El PSOE d’Eivissa demana al Consell Insular i a tots ajuntaments de l’illa la condemna de l’acte violent del president del Parlament de les Illes Balears i la seua dimissió immediata

El PSOE presentarà als Plens del Consell Insular d’Eivissa i de tots els ajuntaments de l’illa una moció per demanar la “condemna de l’actitud del president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, pel seu acte violent dut a terme el passat 18 de juny de 2024 en seu parlamentària” i la seua “dimissió immediata”. La diputada eivissenca Pilar Costa, membre de la Mesa i una de les expulsades per Le Senne de forma violenta, ha lamentat que “el Partit Popular, en aquestos moments, segueix donant suport al president de Vox”.

“Des del Partit Socialista no aturarem i no consentirem que una persona violenta i antidemocràtica pugui seguir presidint el Parlament de les Illes Balears. Tots aquestos actes no els podria fer tot sol si no tengués suport del Partit Popular”, ha recordat la diputada, que aquest matí ha participat en la concentració de protesta celebrada a les portes del Parlament.

A més a més, Pilar Costa ha dit que “celebram que el Govern d’Espanya hagi decidit presentar una denúncia a Fiscalia a nivell nacional per un possible delicte d’odi”.

La moció Socialista sorgeix dels fets d’aquest passat dimarts, quan el president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne va protagonitzar un acte insòlit i violent durant la presa en consideració per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears. Le Senne, amb una actitud completament antidemocràtica, va arrencar i destrossar les fotos d’Aurora Picornell i les “Roges del Molinar”, dones represaliades pel franquisme i símbols de la lluita pels valors democràtics.

Aquest acte es va produir després que les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa es neguessin a retirar les fotografies en senyal de protesta per defensar la memòria de les víctimes del franquisme.

En la moció, el PSOE també demana a les institucions d’Eivissa un pronunciament de “suport als diputats i diputades del Grup Parlamentari Socialista després del succeït el 18 de juny de 2024 en seu parlamentària”, així com el “rebuig a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears que pretén dur a terme el Partit Popular i Vox”.

Des del PSOE volem remarcar que la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears és fonamental per reconèixer i reparar el sofriment dels qui van lluitar per la llibertat i la democràcia a la nostra regió. Aquesta llei, aprovada per un ampli consens i els vots del Partit Popular, no només dignifica la memòria de les víctimes del franquisme, sinó que també estableix mesures de justícia, reparació i no repetició, essencials per a una societat democràtica i plural. L’aprovació d’aquesta llei va representar un compromís amb la veritat i la justícia històrica, i la seva derogació significarà un retrocés en aquests avenços. Amb la llei, es pretén garantir la reparació de les persones que van patir repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, vetllar pel coneixement i difusió de la història de les Illes Balears durant aquests períodes i rebutjar qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme o una exaltació de la sublevació militar, la dictadura franquista o el mateix dictador.

L’acció del president del Parlament de destrossar les fotos d’Aurora Picornell i les “Roges del Molinar” denota una falta de respecte cap a les víctimes del franquisme i un atac a la seva memòria i a la democràcia que per llei està obligat a defensar. Aquesta conducta és inacceptable i soscava la confiança en les nostres institucions democràtiques. És crucial que els representants polítics actuem amb responsabilitat, promovent sempre el diàleg i la convivència.

L’actitud del Partit Popular i Vox de voler derogar la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears reflecteix una falta de compromís amb els principis democràtics i un menyspreu cap a la memòria d’aquells que van patir repressió i violència, ja que aquesta llei busca no només reconèixer les víctimes, sinó també evitar la repetició dels horrors del passat a través de l’educació i la promoció dels valors democràtics. Intentar derogar aquesta llei és un intent de blanquejar el franquisme per part del Partit Popular i Vox, cosa que és inacceptable en una societat que és democràtica.

Recordem que a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia , l’alcalde Vicent Roig i Vox varen intentar eliminar el nom del carrer de la sindicalista Margalida Roig ‘Llogat’ , única filla il·lustre del municipi, decisió que es varen veure obligats a rectificar per la pressió ciutadana.

El restabliment de la democràcia a Espanya després de quaranta anys de dictadura va ser un assoliment transcendental i un dels grans èxits de la Transició, per la qual cosa qualsevol intent de retrocedir en aquests avenços és un atac directe a la nostra convivència democràtica i plural.

Comments are closed