El PSOE exigeix al PP la retirada del projecte de macrovariant de Sant Rafel pel seus impactes “inassumibles i inacceptables”. “Un projecte de 21 milions d’euros, per donar cabuda a més vehicles, és contradictori amb la intenció de limitar l’entrada de cotxes a Eivissa”.

El PSOE ha registrat un document d’al·legacions per exigir la retirada del projecte de construcció de macrovariant de Sant Rafel de sa Creu impulsada pel Consell Insular de Vicent Marí. Un projecte valorat en 21 milions d’euros que preveu una impactant rotonda elevada a la sortida del túnel i la creació d’un nou vial allunyat del nucli de població amb una longitud d’1,2 km, que discorreria en la seua major part per sòl rústic, amb dos rotondes més en superfície.

El portaveu del PSOE a l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Antonio Lorenzo, la consellera insular del PSOE, Elena López, la regidora socialista Neus Marí i l’exregidor Pep Marí ‘Marge’, han presentat davant dels mitjans de comunicació el document d’al·legacions socialistes per exigir al Partit Popular “la retirada d’un projecte que comporta uns impactes paisatgístics, ambientals i territorials inassumibles i inacceptables”. Un projecte “injustificat tècnicament, que incompleix les directius de carreteres i mediambientals i que ni tan sols soluciona els problemes de mobilitat del poble”, com han advertit.

El PSOE responsabilitza directament la consellera insular del PP Sara Ramón, que ha rebut el suport del conseller de carreteres, Mariano Juan, i de Vicent Marí per promoure aquest projecte de macrovariant. El “fracassat pla pilot” de mobilitat que s’ha fet a Sant Rafel ha estat “l’excusa” per ara presentar aquest projecte, han criticat. 

Així, en les seues al·legacions, el PSOE recorda en primer lloc l’indiscutible augment de la consciència mediambiental, de la necessitat de preservar el medi rural, protegir i conservar el paisatge, la riquesa natural i la biodiversitat de la nostra illa. En conseqüència, és amb aquesta consciència que s’han d’afrontar les solucions de mobilitat o la creació d’infraestructures, que han de procurar alleujar un territori col·lapsat i unes infraestructures saturades i al límit de la seva capacitat.

Precisament, aquesta consciència mediambiental ha permès que el Parlament de les Illes Balears hagi aprovat recentment, amb un ampli consens entre els grups parlamentaris i la ciutadania de l’illa, la Llei per al control de l’afluència de vehicles a l’illa d’Eivissa, la qual serà d’aplicació a partir de la temporada estival de l’any 2025.

En aquest context, resulta “absolutament contradictori”, com han explicat els representants socialistes, que la mateixa administració que pretén el control de l’entrada de vehicles a l’illa, el Consell Insular , vulgui aprovar un projecte d’infraestructura viària, la més impactant de totes les opcions, per donar cabuda a més vehicles, amb un consum de territori i un impacte amb efectes irrevocables que hipotecaran les futures generacions.

A més, en el document d’al·legacions, el PSOE adverteix que el projecte aprovat no és conforme amb les previsions del Pla Director Sectorial de Carreteres (PDSCE) aprovat el 2016 pel Consell Insular que, entre altres objectius, preveu “establir mesures necessàries per aconseguir un model de transport racional i sostenible que permeti atendre d’una manera equilibrada les necessitats existents i futures de la població”. No obstant això, la variant proposada no és ni la més òptima, ni compleix els criteris i directrius establertes com a bàsiques en el PDSCE (ni es suprimeix la travessia, ni la variant aprovada és la que menor impacte ambiental provoca; ben al contrari).

El projecte aprovat també és contrari a les consideracions tècniques efectuades en el seu moment per la Comissió Balear de Medi Ambient (òrgan que el PP de Marga Prohens va decidir eliminar) en l’informe emès en relació a l'”Estudi previ de la variant de Sant Rafel “, que precedeix el projecte actual. Aquest informe determinava la necessitat de sotmetre’l al tràmit d’avaluació ambiental estratègica ordinària i establia que en el procés de valoració de les alternatives s’havien de tenir en compte una sèrie de factors amb especial incidència en els elements ambientals, d’integració del paisatge, biodiversitat, etc. Però com que no s’han tengut en compte cap d’aquestos criteris, el Consell Insular ha valorat com a alternativa més òptima la variant que comporta major consum de territori i major impacte paisatgístic i ambiental.

En les seues al·legacions, el Partit Socialista adverteix de greus distorsions entre les dades recollides en la descripció de les alternatives i les dades reflectides en els quadres de valoració. A tall d’exemple, el PSOE assenyala que les superfícies afectades per les alternatives de variants denominades 1A i 1B que, segons la memòria justificativa del projecte, afecten una superfície de 19.645,24m² i 21.232m² respectivament. La realitat, però, és que les superfícies afectades per les variants 1A i 1B i, per tant, subjectes a expropiació, són de 1.176,99m² i 5.471,45m² respectivament, ja que la resta de superfície “afectada” correspon a domini públic i, específicament, a la via EI-600 ja executada i de titularitat del Consell Insular.

Aquesta superfície no hauria de figurar com afectada, ja que és una via existent, mentre que una gran part de la resta correspon a sòl urbà. Incongruències com aquestes es reprodueixen en gairebé tots els elements considerats pels tècnics per seleccionar l’opció més “òptima”, quan en realitat és la de major afectació.

Respecte a la mobilitat del nucli de Sant Rafel, el PSOE considera que no queda acreditat ni justificat de cap manera que la variant aprovada sigui la solució més adequada. L’absència de motivació i justificació en les valoracions efectuades pels tècnics redactors impedeix conèixer les raons que porten a concloure que l’alternativa escollida és la més adequada per a la mobilitat del nucli de Sant Rafel i en què millorarà la mobilitat del nucli la variant escollida respecte a altres propostes.

Al contrari, el PSOE no comparteix, de cap manera, que la millor opció per resoldre els problemes de densitat de circulació al nucli de Sant Rafel sigui l’obertura d’un nou vial que, a diferència d’altres nuclis de població (Santa Gertrudis, Santa Eulària, Sant Carles, etc.), es planteja completament allunyat del nucli i, per extensió, del sòl urbà ja transformat o, si escau, del sòl urbanitzable, i que a més suposarà l’aïllament i l’estrangulament del nucli de Sant Rafel, el qual quedarà enclavat, sense solució de continuïtat, entre dues vies que afectaran greument l’activitat econòmica del nucli i la resta d’activitats.

Sense oblidar l’impacte sonor que la nova via generarà en l’entorn, en la fauna, en les persones, i en general en el benestar de les persones i habitatges propers a la nova via, especialment si es té en compte que es vol autoritzar una via amb un límit de velocitat de circulació de 100 km/h, una velocitat desproporcionada en relació amb la velocitat màxima de la via d’on prové, que està limitada a 80 km/h.

Finalment, el PSOE adverteix que tots aquestos impactes són obviats en el document del projecte, per la qual cosa es dedueix que la proposta de variant aprovada no ha estat objecte de la deguda ponderació o bé que es tracta, més aviat, d’una justificació forçada per donar encaix a una alternativa ja decidida prèviament.

Comments are closed