El PSIB-PSOE demana al PP que deixi de posar-se de part de Le Senne i se situï al costat del que han dit els lletrats de la cambra

El Grup Parlamentari Socialista ha registrat dos escrits de queixa al Parlament de les Illes Balears per rebutjar l’actuació del president de la cambra i defensar els drets constitucionals de dues diputades socialistes.

El Grup Parlamentari Socialista ha registrat dos escrits de queixa al Parlament de les Illes Balears, un dirigit al president i a la Mesa, i un altre a la Junta de Portaveus, per la vulneració dels drets constitucionals de dues diputades, Mercedes Garrido i Pilar Costa, per part del president de la cambra, Gabriel Le Senne.

En concret, en el primer escrit, dirigit al president i a la Mesa, les diputades socialistes sol·liciten que es declarin vulnerats els drets fonamentals i constitucionals per la seva expulsió de la cambra per part de Le Senne, sense empara reglamentària ni legal.

La vicepresidenta segona del Parlament i diputada del Grup Parlamentari Socialista, Mercedes Garrido, ha exigit de nou al PP “que deixi de posar-se de part de Le Senne i es posi de part del que han dit els lletrats de la cambra”, de la mateixa manera que ha demanat als populars que treguin al president del càrrec perquè “no pot continuar ni un minut més al capdavant d’una institució que està en una crisi contínua, amb un president que arrossega el nom del Parlament”.

En l’exposició de motius, Garrido i Costa defensen la manca de justificació jurídica per part del president de la cambra per prendre la seva decisió d’expulsió, tal com ja va passar en el ple del passat 18 de juny.

Per a les diputades socialistes, aquest fet suposa una actuació absolutament arbitrària i desproporcionada per part del president, inobservant constantment el reglament del Parlament, tenint en compte que la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, no va fer esment dels articles que reclamava que fossin observats per part del president, tot i l’advertència del lletrat d’aquesta anomalia. L’expulsió ordenada per Le Senne tampoc està prevista en cap article del reglament.

En l’escrit es recorda que la potestat que té atorgada el president no és absoluta, i que l’ordenació del debat amb la qual Le Senne va interpretar i executar el reglament va ser de forma arbitrària, confonent la seva voluntat i la seva persona amb el que implica exercir la presidència. Cal tenir present que cap article de la normativa de la cambra atorga a la presidència poders absoluts.

A més a més, durant el recés que es va produir durant el plenari del passat dimarts, diversos grups van demanar la presència del lletrat per aclarir la interpretació del reglament, fet al qual es va negar Le Senne. El parer de l’oficialia major es va conèixer ahir durant la Junta de Portaveus.

Pel que fa a la neutralitat de la Mesa a la qual fa referència Vox, no existeix cap precepte legal o reglamentari que reculli aquesta qüestió, sent un tema que entra dins el marc dels usos i costums. D’aquesta manera, la suposada neutralitat de l’òrgan de direcció del Parlament ha de ser circumscrita exclusivament a les seves decisions i actuacions formals, però no afecta la simbologia, vestimenta o altres expressions visuals que puguin utilitzar individualment els seus membres, pel fet que no trenca el normal funcionament de la institució.

Una interpretació diferent suposaria restringir el dret a la participació política i el dret a la llibertat d’expressió. Per això, les socialistes insisteixen en el fet que l’exhibició d’imatges de víctimes del franquisme no influeix en les decisions formals ni altera l’ordre del debat, tenint en compte també que una de les víctimes, Aurora Picornell, és filla predilecta de Mallorca.

En legislatures anteriors s’ha donat de forma reiterada l’exhibició d’imatges en diferents formats per part dels membres de la Mesa sense cap reprovació en aquest sentit. Així les coses, les socialistes consideren que la neutralitat de la Mesa es perd precisament per part del president, amb una decisió parcial i vinculada a la seva posició ideològica.

Finalment, l’escrit recull els diferents posicionaments de Le Senne amb un mateix fet, atès que les dues diputades van dur les mateixes camisetes en el ple de dia 20 de juny sense que hi hagués cap problema.

Si aquesta lesivitat en els drets de les dues diputades no és reconeguda, Garrido ha advertit que les socialistes es veuran obligades a recórrer de nou al Tribunal Constitucional per defensar els seus drets com a diputades.

El segon escrit, dirigit a la Junta de Portaveus, demana la convocatòria d’aquest òrgan perquè es declari expressament la improcedència i la inadequació de l’actuació del president del Parlament.

Comments are closed