Pere Joan Pons, Cosme Bonet i Susanna Moll han fet balanç de les mesures impulsades pel Govern d’Espanya per sortir de la crisi provocada per la COVID-19, assegurant que s’estan impulsant multitud de mesures que beneficien a Espanya i a Balears
El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, i els senadors per Mallorca, Cosme Bonet i Susanna Moll, han valorat avui la gestió del Govern d’Espanya durant l’Estat d’Alarma i per fer front a la sortida de la crisi derivada de la COVID-19, expressant en primer lloc un record a totes les víctimes de la pandèmia i un agraïment a totes les persones que han contribuït directa o indirectament a sortir de la crisi de la millor manera possible.
Per a Pere Joan Pons, la primera conclusió que es pot extreure d’aquestes setmanes és que “estam tenint una sortida diferent de la d’altres crisis, positiva per a Espanya i per a Balears, fent una passa important en la protecció de milers de persones que han quedat en situació de dificultat”.
Mostra d’això, tal com ha expressat el diputat socialista, són els ERTO, “amb els quals hem protegit a més de 150.000 treballadors i treballadores, els autònoms han tengut per primera vegada una prestació, hem aprovat l’Ingrés Mínim Vital que aviat es començarà cobrar i que s’inspira en la Renda Social Garantida aprovada el 2016 a Balears”.
En aquest sentit, Pons ha destacat també la moratòria per a persones que han de pagar hipoteques, lloguers i rebuts, la suspensió dels desnonaments, les ajudes i l’increment de l’atenció a dones víctimes de violència masclista, les línies de crèdit a través de l’ICO per a garantir la liquiditat de les empreses, o l’ajornament del pagament d’alguns imposts.
Però a més a més, el diputat socialista ha volgut fer èmfasi en una sèrie de mesures que a Balears ja estàvem impulsant i que van ser pioneres, com la Llei de Canvi Climàtic, la qual “ajudarà a la transformació que necessitam cap a una economia molt més verda”, la Llei de Residus, la Llei d’Eutanàsia, la Llei de Protecció de la Infància i l’Adolescència o la Llei d’Educació”.
Finalment, Pons ha defensat que aquesta sortida diferent de la crisi també s’està traslladant a Europa, on, a criteri seu, s’han romput dos tabús. “Amb el Pla de Recuperació ens hem donat els mecanismes per endeutar-nos col·lectivament, mentre que per primera vegada hi haurà ajuda dels països del nord cap als del sud”, la qual cosa “demostra que hem començat a aprendre dels errors del passat”.
Per això, Pons ha assegurat que “valdria la pena que Biel Company sigui exigent per demanar unitat al seu partit i que es posicionin a favor del Pla de Recuperació Europeu, en lloc de fer feina amb els països del nord contra els interessos d’Espanya i de Balears”, reflexió que també ha traslladat a l’eurodiputada del PP, Rosa Estaràs.
Per part seva, el senador socialista per Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat que “d’una crisi d’aquestes característiques només se’n pot sortir amb la col·laboració entre administracions, i els resultats que veim estan sent positius”.
Exemple de la bona sintonia i de la capacitat d’escoltar del Govern d’Espanya i el Govern de les Illes Balears, ha destacat Bonet, és el fet que “hem estat els primers a tancar ports i aeroports, la qual cosa ens ha permès ser els primers a obrir al turisme segur amb un Pla Pilot que ens converteix en la primera destinació segura de l’Estat i en un referent més enllà de les nostres fronteres”.
Per això, el senador socialista ha celebrat especialment que “serem l’únic territori que ha fet una setmana de prova de com rebre i atendre als turistes perquè també hem aconseguit que el pròxim dilluns s’obri el turisme nacional i europeu de l’espai Schengen, la qual cosa és fonamental per a recuperar la nostra economia”.
Una altra reclamació de Balears atesa pel Govern d’Espanya, tal com ha explicat Bonet, és el Pla d’Impuls al Turisme, presentat ahir amb representació de les illes com la secretària d’Estat de Turisme, Bel Oliver, i el president de la Comissió de Turisme de la FEMP, Alfonso Rodríguez.
Un pla que “aporta 4.250 milions d’euros en diferents mesures per al sector i que contempla la promoció d’Espanya i Balears com a destí turístic segur, mesures d’activació de l’economia i liquiditat per a les empreses amb fons ICO i altres mesures d’intel·ligència, formació, marketing i branding”.
Finalment, la senadora per Mallorca Susanna Moll, ha demanat al PP “que deixi l’actitud obstruccionista en la qual s’ha instal·lat permanentment i es posi a fer feina amb propostes en positiu per a sortir de la crisi provocada per la COVID-19”.
Moll ha reivindicat que “en moments de dificultat extraordinària necessitam unitat política, perquè dels pitjors moments de la pandèmia n’hem sortit junts i de la crisi posterior també n’hem de sortir junts, sense deixar a ningú enrere i el més aviat possible”.
Per això, la senadora socialista ha lamentat que “estiguem instal·lats en un clima de crispació i bronca permanent, propiciat per la dreta radical i pel principal partit de l’oposició, del qual s’espera una actitud d’acord i diàleg”.