La iniciativa, “més necessària i oportuna que mai” també insta el Govern d’Espanya a retre homenatge públic i solemne a les víctimes de la dictadura
El Parlament de les Illes Balears ha aprovat la Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista per instar el Govern d’Espanya a fer les modificacions legislatives necessàries perquè les sentències judicials del tribunals franquistes puguin ser declarades nul·les, com també aquests mateixos tribunals.
La diputada socialista Mercedes Garrido ha apuntat que aquesta iniciativa és “més necessària i oportuna que mai” atès que “ens trobam en un moment en el qual proliferen els discursos xenòfobs i de l’odi”, però també, i sobretot, perquè “els discursos negacionistes s’estan escoltant de cada vegada més i, fins i tot, han tengut entrada a les institucions”.
Tal com ha apuntat Garrido, aquesta proposta servirà també per donar resposta a les recomanacions de l’ONU i de les associacions memorialistes i ha apel·lat “a tots els partits” que considerin la memòria històrica “com una qüestió d’Estat”, precisament perquè “les demandes de justícia i reparació no han de tenir color polític, sinó que són purament i simplement Drets Humans”.
La socialista ha destacat que aquesta és una passa més “per seguir avançant en les polítiques de veritat, justícia i reparació”, just després que finalment s’hagi pogut corregir “l’anomalia democràtica” que suposava que Franco romangués enterrat en el Valle de los Caídos.
En aquest sentit, Garrido ha considerat la decisió de treure el dictador del mausoleu com un “abans i un després en les polítiques de reparació d’aquest país”, la qual situa Espanya “a l’alçada de la resta de països democràtics d’Europa”.
Així mateix, aquesta iniciativa també insta el Govern central a actualitzar la Llei de Memòria Històrica, que es pugui retre homenatge públic i solemne a les víctimes de la dictadura franquista i que s’institucionalitzin dates commemoratives i actes d’Estat dedicats a la reparació de les víctimes.
D’altra banda, la proposta aprovada avui també contempla el rebuig als posicionaments xenòfobs, racistes i feixistes, contraris a l’ordenament constitucional, i la condemna de forma rotunda i oficial des del Parlament de les pràctiques repressives del franquisme que van suposar una sistemàtica violació dels drets humans.