L’eurodiputada del PSIB-PSOE ha celebrat la ratificació parlamentària de l’acord del fons de recuperació, que suposarà la mutualització parcial del deute entre els estats membre per primera vegada en la història de la Unió Europea
L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha celebrat la ratificació, per part del Parlament Europeu, de l’acord a què es va arribar fa dos dies per donar una resposta conjunta a la crisi del coronavirus, un acord que, “tant per la quantitat dels fons com per la manera en què es respon a la crisi, aquest pacte representa un abans i un després per al projecte europeu”.
Homs també s’ha referit a aquest com un “acord històric”, no només per la quantitat dels fons, que suma 750.000 milions d’euros, sinó també per les “formes en què ha estat configurat”, que és a través de la mutualització parcial del deute entre tots els estats membre, una fórmula mai utilitzada fins ara.
Un altre dels aspectes a destacar d’aquest pla de recuperació és que part dels fons seran subsidis a fons perduts, tal com demanava el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez.
En aquest sentit, cal recordar també que Espanya rebrà d’aquest fons al voltant de 140.000 milions d’euros, una xifra molt propera al que demanava l’executiu central, i dels quals més de la meitat seran transferències no reemborsables.
Pressupost Unió Europea 2021-2027
A més a més, Homs ha destacat l’aprovació del pressupost plurianual de la Unió Europea, una negociació encallada des de 2018 i que arran de les darreres negociacions dels líders europeus “a la fi ha vist la llum”.
D’aquesta manera, els estats han acordat per al període 2021-2027 un pressupost que ascendeix a més d’un bilió d’euros, els quals permetran “finançar els programes europeus que juguen un paper indispensable en el desenvolupament de regions com la nostra”, ha destacat Homs.
No obstant això, l’eurodiputada del PSIB-PSOE ha anunciat que “no estam del tot satisfets amb la proposta dels estats i renegociarem partides concretes que no volem que es retallin”.
Unió per sortir junts de la crisi
Per tot plegat, Homs considera que la “fita històrica que permetrà la recuperació i la transformació del nostre sistema econòmic”, manifestada en aquests dos acords que sumen 1,8 bilions d’euros per lluitar contra els efectes de la crisi a Europa, fa palès que “units som més forts”.
“Després de la COVID-19, hem d’accelerar la transició ecològica, adaptar-nos a la digitalització i construir un sistema econòmic més just i inclusiu”, ha conclòs Homs.