El PSIB-PSOE denuncia la manca de pluralitat a IB3 i les ingerències directes des del Consolat, aspecte que no nega Sales

Els socialistes acusen la deriva ideològica del mitjà quan redueix la pluralitat d’opinions, en especial amb la contractació de Miguel Angel Ariza i els comentaris de Javier Alarcón

El Grup Parlamentari Socialista ha criticat avui a la comissió de control d’IB3 que la direcció de l’ens està afavorint únicament una sensibilitat política i elimina els contrapesos d’altres opinions i ideologies, essent, a més, benevolent amb el Govern actual. Uns fets que demostren que el mitjà que ara dirigeix Albert Sales s’està “allunyant de l’esperit independent” que ha de tenir la ràdio i televisió públiques.  I que el mitjà rep ingerències directes del Consolat de Mar a l’hora de dissenyar la programació o de contractar directius. Afirmacions que en cap moment ha desmentit Sales en els seus torns d’intervenció.

El diputat socialista Carles Bona ha iniciat la seva intervenció posant en evidència que les tertúlies polítiques han caigut de la graella de televisió, fet que causa una pèrdua de representativitat, que no garanteix la presència de diferents sensibilitats. També ha criticat el fet de donar la veu a un col·laborador, Javier Alarcón, perquè faci una crítica sistemàtica als partits que no governen, alhora que no critiqui mai les actuacions de l’actual Govern de Prohens.

Per il·lustrar aquesta afirmació, Carles Bona ha fet estadística dels 14 espais d’opinió d’Alarcón: “A la secció “el bisturí”, Alarcón escorxa diferents personatges de l’actualitat política”.  De les 14 intervencions que ha fet, “el 2 de setembre critica Vox; el 3 de setembre critica Vox i Francina Armengol; 4 de setembre, Pedro Sánchez; 5 de setembre, Neus Truyol; 6 setembre, Maria Jesús Montero; 9 de setembre, el PSOE en general; 11 de setembre, l’anterior govern de Balears i fa lloança a Prohens; 12 de setembre, lloança a Prohens i crítica a Pedro Sánchez; 13 de setembre, critica l’oposició del Consell de Mallorca, Francina Armengol i Pedro Sánchez; 16 de setembre, l’anterior Govern balear; 17 de setembre, critica al líder de Més Per Mallorca; ahir a Pedro Sánchez, i avui critica el delegat del Govern i el secretari d’estat de Joventut i d’Infància”.

Després d’aquesta relació, Bona afirmà que resulta senzill predir a qui no li tocarà cap crítica, alhora que qüestiona la funció d’aquest espai, que no fa crítica al poder, i aquests atacs només apunten cap als altres. A més, es presenta a Alarcón com a tertulià, però resulta que “és l’únic” que conversa, i que la secció és més aviat un comentari amb una línia ideològica molt concreta, com fan altres medis privats, però en aquests cas es fa des d’un mitjà públic. Amb tot això, Bona no qüestiona la presència d’Alarcón a IB3, però sí que no es recullin altres sensibilitats ni contrapesos, i a més el fet de ser sempre benèvol amb el Govern actual fa sospitar moltíssim sobre “l’existència de pressions i imposicions a IB3”.

Davant aquestes afirmacions, el director general d’IB3 no ha negat en cap moment cap dels punts exposats pel diputat socialista.

Criteris del disseny de la nova programació

Una altra crítica ha estat cap als nous criteris que afecta tant a la supressió de programes de contingut informatiu plural, com era el cas d’“Entre avui i demà”, com també al fitxatge de col·laboradors com Miguel Ángel Ariza, qui se significà políticament fa anys, demanant a l’emissora pública el vot per al PP, un fet que posa en entredit la neutralitat d’un mitjà públic, ja que és director d’un mitjà privat, OK Diario.

El diputat socialista Ares Fernández denuncià que, contràriament als criteris de pluralitat, d’independència i lliure d’ingerències, la conclusió del PSIB-PSOE és que “IB3 s’està allunyant d’aquest esperit d’una ràdio i televisió independent, perquè hi ha una pèrdua greu de la pluralitat política a les seccions d’opinió i també a les tertúlies”.

En aquest sentit, Fernández ha qüestionat si els nous criteris seguien pautes periodístiques o si també hi ha hagut criteris polítics, i indicà que “hi ha directrius directes des de Consolat de Mar”. I ha posat l’accent en què crida l’atenció del fitxatge d’Ariza, amb un espai propi de 3 hores a la ràdio pública. És això mantenir la independència d’IB3, es demana Fernández, qui va recordar les paraules que el presentador va dir en directe, a la ràdio, essent-ne el presentador: “Jo dic ‘votau al PP’ si voleu continuïtat. No en faig apologia, jo pens que el PP és el millor i pens que heu d’anar a votar-lo”. I acabà demanant: “És això una imposició de Marga Prohens, del seu entorn, del seu gabinet?”.

Caiguda de l’audiència per mantenir un mateix tipus d’opinador

Per la seva banda, la diputada del PSIB-PSOE Pilar Costa, ha afirmat, en la seva intervenció, que aquesta manca de parcialitat ha dut a una pèrdua substancial de l’audiència d’IB3 ràdio, segons les dades de l’EGM. En aquest sentit, ha reiterat que el problema d’IB3 no és que hi hagi un sol opinador, “el problema és que hi hagi només un tipus d’opinador”, un fet que es podria permetre un mitjà privat, però no un mitjà públic, i això ho hauria de vigilar el seu director general.

En concret, Costa ha informat que segons la darrera onada d’EGM, el segon quadrimestre de 2024 mostra que l’audiència d’IB3 ràdio ha perdut la meitat d’oients, passant de 40.000 a 22.000 oients, que coincideix amb alguns dels canvis que ha fet la direcció, com són els canvis en el programa “Al dia”.

Recursos addicionals

Comments are closed