El PSIB-PSOE acusa el Govern de disfressar de simplificació el decret òmnibus, per fer desregulació administrativa del territori

Marc Pons

El diputat Marc Pons qüestiona l’anunci de Prohens per revisar els criteris de les zones de risc, més quan el vicepresident Costa ha posat avui en qüestió l’opinió dels experts

El diputat del PSIB-PSOE i portaveu adjunt, Marc Pons, ha acusat avui el Govern de Marga Prohens d’enganyar la ciutadania amb el projecte de llei de Simplificació administrativa, perquè darrere d’un discurs benintencionat d’agilitzar la tramitació, només persegueix “beneficiar als de sempre, o aquells que tenen determinants interessos per afavorir l’especulació o per beneficiar a noms i llinatges concrets”. Pons ha advertit que aquesta desregulació suposa canviar lleis en el sentit d’obrir la barra lliure als que en tenen més i als infractors de les lleis i d’afavorir l’especulació del sòl i la generació de plusvàlues.

Després d’escoltar la compareixença del vicepresident Costa en Comissió per retre comptes d’una llei en tramitació que mostra “incongruències, inconsistències i algunes falsedats”, Marc Pons ha afirmat que hi ha molts aspectes de la llei que no persegueixen la de simplificació administrativa, ni la racionalització de tràmits: “Si es legalitza construir en sòl rústic; si s’elimina l’obligació d’instal·lar plaques solars als aparcaments, si es permet construir aparcaments indiscriminats en sòl rústic; si s’incrementa la capacitat de càrrega en les aigües del parc natural de Cabrera… En què se simplifica la tramitació? Anirà més ràpida l’administració? Redueixen tràmits? No”.

Però el que sí que farà la llei serà permetre allò que abans no estava permès fer: “La tramitació serà exactament la mateixa, només que ara es resoldrà amb un sentit diferent; allò que abans no era legalitzable, ara ho serà; allò que no es permetia fer abans, ara es permetrà”. El diputat socialista ha exposat nombrosos exemples: “La Llei modificarà i permetrà a partir d’ara nous sòls urbanitzables, sense estar connectats a sòl urbà. Des de 1999, amb el Govern de Matas, una cosa que estava prohibida, ara,  25 anys després, el Govern de Prohens ho desfà i podran sorgir nous sòls urbans enmig del camp. Algun promotor ja ho deu estar celebrant”, ha conclòs.

Per altra banda, el diputat socialista ha indicat que les darreres manifestacions del Govern de Prohens genera més qüestions: “Per què continua el PP amb la idea de legalitzar l’habitatge de zones inundables, quan legalitzar suposarà revalorar preus, fomentar la compravenda, adquirir drets… per què, si es van fer de manera il·legal?” I per què només prohibeix en zones de risc inundables? I què passa no en zones de risc d’incendi o esllavissament?”, ha qüestionat, sense que obtingués resposta del vicepresident, que no ha volgut entrar en aquestes qüestions al·legant que tot això està en tramitació i debat parlamentaris, per la qual cosa n’ha evitat el debat.

A més, Pons ha qüestionat l’anunci de Prohens sobre la revisió de les zones de risc, per què la presidenta no dona garanties de quins criteris se seguiran per fer la revisió d’aquestes àrees: “amb criteris de major restricció i exigència o de major laxitud i permissivitat?. Ens poden assegurar que seran més rigorosos?”. Davant això, Costa va posar en qüestió la zonificació i els criteris tècnics per a definir-les.

Actuacions que tampoc són simplificació administrativa

La llei també permetrà equipaments privats amb clara vocació urbana en sòl rústic, com per exemple “un parc aquàtic, circuit automobilístic, un establiment hoteler vinculat a camp de polo… això no és simplificació administrativa i estava prohibit fins ara”.

I més casos que no són simplificació administrativa, com l’eliminació de paràmetres urbanístics en sol rústic que afavoriran la proliferació de mansions. O la legalització de tota mena de construccions il·legals, que arriba a  25.000 habitatges il·legals en sòl rústic; o la permissivitat de nous usos en  zones marítimes-terrestres, on es permetran obres via declaració responsable; o la construcció indiscriminada d’aparcaments en qualsevol classe de sòl; o la promoció d’habitatge privat en el Par Bit… Tot plegat, no són simplificacions administratives.

Quant a les àrees de risc, Pons ha indicat que el Govern permetrà la construcció a les zones de risc d’incendis, d’esllavissaments, amb risc d’erosió… “Ha hagut de passar la tragèdia de València, perquè el Govern no hagi aguantat la pressió i estigui disposat a rectificar amb la boca petita, però només en el cas que es produeixi una desgràcia similar. Ara el Govern està disposat a prohibir construcció de nous habitatges en zones de risc d’inundació, però no admet cap altre canvi” i fer-ho extensiu a totes les àrees de risc,  “incapaç de veure que les conseqüències i responsabilitat poden ser molt grans, i enrocat en la idea d’afavorir creixements l’especulació en sol rústic”.

Finalment, Pons ha apel·lat a la prevenció enfront d’actuar després que es produeixi una situació crítica: “Prohens, va anunciar una llei per a situacions crítiques com la de la DANA, per amortir la desgràcia un cop ha succeït. No seria millor, també, establir mesures preventives que evitessin la desgràcia? Per exemple, no construir ni legalitzar en àrees de risc de qualsevol mena; per exemple, preservar el sòl rústic; no permetre nous usos en zona marítima terrestre”.

Comments are closed