Amanda Fernández: “La interpretació de les dades per part del nou Govern és clarament oportunista”
El PSIB-PSOE lamenta la manca de rigor de la Conselleria d’Educació i Universitats i considera demagògia propagandística el recompte publicat sobre del nombre d’aules modulars.
La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de la passada legislatura i actual diputada socialista, Amanda Fernández, considera oportunista la interpretació de l’actual Govern, ja que “intenten enganar a la gent comptant com a aules modulars espais que no ho són, adulterant les xifres de manera que sembli que n’hi ha més de les reals”.
I afegeix, “només puc interpretar aquesta actuació com a una adulteració de les xifres dirigida a apropiar-se de la reducció d’aules modulars que es produirà al llarg dels propers mesos en acabar les obres i executar les que l’anterior equip de Govern va deixar previstes a través del Pla d’Infraestructures”.
Cal tenir en compte, que amb les obres que actualment ja estan en procés o que es licitaran pròximament, està prevista la retirada de 35 aules modulars:
CEIP Joan Veny i Clar: -7
IES Damià Huguet: -4
CEIP Fornalutx: -1
CEIP Blai Bonet: -5
CIFP Pau Casesnoves: -1
CEIP Llevant i CEIP Miquel Duran i Saurina: -2
CEIP Voramar: -4
IES Marc Ferrer: -1
CEIP Rosa dels Vents: -2
CEIP Mª de Deu del Toro: – 2
CEIP Sant Miquel: -3
CEIP Els Molins: -3
Des del Partit Socialista manifesten la manipulació de les dades facilitades per la Conselleria d’Educació, ja que el recompte s’ha realitzat als mòduls en la seva totalitat i no per aules, ja que les aules, menjadors o aules de psicomotricitat, poden estar formats per més d’un mòdul, a més del recompte de mòduls que es fan servir per magatzems i porxades.
Amb tot plegat, la diputada socialista també destaca l’esforç de planificació, d’inversió i de construcció que s’ha fet en els darrers 8 anys per aconseguir millorar les infraestructures en un context en que “cal tenir en compte l’augment del nombre d’alumnes des de l’any 2015, amb més de 12.000 nous alumnes”.
Un exemple clar de la manipulació informativa per part del Govern del PP és el cas de Sant Ferran de les Roques de Formentera, que presenten com el centre amb més aules modulars, on no n’hi ha cap. Quan la nova escola va estar acabada, les aules modulars es varen cedir al Consell per convertir l’antiga escola en un centre sociocultural. És a dir, aquestes aules modulars ja no tenen ús escolar perquè els alumnes ja van a la nova escola i no fan servir el centre antic.
Un altre exemple és el del CEIP de Can Cirera Prim (Sa Pobla), inaugurat l’any 2020, segons el recompte de la Conselleria, s’ha comptabilitzat com un conjunt de modulars, i no com a centre únic que a més, va tenir un cost de més d’1 milió d’€.
Segons Amanda Fernández, les dades reals del nombre d’aules modulars per curs corresponen a:
Curs 15/16: 101
Curs 16/17: 107
Curs 17/18: 120
Curs 18/19: 95
Curs 19/20: 94
Curs 20/21: 119 (24 aules extra per mesures COVID-19)
Curs 21/22: 99 (11 aules extra per mesures COVID-19)
Curs 22/23: 94 +12 (a mitjan curs per necessitats específiques del CEIP S’Alzinar després de la catàstrofe meteorològica)
L’herència del nou Govern
El 2015 el pressupost de l’IBISEC era de 0 euros, de fet el pressupost per a inversions de l’IBISEC els anys 2013 i 2014 va ser de 0 euros, tal i com consta a les memòries corresponents. Com a conseqüència d’això no hi havia cap projecte redactat ni en redacció, ni cap previsió de futur ni pla d’infraestructures.
En canvi, el Govern sortint ha deixat un pla d’infraestructures fins a l’any 2031 amb un estudi de les necessitats i previsions dels centres educatius, 45 projectes en redacció i una reserva pressupostària de 81 milions d’euros.
Entre aquests projectes s’inclouen els nous centres IES Maioris, CEIP Sa Pobla, IES Son Ferriol, CEIP Felanitx, CEIP Santa Eulària, CEIP Mercadal i IES Eivissa.
També s’han previst grans ampliacions i reformes com les de l’IES Sant Marçal, IES La Ribera, CEIP Sant Miquel, IES Ses Estacions, IES Llorenç Garcias i Font, IES Damià Huguet, CIFP Ciutadella i la segona fase del CEIP Sant Carles.
Aquest estiu s’estan realitzant 32 obres majors als centres educatius de Balears per valor de 51 milions d’euros. Entre les obres ja en execució o en licitació destaquen les dels nous centres educatius de Campos, Inca, Palma B, Santa Margalida i Caimari.
Tall de veu de les declaracions: https://go.ivoox.com/rf/113860821