Amanda Fernández ha proposat al Govern un nou escut social davant la tornada a l’escola més cara de la història
La diputada del Grup Parlamentari Socialista, Amanda Fernández, ha denunciat els incompliments dels compromisos del Govern en matèria d’educació, durant la compareixença parlamentària del conseller del ram, per explicar les línies d’acció del seu departament.
D’aquesta manera, Fernández ha denunciat que el curs comença amb “incerteses”, perquè el Govern va anunciar que suspendria la LOMLOE, assegurant que “a la fi s’han adonat que és una llei estatal en la qual no tenen competències, per la qual cosa se continua aplicant”. En aquest sentit, la diputada socialista ha recordat que en el seu programa electoral deien que modificarien els criteris d’avaluació, la qual cosa “ha quedat reduïda a afegir notes numèriques, per tant, han rectificat”.
Pel que fa a l’inici de curs, la socialista ha criticat que “la roda de premsa que van oferir per donar tota la informació va ser un caos, començant primer amb 2.148 docents més que el curs passat, els quals realment eren docents estabilitzats”. Per això, Fernández ha denunciat que “les darreres dades d’augment de docents que han publicat són un augment de 258 docents, és molt preocupant que s’equivoquin de 1.900, no saben diferenciar places estabilitzades o substitucions d’augment del professorat, que serien més de 90 milions d’increment de la partida de personal docent amb la primera xifra que van donar”.
Precisament, i en relació amb els acords del PP amb Vox, la diputada socialista ha demanat al conseller si pensa que els docents adoctrinen.
Fernández també s’ha referit a la segregació d’alumnes per sexes, assegurant que “no arribam a tenir clar si compliran la llei o si concertaran una escola que segrega per sexes, per la qual cosa li deman què en pensa de la segregació i si concertaran o no el negoci de l’Opus”.
Pel que fa a la gratuïtat de l’educació 0-3, Fernández ho ha considerat “una bona notícia que continua la tasca iniciada el curs passat des del Govern progressista amb els mateixos termes”, mentre que ha considerat preocupant “la manca de places en aquesta etapa, de la qual no han dit res”, tot recordant que “nosaltres vam deixar preparada la creació de 800 noves places i no s’ha resolt”.
En relació amb la política universitària, Fernández ha denunciat que “el conseller ha demostrat que no coneix la universitat pública, perquè ha dit que treballarà per signar el contracte programa per finançar la UIB quan aquest està signat des del mes de maig, amb un finançament de 355 milions d’euros durant els pròxims quatre anys”.
Finalment, la diputada socialista ha traslladat el conseller que l’anterior govern va deixar planificat un Pla d’Infraestructures fins a l’any 2031, amb 45 projectes en redacció i una reserva pressupostària de 81 milions d’euros, per la qual cosa ha demanat al conseller que siguin els tècnics, i no ell personalment, qui decideixin les prioritats en les noves infraestructures educatives.
Davant tot, el Grup Parlamentari Socialista ha proposat al conseller que “davant el curs escolar més car de la història”, el Govern adopti mesures que ajudin a les famílies a través d’un nou escut social que contempli el retorn de les primeres matrícules universitàries, la deducció fiscal per llibres de text i material didàctic, els ajuts per menjador i també d’alimentació per secundària o el manteniment de la gratuïtat del transport públic.
El grup socialista demana la consellera Cirer que no es plegui a les ‘receptes’ de VOX de retallar drets i serveis de la ciutadania
Omar Lamin allarga la mà al Govern per mantenir i ampliar els recursos públics per a les persones i col·lectius més vulnerables
El diputat socialista Omar Lamin ha demanat, durant la compareixença de la consellera de Famílies i Serveis Socials, Catalina Cirer, que el Govern no es plegui als desitjos del VOX de retallar els drets socials dels ciutadans de les Illes Balears, en conjunt, i en especial de les dones o el col·lectiu LGTBI.
“No hem d’oblidar tot el que hem viscut, el que hem aconseguit, el que costa aconseguir-ho , i que pot resultar molt fàcil retrocedir. I ja estam veient com hi ha propostes i partits polítics que no s’amaguen del seu antifeminisme i de la seva LGTBI-fòbia; de la involució que pretenen amb tot el que hem assolit. I tot això no és teoria política: per desgràcia ja podem comprovar que, en aquelles Institucions on governa la ultradreta de la mà del Partit popular, com està succeint en aquesta terra, ja s’han fet propostes involucionistes” ha afirmat Lamin, tot recordant la negativa del pacte de PP-VOX a penjar la bandera de l’orgull a la façana del Parlament com s’anava fent els darrers anys.
El diputat ha trobat a faltar una anàlisi més acurat de la realitat social de les Illes; una diagnosi a partir de la qual s’han de determinar les polítiques concretes a desenvolupar.
Pel que fa a les qüestions més significatives de les àrees gestionades per Cirer, el diputat socialista ha recordat que el grup parlamentari va fer arribar a la presidenta Prohens una proposta per reactivar l’escut social, per donar continuïtat a les iniciatives de l’anterior equip de Govern progressista, i que fins ara no hi ha hagut cap resposta.
El diputat ha parlat també de la Renda Social Garantida implantada pel Pacte de Progrés: un nou dret que assegura que ningú es queda sense recursos en els seus pitjors moments i que ha estat un mirall per l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital per part del Govern d’Espanya i una eina fonamental per garantir el benestar de les persones durant la pandèmia i durant la crisi de la Guerra d’Ucraïna.
En aquest punt, Lamin ha demanat Cirer que mantengui, o ampliï si cal l’abast d’aquesta renda .
Des del PSIB-PSOE també s’ha demanat a la consellera com impactarà al conjunt de les polítiques socials la retallada de prop de 500M€ provinents de l’impost de successions i donacions, sense que Cirer hagi detallat aquesta repercussió.
D’altra banda, una de les grans apostes dels governs socialistes, segons ha recordat Lamin, sempre ha estat la posada en valor del Tercer Sector Social. En aquest camp, s’ha dut a terme la concertació social de serveis com el d’emancipació per a joves extutelats, ajuda a domicili, salut mental, i atenció primerenca.
Per aquest motiu ha demanat a Cirer la seva opinió sobre el fet que en el pacte l’acord PP-VOX, no es parli del Tercer Sector Social ni de concertació social. La consellera ha assegurat que continuaran impulsant la concertació, sense detallar més, però no ha evitat rebutjar les declaracions de la ultradreta que assenyalen que les subvencions concedides al Tercer Sector Social responen a raons ideològiques i, per tant, s’han d’eliminar.
Respecte de l’atenció a la dependència, Lamin ha recordat que als darrers anys s’ha dut a terme un augment de les ràtios de personal a totes les residències de les Illes Balears, passant a ser capdavanters a tot l’estat, i impuls del primer conveni col·lectiu per a residències i centres de dia privats de les Illes Balears.
Ha també demanat a Cirer un compromís per continuar impulsant la Llei de Dependència al mateix nivell que va fer el pacte de progrés, a mantenir o modificar l’actual Pla d’infraestructures residencials i de centres de dia, a seguir apostant per la concertació social del Servei d’Ajuda a Domicili i a mantenir l’acord de les millores salarials de les treballadores de les residències i centres de dia privats per a gent gran impulsat pel govern progressista?
Pel que fa a salut mental, Lamin ha reclamat que es doni continuïtat a la nova estructura social que s’ha creat per atendre a persones amb diagnòstic de salut mental per part del Govern progressista.
En matèria migratòria, Lamin ha recordat que els socialistes han presentat una proposició no de llei per posar en valor la feina de les entitats que treballen amb persones migrades i en la gestió de l’assistència humanitària.