L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, demana a la Vicepresidenta de la Comissió Europea que tinguin en compte la insularitat en la revisió del Reglament
L’eurodiputada balear del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha intervingut avui en el debat de la comissió de Política Regional del Parlament Europeu amb Margrethe Vestager, vicepresidenta de la Comissió Europea i encarregada de la carpeta de Competència. El debat ha girat entorn de la revisió del Reglament de minimis, implementat el 2013 i que estableix un màxim d’ajudes d’estat que poden rebre les empreses.
El topall que estableix el Reglament, 200.000€ cada tres anys, és insuficient per a pal·liar els costs de la insularitat. Homs ha expressat les demandes del sector industrial balear quan ha dit a la vicepresidenta que “les empreses amb seu en una illa competeixen amb desavantatge respecte a les empreses basades en el continent, ja que el transport de mercaderies per mar o aire és molt més car que el transport per carretera o ferrocarril”. Segons ha argumentat Homs, “això suposa una distorsió del Mercat Comú que la Comissió hauria de solucionar”.
Una solució és la que defensa el Govern de les Illes Balears, present a la reunió d’avui a Brussel·les amb la consellera Rosario Sánchez, i que ha explicat Homs: “si el Reglament de minimis fos més flexible amb els màxims d’ajudes que pot rebre una empresa insular, podríem contribuir a igualar les condicions en les quals competeixen dins del Mercat Comú”.
L’eurodiputada ha demanat a Vestager que tingui en compte aquesta problemàtica ara que el Reglament està en procés de Revisió, un procés que és competència exclusiva de la Comissió Europea i que ha de concloure abans de final de 2023.
Alícia Homs ha enaltit les normes d’ajudes d’estat com el Reglament de minimis, ja que “són clau per al funcionament del Mercat Comú”. Però, segons Homs, tot i haver eliminat les barreres aranzelàries, “el Mercat Comú no pot eliminar les barreres geogràfiques. Als illencs, el mar ens separa i ens suposa un sobrecost. Som economies amb condicions molt diferents dins del Mercat Comú, però no existeix cap mecanisme europeu que compensi la insularitat”. Un Reglament de minimis més flexible per a les illes contribuiria, com diu Homs, a solucionar aquesta desigualtat. “No demanem aquesta flexibilitat com un privilegi, la demanem per a aconseguir la igualtat”, ha volgut ressaltar l’eurodiputada balear.