El Parlament també ha aprovat fer un reconeixement públic a les dones que foren represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme
La Comissió d’Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament ha aprovat una proposta del Grup Parlamentari Socialista per demanar al Govern d’Espanya i a la Unió Europea que atorguin un tractament jurídic diferenciat a les persones que, per raons humanitàries, ajuden els migrants i refugiats que travessen el Mediterrani “fugint de la guerra i la precarietat que pateixen en els seus països”.
Tal com ha explicat el diputat socialista Joan Ferrer, impulsor d’aquesta iniciativa, el que es demana és que es diferenciï el tracte jurídic “a les persones que ajuden altres persones a no morir ofegades en una Mediterrània que ja ha vist massa morts” respecte d’aquelles que sí que cometen delictes de tràfic de persones.
Aquesta petició es fa també a la Unió Europea, perquè es modifiquin les normatives d’abast europeu i “permetre que, quan hi hagi persones en risc de mort, aquestes puguin rebre ajuda immediatament”, un extrem que l’ONG Amnistia Internacional també ha reclamat.
Ferrer ha reiterat la necessitat d’aquesta diferenciació jurídica exposant alguns casos en què ciutadans europeus han acudit a l’auxili de migrants i refugiats, perquè no morissin a la mar, i que han estat processats per això mateix.
Un dels casos més mediàtics és el de l’alemanya Carola Rackete, una capitana que amb el seu vaixell acudí al rescat de més de 50 persones refugiades que escapaven del seu país, i que fou detinguda per un cos de seguretat italià durant el mandat de l’ultradretà Salvini.
De fet, el socialista ha criticat durament la postura de l’extrema dreta en qüestions “de seny i humanitat” com aquestes i ha asseverat que l’objectiu de la ultradreta és “generar por cap al diferent, culpabilitzar el col·lectiu i distorsionar la realitat per acomodar-la als seus interessos, com precisament ja vàrem veure en aquest Parlament dimarts passat”.
A més a més, la proposta exigeix que s’alliberin les persones detingudes per haver col·laborat amb els refugiats, que se’ls anul·lin les sentències i que no s’apliquin més sancions ni a ONG ni a particulars “per motius humanitaris”.
La PNL, presentada conjuntament pels partits que donen suport al pacte de govern, ha estat aprovada amb els vots en contra de PP i VOX.
Reconeixement a les dones represaliades
D’altra banda, la Comissió també ha acordat fer un reconeixement públic a les dones que partiren la Guerra Civil i la dictadura franquista, una proposta conjunta dels grups que donen suport al pacte de Govern i que s’ha aprovat només amb el vot en contra de la ultradreta.
Ferrer ha demanat màxim respecte i reconeixement per a “les dones que lluitaren pels drets i les llibertats, i que foren atacades violentament, violades, represaliades, desterrades, humiliades públicament o depurades per ser sospitoses de col·laborar amb l’esquerra”.
El socialista també ha realçat la figura d’aquestes dones i ha volgut fer un reconeixement públic de les “Roges del Molinar” i de les “Roges de Manacor”, de les quals ha dit poder parlar “amb orgull”, convertides avui dia en icones de la lluita per la llibertat i la igualtat.
Així mateix, Ferrer ha aplaudit els avenços que estam fent com a societat “en el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”, amb lleis com la de Memòria Democràtica de les Illes Balears i l’avantprojecte de llei estatal que es troba actualment en tramitació.