El PSOE de Santa Eulària proposa a Carmen Ferrer ajudes al transport de les activitats extraescolars dels centres educatius.

El Grup Municipal Socialista de Santa Eulària des Riu demana incloure en el pressupost de 2025 partides pressupostàries o subvencions pels centres educatius per fer front al cost del transport de les sortides extraescolars. Es tracta d’una iniciativa que es debatrà en el Ple ordinari de demà dijous a l’ajuntament.

El PSOE recorda que l’educació és un dels pilars fonamentals de les societats, tant presents com futures, i segur que tots volem que en la nostra continuï sent així. Per això, vetllar i tenir cura de l’educació, i estar disposats a que l’aprenentatge dels nostres infants i joves sigui de qualitat, ha de procurar ser sempre una prioritat.

Quan pensem en l’educació, inevitablement, tendim a pensar en els centres educatius, que són els espais on habitualment té lloc el procés d’aprenentatge dels alumnes. És per aquest motiu que les inversions en matèria educativa –encara que no sempre– van destinades a la millora dels espais educatius, a la inversió en recursos i eines, a la millora d’infraestructures, entre altres aspectes.

Totes les millores i inversions mencionades es troben vinculades als espais educatius com a tal. Però el que avui volem portar aquí és el fet que sovint l’aprenentatge no només té lloc dins dels murs que envolten els centres educatius, sinó que part de l’aprenentatge té lloc més enllà de l’espai quotidià dels centres. Aprendre i experimentar estan molt lligats, i, de fet, sense experiències i vivències, difícilment, es consoliden els aprenentatges adquirits.

Dins dels centres educatius de vegades no acaba de tancar-se el cercle del procés d’aprenentatge i de vegades els docents consideren que cal complementar-lo: alguns cops pels límits de l’espai mateix del centre que impedeix l’experimentació de l’après, d’altres per la llunyania amb la realitat o altres perquè el coneixement més verídic i útil sobre certes qüestions no es troba ni als llibres de text ni en xarxa o ni tan sols el té el professor o la professora que imparteix la matèria, sinó que es troba fora.

Els docents sempre busquen la manera de pal·liar aquestes mancances o dèficits puntuals cercant els recursos adients fora dels centres, organitzant sortides extraescolars. Però no caiguem en l’error de pensar que les sortides extraescolars tenen com a objectiu ser lúdiques i festives. Tot el contrari, les sortides extraescolars són activitats curriculars vinculades amb els sabers bàsics que l’alumnat adquireix al llarg del curs. Per tant, formen part del procés d’ensenyament i aprenentatge de l’alumne.

No obstant això, ens trobem que l’alumnat dels centres educatius del municipi de Santa Eulària des Riu es troba amb greus impediments que dificulten que aquest aprenentatge que té lloc a partir de sortides extraescolars pugui donar-se. Encara que existeixen diferents motius –alguns degut a la idiosincràsia de l’illa o a la manca d’inversió i de gestió efectiva del transport públic– el que vertaderament afecta l’alumnat del municipi és l’elevat cost que suposa el transport de les sortides extraescolars arribant a ser aquest molt més elevat que l’activitat mateixa a realitzar i convertint-se en un dels motius pels quals es desestimen sortides extraescolars per part dels centres educatius o, fins i tot, en els casos en què decideixen fer-se, solen tenir un índex molt baix de participació.

Comments are closed