El PSOE durà als tribunals l’amnistia urbanística del PP de Vicent Marí i Marga Prohens : “Vulnera nombroses lleis i és inconstitucional”

El PSOE ha anunciat avui la presentació d’un recurs contra l’acord del Consell Insular d’ Eivissa per a l’aplicació de la Disposició Addicional Setena del Decret Llei 3/2024, de 24 de maig, l’amnistia urbanística aprovada pel Govern balear de Marga Prohens . L’acord del Consell d’ Eivissa , publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears el 9 de juliol, permet la legalització indiscriminada d’edificacions, construccions, instal·lacions i usos existents en sòl rústic, vulnerant diversos principis normatius i jurídics, així com la Constitució.

Així ho han informat en roda de premsa el portaveu del PSOE al Consell Insular , Josep Marí Ribas , ‘ Agustinet ’, la consellera insular Elena López i la diputada al Parlament Pilar Costa .

Agustinet ’ ha dit lamentat que “quan governa el Partit Popular es puguin legalitzar tots els desastres que s’han comès durant un temps”. “Creim que aquesta no és una via que requereixi Eivissa , que ja està suficientment plena, suficientment massificada, faltant molts de recursos naturals i, per tant, no podem seguir augmentant la pressió damunt el territori”.

Elena López ha recordat el que el Grup PSOE ja va manifestar en el Ple del Consell Insular quan es va aprovar, per part del PP de Vicent Marí , l’aplicació a Eivissa del Decret llei d’amnistia urbanística: “Des d’un primer moment vàrem advertir de quines conseqüències podria tenir això per al territori, quan ni tan sols han fet informes. No sabem l’impacte, no sabem en què acabarà això i, en canvi, el PP ha acceptat amb els ulls tancats, ha donat el vistiplau a aquest Decret de na Prohens ”.

El PP de Vicent Marí “desprotegeix el nostre territori una vegada més”, amb “l’amnistia més brutal i més perillosa que suposa per a l’illa d’ Eivissa ”.

Defensa del territori en el 25è aniversari de la investidura de Pilar Costa
Coincidint amb el 25è aniversari de la investidura de Pilar Costa com a presidenta del Consell Insular , l’ara diputada ha tengut paraules per recordar que el primer pacte progressista a Eivissa i a les Balears “va suposar un abans i un després en el que havia de ser la gestió del nostre territori i que tanta oposició i tan dura i tan virulenta varen patir de la dreta d’aquestes illes. I ara és un bon moment també per reflexionar de tot allò. Si no prenem mesures ara, evidentment dins uns anys, això serà molt pitjor”.

Pilar Costa ha fet “una crida al Partit Popular per dir-los que deixin aquest cinisme polític. No es pot fer un discurs d’aturar, que ja n’hi ha prou de massificació turística quan, per altra banda estàs aprovant normativa que facilita aquesta massificació, que els residents a Eivissa cada vegada tenguin més difícil poder accedir a un habitatge digne. Perquè al final tot això està lligat”.

Contengut del recurs del PSOE
En el recurs, el PSOE argumenta que l’aplicació de l’amnistia urbanística infringeix el principi de jerarquia normativa i d’especialitat normativa, ja que el Decret Llei 3/2024 no regula de manera especial els processos de legalització en sòl rústic, sinó que es limita a establir mesures de “simplificació administrativa”. Aquesta normativa contradiu la legislació específica sobre l’ordenació del sòl rústic de les Illes Balears , com la Llei 6/1997 i la Llei 6/1999, així com el Pla Territorial Insular i les Normes municipals.

A més, el PSOE al·lega que l’acord del Consell Insular vulnera l’article 13.1 del Text Refós de la Llei del Sòl i Rehabilitació Urbana ( TRLSRU ), que estableix que l’ús del sòl rústic ha de dedicar-se a activitats vinculades a l’ús racional dels recursos naturals i la preservació dels valors ambientals, culturals i paisatgístics. El PSOE argumenta que la Disposició Addicional Setena del Decret Llei de Prohens permet la legalització indiscriminada d’edificacions, sense les garanties necessàries per preservar aquests valors.

Per aquests motius, el PSOE sol·licitarà al tribunal que elevi una qüestió d’inconstitucionalitat sobre la Disposició Addicional Setena del Decret Llei 3/2024 davant del Tribunal Constitucional, i demanarà la suspensió cautelar de l’acord del Consell Insular per evitar un perjudici irreparable al medi ambient i a l’ordenació urbanística i territorial de les illes.

Aquesta acció es fonamenta en la jurisprudència del Tribunal Suprem i en la Sentència del Tribunal Constitucional 42/2018, que subratlla la necessitat de respectar les condicions d’ús del sòl rústic establertes per la legislació bàsica estatal i la preservació dels valors ambientals.

El recurs també assenyala la falta de motivació de l’acord del < span translate="no"> Consell Insular , ja que no justifica adequadament la decisió d’implantar el procediment de legalització extraordinària, tal com exigeix la Llei 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i la Llei 12/2017 d’Urbanisme de les Illes Balears .

Finalment, el PSOE denuncia la vulneració del principi de no regressió mediambiental, establert per l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears , i del dret de participació ciutadana i accés a la informació, regulat per la Llei 12/2017.

A més d’aquestes accions judicials contra l’acord del Consell Insular , el PSOE manté la intenció de presentar recurs d’inconstitucionalitat contra el Decret Llei del Govern de Prohens , tal com ja anunciat el PSIB-PSOE .

Comments are closed