El diputat socialista també ha reconegut l’esforç de docents, estudiants i treballadors de la UIB per “deixar-se la pell per intentar finalitzar el curs amb els menors perjudicis possibles per als estudiants”
El Grup Parlamentari Socialista ha defensat que la sortida de la crisi de la COVID-19 en l’àmbit universitari s’estigui abordant des de la igualtat d’oportunitats i no “des del model del PP, que va provocar l’expulsió de milers d’estudiants del sistema universitari, fent que perdessin els de sempre: els més vulnerables”, tal com ha explicat el diputat Ares Fernández durant la tercera compareixença del conseller d’Educació, Martí March, davant el ple del Parlament durant l’Estat d’Alarma.
És per això que Fernández ha realçat la reforma del sistema de beques universitàries anunciada pel Govern d’Espanya, que recupera la beca com un dret subjectiu vinculat a la renda familiar i que “garantirà la igualtat d’oportunitat, l’accés i el manteniment a la universitat de les famílies humils i treballadores”, les quals estan essent especialment colpejades per la crisi de la COVID-19.
En aquest sentit, el diputat socialista també ha recordat el “compromís clar” del Govern de les Illes Balears amb la universitat pública, destacant mesures com l’increment del finançament de la UIB en més d’un 30% des de 2015, la davallada de les taxes universitàries, la millora de les infraestructures del campus, el foment del sistema de beques o la posada en marxa de la Facultat de Medicina.
D’altra banda, Fernández ha volgut posat de relleu les oportunitats que aquesta crisi pot significar en termes de transformació, un canvi de paradigma que el socialista ha qualificat de “repte de futur”.
En particular, ha demanat un pla d’impuls de la digitalització amb més recursos tecnològics, però sense renunciar a la presencialitat. És a dir, avançar en un model que aprofundeixi en la semipresencialitat, garantint sempre les mesures de seguretat.
Relacionat amb això, ha emfasitzat la necessitat de combinar aquests reptes derivats de la crisi de la COVID-19 amb d’altres estructurals, com la modernització de la universitat, l’aposta per una formació de qualitat i una investigació més eficient, la lluita contra la precarietat dels docents o el retorn del talent emigrat els darrers anys, els quals requereixen reformar el sistema a través d’una nova llei universitària.
Finalment, el diputat socialista ha aprofitat la seva intervenció per agrair públicament als docents, estudiants i personal d’administració i serveis de la Universitat de les Illes Balears per haver-se “deixat la pell per intentar finalitzar el curs amb els menors perjudicis possibles per als estudiants” en un context “d’adaptació sobrevinguda molt complicada”.