern de les Illes Balears entre 1999- 2003, i 2007-2011. És el Secretari General del PSIB-PSOE als Congressos IX, X i XI.
Francina Armengol (1971): Inicia la seva vinculació política a Joventuts Socialistes de les Illes Balears. S’afilia al Partit al 1996, al 2000 assumeix la Secretaria General dels Socialistes de Mallorca, i l’any 2007 és la presidenta del Consell de Mallorca. Al 2012 esdevindrà Secretària General del PSIB-PSOE, i al 2015 es converteix en la primera dona en la història en presidir el Govern de les Illes Balears. És l’actual Secretària General del PSIB-PSOE.
El documental complet (Youtube)
Pròximament disponible al Canal de Youtube del PSIB-PSOE
L’acte de presentació a CineCiutat
La presentació es farà el pròxim dijous, 26 de gener de 2023 a CineCiutat de Palma (Aforament complet)
L’Històric: l’arxiu del PSIB-PSOE
L’històric és l’arxiu del PSIB-PSOE. Un espai de la nostra organització que té com objectiu salvaguardar les històries de totes i tots els que han format part d’aquests 141 anys. Al 2016, s’inicià el procés d’ordenació i neteja del fons documental del PSIB-PSOE, que fins aleshores no existia com a conjunt reconegut per la nostra organització.