El Grup Parlamentari Socialista ha denunciat que com el Govern no ha necessitat cap estudi de càrrega per duplicar l’aparcament del Caló des Moro, preveure l’arribada de més iots de luxe, ampliar terrasses o permetre cases de 500 metres.
El Grup Parlamentari Socialista ha centrat part de la sessió de control al Govern en denunciar les incoherències i la inacció de l’Executiu de Marga Prohens davant la massificació i la saturació turística i els problemes que aquesta suposa.
D’aquesta manera, la diputada Mercedes Garrido ha acusat el PP de voler convertir el Port de Palma en el nou Puerto Banús de Màlaga, per la proposta d’ampliació de les instal·lacions portuàries “feta pel senyor Javi Bonet i tres persones més a un despatx, d’esquena a la ciutadania i dissenyada per emplenar 110.000 metres quadrats, equivalents a 60 camps de futbol, al dic de l’Oest i convertir l’espai davant la seu en una zona encara més turistificada”.
Garrido ha criticat la manca d’estudis “per dir-nos que poden venir més iots de luxe, més turistes davant la seu i més ferris amb més gent, caravanes i cotxes”, a la qual cosa ha afegit que “deuen ser els mateixos estudis que permetran cases de 500 metres o una ampliació de les terrasses al centre de Palma”:
Per tot plegat, la socialista ha considerat “covard i contradictòria” l’actitud del PP i ha demanat a la presidenta que dugui l’ampliació del Port de Palma i el decret llei de depredació urbanística a la mesa de sostenibilitat.
En el mateix sentit s’ha pronunciat el diputat Carles Bona, qui ha denunciat que el decret llei de depredació permet als ajuntaments “que facin el que els hi doni la gana, i en conseqüència el que ha fet l’Ajuntament de Santanyí és duplicar l’aparcament del Caló des Moro passant a tenir 15.000 metres quadrats”.
Bona ha denunciat que el Govern “es disfressa de no créixer en volum, però se’ls veuen les costures perquè en el fons volen dir créixer en gent rica, que consumeix més energia i més aigua, que deixa una major petjada ecològica i que no vol restriccions de mobilitat”.
A més a més, Bona també ha posat de manifest les conseqüències que té tot plegat en l’habitatge, i ha revelat que el metre quadrat de lloguer més car d’Espanya, segons dades del maig d’enguany, és a Balears, on el preu del lloguer ha incrementat el darrer any un 13%, mentre que a Catalunya, on s’apliquen les limitacions als preus del lloguer impulsades pel Govern d’Espanya, ha augmentat un 0,8%.
Irantzu Fernández ha demanat al Govern si prendrà alguna mesura davant la repercussió que la saturació provoca en els treballadors i les treballadores, tenint en compte que “la falta de control provoca l’explotació del personal”.
En aquest sentit, Fernández ha criticat que “en un any el Govern no ha pres cap mesura perquè els excessos no suposin saturació laboral damunt els treballadors, com per exemple damunt els cuiners i cuineres dels hotels o les cambreres de pis, que han de prendre analgèsics per anar a treballar cada dia”.
Per això, la diputada socialista ha remarcat que “cada vegada que el Govern de Prohens ha hagut de triar entre treballadors o el benefici empresarial, ha triat la segona opció”, tenint en compte que “tenim una situació complicada, amb empreses que no troben treballadors, treballadors que han de viure als seus cotxes o furgonetes, gent que posa la seva salut en risc cada dia i mentrestant, vostès decideixen llevar el Pla de Lluita Contra la Precarietat Laboral”.
Carol Marquès ha posat el focus en la manca de compromís del Govern amb les polítiques d’habitatge, detallant que l’anterior Executiu va deixar 633 habitatges de protecció pública entregats, 424 en construcció, 187 per acabar de tramitar i 256 per conveniar amb els ajuntaments i poder-los començar.
Davant aquesta realitat, la diputada socialista ha dit que “el PP ho ha aturat tot, i a hores d’ara, ja hauria d’haver entregat 260 habitatges protegits i només n’ha entregat nou”. Per posar un exemple de la dramàtica situació, a Eivissa hi ha una llista d’espera de 1.362 persones per accedir a tres habitatges de protecció oficial vacants.
Per tot plegat, Marquès ha conclòs que “al Govern no li importen les persones, ni com viuen, ni les dificultats que tenen, i per això no tenen intenció d’ampliar el parc públic de lloguer, perquè si ho fan equilibrarien els preus del lloguer, però els seus amics no guanyarien tant i no podrien continuar especulant”.
Finalment, Llorenç Pou ha advertit de les retallades que haurà de fer el Govern els pròxims anys per la reforma fiscal del vicepresident Antoni Costa, i que aquesta legislatura suposarà haver perdut 700 milions d’euros, amb els quals es podria finançar la gratuïtat del transport públic durant quatre legislatures.
Així les coses, i segons un informe del mateix vicepresident enviat al Ministeri d’Hisenda, es preveu que l’any que ve el Govern tendrà una dècima de dèficit, que arribarà als 5 punts el 2026, la qual cosa són 200 milions d’euros que implicaran retallades “que afectaran a les classes mitjanes i treballadores per la seva obsessió de beneficiar als rics”.