El PSOE denuncia el balanç triomfalista i enganyós de Vicent Marí sobre la gestió del Consell d’Eivissa. Criticam la seua negativa a limitar els preus dels lloguers i a nous HPO, la paràlisi de les inversions i el seu model territorial abocat a més creixements i més saturació.

El grup PSOE vol expressar el seu rotund desacord i profunda preocupació davant les declaracions de Vicent Marí en les quals assegura que el Consell d’Eivissa està afrontant els seus reptes amb “eficàcia i solvència”. Aquestes afirmacions reflecteixen una visió triomfalista i distorsionada de la realitat que afronta la nostra illa, amb una sèrie de problemes que no han fet més que créixer durant l’últim any, i que tampoc ha abordat en els quatre anteriors, com és la paràlisi de les inversions, l’encariment de l’habitatge, ara amb la negativa del PP a limitar els preus del lloguer, i un model territorial (amb el nou PTI i el Decret llei del Govern Prohens) abocat a nous creixements i més especulació i saturació en detriment de la qualitat de vida a la nostra illa.

Crisi de l’habitatge:
El PP continua negant-se a aplicar la Llei estatal d’habitatge, aprovada fa un any, i que permet limitar els preus dels lloguers, una mesures absolutament urgent i necessària a la nostra illa, com reclama no només el PSOE sinó també nombroses entitats socials d’Eivissa.

Vicent Marí no ha pres absolutament cap mesura en favor de l’habitatge públic, ni en l’últim any, ni en els quatre anteriors, i tampoc en els 12 anys que va ser alcalde de Santa Eulària des Riu , el municipi més car d’Espanya i que té 0 habitatges de promoció pública.

Model turístic de saturació: Vicent Marí ha apostat per mantenir un model altament estacional i massificat, promocionant festivals de música a la platja en ple mes d’agost, en compte de prendre mesures contra problemes com el descontrol i el turisme de gatera.

Pareix mentida que Vicent Marí posi com a mèrit l’adjudicació de la redacció del Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT), quan ha tengut cinc anys. El PIAT, l’instrument de planificació del turisme, ja hauria d’estar aprovat i en vigor, després de cinc anys de govern de Vicent Marí , i a aquestes altures ningú ha vist ni una línia de la seua redacció.

El PSOE reclama una retallada de places turístiques i més mitjans públics contra els lloguers turístics il·legals. A pesar de tota la propaganda desplegada per Vicent Marí , recordem que el radar de trànsit la carretera de Sant Antoni recapta molts més sous en multes de velocitat que el Consell Insular en multes turístiques a tota l’illa. S’han de prendre mesures valentes i dimensionar el departament d’Ordenació Turística per, realment, ordenar el turisme a la nostra illa i acabar amb les il·legalitats.

Respecte a la limitació de l’entrada de vehicles, després de cinc anys de governs de Vicent Marí , encara no és una realitat. I si la proposició de Llei ja s’ha començat a tramitar al Parlament, és únicament gràcies a la pressió del grup Socialista, que la va registrar en el mes de gener davant del silenci del PP d’ençà que va començar a governar a les Balears ara fa un any.

Crisi mediambiental i urbanística: La gestió territorial de Vicent Marí , i ara amb el PP i Vox governant les Illes Balears, aboca Eivissa a una nova etapa molt acusada d’especulació, creixement i esgotament dels recursos. Vicent Marí ha aprovat de forma inicial una modificació del Pla Territorial (PTI) que provocarà una nova onada constructiva i de més pressió turística, inclús en els espais naturals. Segons reconeix la mateixa memòria ambiental que acompanya la proposta de modificació, Eivissa arribarà a 3.000 cases turístiques en sòl rústic: amb el PTI de Vicent Marí es podran autoritzar prop de 1.400 noves cases turístiques, 400 de les quals en espais protegits, que se sumaran a les actuals 1.600 que hi ha autoritzades en sòl rústic.

Quant a la construcció de nous habitatges, la Modificació del PTI de Vicent Marí tendrà un impacte en forma de 320 noves cases en 10 anys (100 habitatges nous gràcies a la nova norma i 220 habitatges més que sí que es poden autoritzar amb la norma actual, però que “s’acceleren” gràcies la nova modificació del PTI, segons explica memòria ambiental del document).

A tot això hi hem de sumar els efectes damunt del territori del “decret de simplificació” del Govern de Marga Prohens , que en realitat és un decret que “destrucció” del territori, amb amnisties urbanístiques, autoritzacions massives d’activitats en el camp i eliminació de controls mediambientals, entre moltes altres mesures de liberalització que contempla.

En la gestió dels residus, Vicent Marí té decidit construir una incineradora a Eivissa, però encara no s’atreveix a anunciar-ho per por a la contestació social. Mentrestant, a Ca na Putxa s’esgota la vida útil de l’abocador sense que es prenguin mesures, com tampoc per acabar amb les males olors, que se segueixen repetint a pesar que Vicent Marí digui que s’han posat “pantalles”. La promesa de cobrir la nau de maduració ha quedat en res.

El Consell no ha fet res per avançar en la gestió de l’aigua amb la creació d’una agència insular, a pesar de totes les seues promeses. L’únic que s’ha anunciat és la voluntat de construir una quarta dessaladora, que el PP vol destinar a nous creixements turístics i urbanístics, i no per atendre a les necessitats de la població actual.

Paràlisi del Consell Insular : Contràriament a les afirmacions de Vicent Marí , la gestió econòmica del Consell ha set absolutament ineficaç, amb acumulacions de romanents als bancs de més de 80 milions d’euros o els centenars de milers d’euros que cada mes s’han d’aprovar en el Ple perquè s’han contractat de manera irregular, amb omissió de funció interventora. Els recursos que haurien de destinar-se a millorar els serveis públics i les infraestructures han set mal administrats i no s’han destinat a la millora dels serveis públics: L’exemple més dramàtic és la situació del transport públic, que continua degradant-se cada any que passa i amb un retard d’anys en la contractació del nou servei.

La paràlisi també afecta les inversions en carreteres, ja que no ha començat ni una sola obra important en cinc anys, amb nous retards en projectes com la rotonda de Caçadors o la carretera de Sant Josep a Sant Antoni . També el Campus de sa Coma, on ni tan sols s’ha obert l’Escola d’Hoteleria a pesar que fa un any que està acabada, o l’Escola Oficial d’Idiomes, que ni tan sols s’ha començat a construir.

Política social, igualtat i residències: El PP va anunciar la creació d’un Institut de Benestar Social per a agilitzar la gestió de les competències en residències. Cinc anys després, ni Institut de Benestar Social, ni la gestió de les residències s’ha transferit, perquè en Vicent Marí no les vol.

Això sí, el Consell Insular

té les competències en inspecció, actuació i sanció i tampoc les exerceix. Un any i sis mesos després, els problemes a Sa Residència Colisée continuen perquè aquest Consell Insular no ha fet la seua feina.

El centre de baixa exigència des Gorg continua sent un projecte sense data d’inici per a la seva construcció.

La influència de Vox ha condicionat un retrocés en les polítiques d’Igualtat i LGTBI.

Cultura i Esports: El Museu de la Mar és un altre dels projectes que no s’acaben mai, amb Vicent Marí de president. Tampoc ha començat el centre de cultura popular, a pesar que tant un projecte com l’altre Vicent Marí se’ls va trobar fa cinc anys, ja que es varen iniciar en l’última legislatura progressista.

En àmbits com la Cultura i els Esports, el Consell Insular està acumulant retards de dos anys en la concessió de les subvencions.

El PP ha demanat el traspàs de la gestió del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, quan els elements del patrimoni de la nostra illa que ja tenim la responsabilitat d’administrar i protegir es troben actualment tancats, i la gestió de llocs com Sa Caleta i Sa Cova des Culleram , reflecteixen una situació que no és la desitjable.

En matèria d’esports, Vicent Marí i el seu equip tornem a voler tapar una ineficàcia extrema, volen atribuir-se el mèrit de les actuacions a camps de futbol municipals, evidenciant que la seva feina aquesta legislatura en aquest àmbit és zero: Zero inversions en equipaments que l’illa d’Eivissa segueix necessitant (pistes cobertes Raspallar, circuit de motocròs de Sa Coma , etc.)

A més han tardat dos anys en poder pagar ajudes al manteniment dels clubs.

Falta de transparència i rendició de comptes: El Consell de Vicent Marí s’ha caracteritzat per la seua opacitat en la presa de decisions i per la falta d’informació clara i accessible a la ciutadania. Les promeses de major transparència i participació ciutadana han quedat en meres paraules. És indispensable que el Consell faciliti la supervisió i major control de despeses com són tots els contractes i subvencions a dit, que enguany han arribat al 51,5% del total. Un procediment extraordinari que s’ha convertit en ordinari amb Vicent Marí i que va en contra de totes les recomanacions de la Sindicatura de Comptes i d’allò que estableix la Llei, que exigeix transparència i concurrència pública.

A més, el PP està inflant l’empresa pública FECOEV de pressupost per realitzar tota classe de contractes i evitar així la fiscalització dels òrgans de control del Consell Insular : El seu pressupost total ha augmentat un 40% en l’últim any, mentre que les despeses de personal han augmentat al voltant d’un 26,5%.

Si ho comparam amb 2019, encara és més escandalós: Ha passat dels 4.292.000 als 11.458.325 euros. Per tant, el pressupost total de l’empresa pública ha experimentat un increment del 167% des de l’any 2019 fins a l’any 2024, quasi el triple de pressupost a pesar que FECOEV té les mateixes funcions encomanades que el 2019.

No podem oblidar que Vicent Marí continua imputat als Jutjats per presumpta corrupció i coaccions a la interventora per la contracció del vídeo ‘La Vida Islados’, un cas que el PSOE espera que s’aclareixi al més prompte possible pel bé la institució.

Compromisos del PSOE: Des del grup PSOE del Consell Insular mantenim el compromís en la defensa de propostes en favor del conjunt de la ciutadania d’Eivissa i de la seua qualitat d’Eivissa, la millora dels serveis públics, com el transport o les residències, abordar mesures reals i concretes per la falta d’habitatge, com és la construcció de més HPO i la limitació dels preus del lloguer, una gestió del territori i dels recursos naturals orientada a la seua preservació i no a l’especulació urbanística i turística, i un turisme que sigui font de treball de qualitat i de millora de les condicions de vida de la gent i del futur de la nostra illa.

Comments are closed