Sofía Hernanz: “Amb el nostre vot favorable volem també traslladar en aquesta tribuna del Congrés la veu d’aquells milers de ciutadans de les Illes Balears que es van unir en una massiva mobilització social i que van teixir una gran unanimitat contra les prospeccions”
El Congrés dels Diputats previsiblement prendrà en consideració, amb els vots favorables del Grup Socialista, la llei contra les prospeccions petrolieres, aprovada per unanimitat pel Parlament de les Illes Balears i que ara començarà la seva tramitació a la cambra baixa.
Una normativa que, tal com ha destacat la diputada del PSIB-PSOE al Congrés, Sofía Hernanz, “és d’especial importància per a les Illes Balears, on el rebuig als danys causats per les prospeccions petrolieres i la voluntat de protecció del nostre medi marí i la nostra biodiversitat va concitar una mobilització ciutadana massiva i un ampli consens polític i social, que fins i tot es va arribar a organitzar a través d’importants aliances intersectorials, com Aliança Mar Blava”.
El vot favorable del Partit Socialista és, segons Hernanz, “també el compromís dels socialistes amb la defensa dels nostres recursos naturals com a béns públics i el nostre rebuig a la seva explotació agressiva i insostenible”. Un compromís que, tal com ha recordat la diputada socialista, “hem tengut quan estàvem a l’oposició i mantenim ara que governam”.
Hernanz ha defensat que “amb el nostre vot favorable volem també traslladar en aquesta tribuna del Congrés la veu d’aquells milers de ciutadans de les Illes Balears que es van unir en una massiva mobilització social i que van teixir una gran unanimitat avalada des de totes les instàncies polítiques locals i autonòmiques, només rompuda pel vet del PP al Congrés, per la qual cosa és positiva la seva rectificació”.
I és que tal com ha recordat Hernanz, no és la primera vegada que aquesta llei arriba al Congrés però sí la primera que es pot debatre. “La iniciativa, idèntica, va arribar també el juny del 2017, però no la vam poder debatre perquè la seva tramitació va ser vetada a la Mesa pels representants del Partit Popular i de Ciutadans, els quals en aquell moment tenien majoria a la Mesa i inexplicablement encapçalaven pancartes a Balears i aquí ni permetien tramitar la iniciativa”.
A més a més, Hernanz ha explicat que “la lluita contra el canvi climàtic i les polítiques de protecció dels espais naturals són un dels eixos definitoris del Govern de Pedro Sánchez, així com el compromís del President amb la protecció de la Mediterrània, tal com va demostrar l’aprovació, el juny del 2018, del Reial Decret pel qual es declarava Àrea Marina Protegida el corredor de migració de cetacis de la Mediterrània, la qual cosa ha suposat la protecció d’una franja en aigües marítimes de més de 46.000 km2 de superfície i uns 85 km d’amplada mitjana, que discorre entre la costa catalana i valenciana i les Illes Balears”.
Finalment, la diputada eivissenca ha fet una menció expressa a l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, actualment en fase de ponència parlamentària, perquè “malgrat tenir uns objectius molt més amplis que els que avui debatem, reflecteix també en el seu articulat la inquietud que conté aquesta iniciativa del Parlament de les Illes Balears, ja que en el seu article 8 té per objecte limitar l’exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs en tot el territori nacional, inclòs el mar territorial i la plataforma continental”.
Modificació de la Llei del Comerç Minorista
D’altra banda, el Congrés previsiblement rebutjarà la presa en consideració de la modificació de la Llei estatal del comerç minorista, perquè, tal com ha defensat el diputat socialista Pere Joan Pons, “estam davant un nou ordre, provocat per la COVID-19, que exigeix un abordatge integral, de conjunt, amb solucions que no són úniques ni a curt termini i que han de ser analitzades de forma més àmplia, perquè supera límits territorials i competencials”.
Pons ha recordat que “davant el patiment de milers de petits i mitjans empresaris i de milers de treballadors, aquest Govern i aquest grup hem optat per respondre amb mesures de xoc, com el decret 35/2020 de suport al comerç, el turisme i l’hoteleria, destinant 51.000 milions d’euros a alleujar els costs fixos de les empreses, amb liquiditat a través dels préstecs ICO i amb una bateria de mesures tributàries.
Per a Pons, “és el moment de continuar amb aquestes mesures de xoc per donar certesa i confiança a un sector que està afrontant una revolució”, en la qual s’inclou també la venda digital.
“Respondre a l’emergència és el camí que hem de prioritzar, tot i que hi haurà temps per un debat més ampli, de conjunt, emmarcat en la nova realitat que ha generat la pandèmia en el món comercial”, ha conclòs el diputat del PSIB-PSOE.