El Parlament ha aprovat una Proposició No de Llei presentada pels grups del Pacte que insta els executius estatal i autonòmic a actualitzar la normativa vigent per tal d’endurir la lluita contra el tabaquisme
La Comissió de Salut del Parlament de les Illes Balears ha aprovat per unanimitat la Proposició No de Llei dels grups parlamentaris Socialista, Unidas Podemos i Més per Mallorca per incrementar la lluita contra el tabaquisme a les Illes Balears.
La proposta, que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris presents en la comissió, insta els governs d’Espanya i de les Illes Balears, cadascun en el marc de les seves competències, a endurir les mesures dirigides a combatre l’addicció al tabac.
Tal com ha exposat el diputat socialista Juli Dalmau, encarregat de defensar la iniciativa, “s’ha demostrat que les mesures actuals han quedat obsoletes”, perquè si bé és cert que amb l’aprovació de la llei antitabac el 2006 el tabaquisme va disminuir, “estudis recents fan palès que l’addicció al tabac està repuntant, especialment entre els més joves, que de cada vegada comencen a fumar abans”.
Enfront d’aquest increment del tabaquisme, i per pal·liar els problemes que genera entre la població, sigui fumadora o no, aquesta iniciativa demana al Govern d’Espanya que “actualitzi la normativa vigent per ajustar-la a la realitat actual, amb una legislació més restrictiva i que incrementi les sancions”, ha explicat Dalmau.
Així mateix, es demana als executius, tant estatal com autonòmic, que incorporin les recomanacions previstes en la denominada Declaració de Madrid, un document que un seguit de col·lectius sanitaris, científics i de pacients va signar el novembre de 2018 per introduir mesures més contundents per tal de fer més efectiva la lluita contra el tabaquisme, “una addicció que provoca més de 50.000 morts a l’any, dels quals 3.000 són fumadors passius”, tal com ha recordat Dalmau.
Entre les mesures més destacades d’aquesta declaració trobam, per exemple, l’increment del preu del tabac, l’ampliació dels espais lliures de fum o la definició més clara dels espais públics on es permet o no fumar, entre d’altres. En aquest sentit, la Proposició No de Llei insta l’executiu autonòmic a recollir en la futura Llei d’Addiccions les recomanacions d’aquesta Declaració que s’ajustin al marc competencial del Govern de les Illes Balears.
A més a més, aquesta proposició demana que es continuï amb el finançament dels medicaments que es considerin més efectius per combatre el tabaquisme, però també que es fomentin programes de deshabituació no farmacològics.