“Agustinet”: “Fa prop de 20 anys, quan milers de persones es varen començar a mobilitzar contra els projectes d’autovies, ja advertíem del que acabaria passant”. Aprovada la presa en consideració de la iniciativa legislativa del Consell Insular per a la regulació de l’entrada de vehicles a Eivissa.

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui la presa en consideració de la iniciativa legislatura del Consell d’Eivissa per regular l’entrada de vehicles a l’illa. Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, portaveu del PSOE al Consell Insular d’Eivissa, ha intervingut en representació de la institució insular recordant que “fa prop de 20 anys ja advertíem del que acabaria passant. Unes grans infraestructures viàries, destinades únicament al vehicle privat que acabarien provocant més i més vehicles privats a l’illa, que l’acabarien duguent pràcticament a un col·lapse, com per desgràcia així ha acabat passant.”

Marí Ribas ha manifestat el seu “convenciment que aquest instrument marcarà un nou punt d’inflexió quant a la regulació de la indústria fonamental de la nostra illa, sense la qual no podríem entendre la transformació i el camí de progrés i benestar que ha suposat el turisme, però també una sèrie de desequilibris que tenim la responsabilitat i l’obligació de corregir.”

‘Agustinet’ ha recordat les diferents lleis de protecció del territori i dels espais naturals com a instruments necessaris per garantir un turisme sostenible. “Instruments com han estat les diferents lleis de protecció del territori i dels espais naturals,” ha dit, destacant la protecció de ses Salines d’Eivissa i Formentera, “una lluita ciutadana i política iniciada a mitjans dels anys 70, que va continuar als 90, i que no vàrem donar per finalitzada fins a l’any 2001, amb l’aprovació en aquest Parlament de la Llei de Parc Natural.”

Ha subratllat la importància de ses Salines com un símbol de la defensa dels valors que han fet de l’illa una destinació turística reconeguda.”Ses Salines han set un símbol de la lluita per la defensa dels valors que justament varen fer de la nostra illa un indret d’atracció turística de fama mundial.”

El portaveu ha posat èmfasi en la necessitat de mantenir un equilibri entre el turisme i la preservació del patrimoni. “Diverses generacions d’eivissencs i d’eivissenques hem tengut molt clar que volem turisme, però no a qualsevol preu. I el preu de perdre el paisatge, el nostre patrimoni, la nostra cultura i el benestar aconseguit els últims anys gràcies als nostres visitants, és un preu massa elevat que no hem de pagar.”

Marí Ribas ha mencionat altres lluites ambientals com la de Cala d’Hort i l’oposició a les autovies, destacant la perseverança de la societat eivissenca. “M’he referit a ses Salines, però podria parlar de Cala d’Hort, de la lluita antiautopistes i de tantes altres banderes que hem aixecat alguns a la nostra illa els últims 10, 20, 30 i 40 anys.”

Finalment, ha destacat el canvi d’opinió de partits inicialment contraris a la regulació, com el Partit Popular, i ha celebrat la pràctica unanimitat actual sobre aquest assumpte. “Efectivament, podeu imaginar que hi va haver partits polítics, per exemple el Partit Popular, absolutament contraris a aquesta idea. Celebram, per tant, aquest canvi d’opinió i que avui poguem parlar de pràctica unanimitat sobre aquest assumpte.”

Marí Ribas ha conclòs la seva intervenció fent una crida a abordar altres urgències socials, territorials i mediambientals de l’illa: “No podem acceptar que hi hagi treballadors i treballadores que visquin en una caravana o baix una savina perquè ens hem abocat a un model d’illa que no els permet accedir a un habitatge digne. Ens tornarem a equivocar, si només prenem mesures tàctiques, que s’han de prendre, però que per si soles poc ajudaran si no abordam amb valentia totes la resta.”

“Deman, per tant, als diputats i a les diputades que donin suport a la proposició de Llei de control de l’afluència de vehicles a l’illa d’Eivissa, i els deman també que es preocupin d’abordar totes les altres urgències socials, territorial i mediambientals que té sa nostra estimada nostra illa d’Eivissa.”

Pilar Costa adverteix de les contradiccions del PP: “Mai han volgut posar límits”.

En el torn d’intervencions dels grups polítics, la diputada socialista Pilar Costa ha informat que el PSOE retirarà la seua proposició de llei de regulació de vehicles presa en consideració fa dos setmanes, ja que és el mateix text que el presentat avui pel Consell Insular.

A part de la “benvinguda” al “canvi d’opinió” del PP, Pilar Costa ha recordat que “el Sr. Marí Bosó negava que hi hagués saturació”.

“No havien tengut mai la intenció de posar límits, és la por electoral de la dreta quan veu que la gent es manifesta”, ha explicat.

En aquest sentit, Pilar Costa ha advertit que s’han de prendre d’altres mesures, com el manteniment de la restricció de grans bucs al port de Sant Antoni o la reducció de places turístiques: “Si no decreixem, si no eliminam les 9.000 places turístiques ara afectades per la moratòria”, ha dit Pilar Costa, aquesta regulació de vehicles quedarà en “paper mullat”.

La diputada socialista també s’ha referit al decret llei d’amnistia urbanística del govern de Marga Prohens: “Un decret llei que va absolutament en sentit contrari del que aprovarem avui. No pots aprovar una regulació de l’entrada de vehicles i a la vegada fer una amnistia en sòl rústic, permetre que es pugui ampliar i fer pàrquing en el sòl rústic”, mesures que “ens faran molt de mal”.

També s’ha referit a l’oferta il·legal: “A ningú se li escapa que el turisme en habitatges vacacionals el culpable que tenguem molt més trànsit a les carreteres”.

Ha recordat que Prohens ha anunciat diverses vegades “una regulació per precintar” pisos turístics, i que ja es podia fer des d’octubre, però ara diuen que és el Govern d’Espanya qui “ens ha d’ajudar”. “Molts d’anuncis, però a l’hora de la veritat, fan poca cosa.”

Pilar Costa ha acabat referint-se també a la lluita antiautopistes: “En el seu moment, ja ho vàrem dir, es feien per posar més cotxes, i ara feim una regulació per limitar els vehicles, arribam tard”. Una “ferida” que varen suposar aquestes infraestructures i respecte a les quals “encara queden anys per pagar”.

DISCURS DE JOSEP MARÍ RIBAS

Comments are closed