La diputada Pilar Costa acusa Bauzá de tornar a promoure les “botellades”, d’afavorir alguns empresaris i reduir les multes a pràctiques incíviques com el “balconing”
El Grup Parlamentari Socialista ha criticat durament les pretensions del conseller de Turisme, Cultura i Esports del Govern del PP, Jaume Bauzá, de modificar el decret d’Excessos, en contra dels interessos de la ciutadania i fins i tot del mateix sector turístic, que així ho ha manifestat públicament.
La diputada del PSIB-PSOE, Pilar Costa, ha afirmat que el decret d’Excessos aprovat a l’anterior legislatura començava a donar fruits, reconeguts pel mateix sector turístic, però ara el Govern del PP, amb la “mania obsessiva de tirar tot el que va fer l’anterior Govern” el vol modificar perquè hi torni a haver “botellades” i incivisme als carrers de les zones turístiques.
Costa també ha expressat al conseller que aquesta obsessió “li passarà factura”, ja que ha estat el sector turístic mateix qui s’ha manifestat contrari a tornar a permetre la venda d’alcohol de nit, a rebaixar les multes que perseguien pràctiques perilloses com el “balconing”, o a suprimir els mínims a places turístiques a albergs.
La diputada Costa també ha demanat Bauzá què ha fet en aquests darrers 9 mesos que duu governant, i amb qui ha dialogat ell o el seu director general de Turisme, per permetre ampliar les places turístiques a albergs.
El diputat socialista Llorenç Pou s’ha expressat en termes similars, i ha demanat al conseller de Turisme que mantengui el Decret d’Excessos tal com es va aprovar la passada legislatura, perquè és una norma pactada amb el sector. Pou ha afirmat que amb la modificació del decret d’excessos, el conseller ha demostrat quin és el seu model de turisme i de qualitat d’ocupació, i que amb les mesures que planteja “deixa clar que els treballadors no estan entre les prioritats d’aquest Govern”.
El diputat Pou també ha assegurat que Bauzá passarà a ser recordat com “el primer conseller que va fomentar el turisme de gatera”, i que modificarà una mesura que està funcionant. També ha acusat Bauzá de practicar normes de clientelisme, en al·lusió a les noves regulacions per a albergs. Per acabar, Llorenç Pou ha advertit al conseller que “els falta molta feina per fer i el millor que poden fer és no tocar el decret d’Excessos”.
Polítiques d’urbanisme només per a amics
Per la seva banda, la diputada socialista Mercedes Garrido, ha recriminat a la consellera Vidal que el Govern del PP encara no hagi lliurat “ni una clau dels habitatges de protecció oficial” que es van posar en marxa a la legislatura passada. També ha criticat que el Govern de Prohens prefereixi suprimir promocions plantejades a facilitar l’accés a l’habitatge als joves, per cedir els solars a fons voltor i que els lloguers s’apugin a més de 1.500 euros. La diputada socialista també ha recordat que a Eivissa es lloguen habitacions per 1.000 euros al mes, que s’han donat casos de treballadors d’hotels de 5 estrelles que viuen a caravanes o que s’hagin vist agents de la propietat immobiliària residint a un vaixell. “Sembla més una situació de tercer món que de primer món”, ha sentenciat la socialista.
Garrido ha recordat a la consellera d’Habitatge que la seva obligació és garantir la funció social de l’habitatge, però fins ara no ha lliurat ni un sol habitatge a treballadors, a joves o a famílies: “La conselleria diu que les polítiques d’habitatge necessiten temps, però els ciutadans no tenen temps”, ha afirmat Garrido, qui ha tornat a demanar que es declari Balears com a zona residencial tensada.
El diputat socialista Marc Pons també s’ha expressat durament contra les polítiques urbanístiques del PP, que afavoreixen l’especulació. En concret, Pons s’ha centrat en la intenció del PP de legalitzar sòl rústic urbanitzat de forma il·legal. “L’anunci no només genera una política de terra cremada, sinó que també ha generat una expectativa que durà a un increment dels preus del sòl rústic i, com a segona conseqüència, una especulació que desembocarà amb un traspàs de propietats de la gent d’aquí a gent de fora”.
Marc Pons va qualificar aquestes accions com a “política de cremar i consumir territori a costa de malvendre les Illes”, i ho fa tot per generar plusvàlues, que tot valgui molt més, encara que suposi anar en contra de la qualitat dels residents.
Finalment, la diputada Carol Marquès ha expressat que la legalització d’obres il·legals en sòl rústic duu aparellada una altra conseqüència: l’excés de consum d’aigua de piscines il·legals, construïdes sense permís i que molt probablement s’han omplert bevent de pous il·legals.
En aquest sentit, Marquès afirma que legalitzar aquestes piscines provocarà una degradació dels aqüífers, quan ni tan sols es coneix en quin estat es troben aquests aqüífers, i recorda que una piscina perd entre 250 litres i 350 litres diaris per evaporació, el que suposa més de 120.000 litres per piscina a l’any.