Els socialistes acusen Costa de ser el responsable dels embulls sorgits en totes les iniciatives que impulsat, i que han causat la pròrroga dels pressuposts de 2025
l diputat del PSIB-PSOE Llorenç Pou ha acusat el PP de causar el caos en la gestió del Govern, que no dona respostes ni solucions als problemes de la ciutadania; i que el PP també és el responsable directe de la fuita de nombroses entitats de les meses de debat sobre la sostenibilitat, perquè aquestes meses no han plantejat els debats que preocupen la societat.
Pou ha afirmat que en aquests dies el PP s’està esforçant a culpar Vox de tot el caos de la legislatura “quan en realitat el vertader culpable és el PP”, i s’observa clarament en el fet que “a les àrees de govern on Vox no té cap influència, el caos en la gestió és manifest”.
El diputat ha posat com a exemple la mesa de sostenibilitat, “on totes les entitats socials se n’estan anant” perquè el Govern no és capaç de complir amb la paraula de la mateixa presidenta. En aquest sentit, ha recordat que tres compromisos efectuats per Prohens no s’estan duent a terme: “Per donar credibilitat, Prohens es va comprometre a nomenar uns experts. Han passat set mesos i no sabem. Era un farol?”, ha indicat Pou, que també ha recordat el “compromís ferm” de Prohens amb la sostenibilitat social i mediambiental, però en realitat no ha entrat cap tema urbanístic, ni d’habitatge a cap dels grups creats a la mesa: “Era un altre farol, el tema de sostenibilitat?, ha qüestionat Pou”.
I en darrer terme, la presidenta es va comprometre a introduir el tema de l’ITS a la mesa, “però han passat dos mesos i no en sabem res, l’únic compromís ha estat dur un decret llei de sostenibilitat: És un farol, també, el compromís amb les entitats?”.
Per tot això, Pou ha denunciat que les entitats socials estan abandonant la mesa, perquè s’adonen que el PP ho ha organitzat “per guanyar temps”, però ni s’han nomenat experts, i es tracta sobre urbanisme o temes mediambientals ni es deixa xerrar de l’ITS a la mesa. Per tot això, Pou ha acusat el Govern de trobar-se “en solitud d’idees i amb falta de lideratge social”.
Per la seva banda, la diputada Amanda Fernández ha qüestionat si ara que el Govern del PP ha posat “línies vermelles a l’educació i el català” pensa impulsar noves iniciatives. En aquest sentit, Fernández ha criticat que va ser el PP qui va eliminar la Direcció General de Política Lingüística i, juntament amb Vox, també va eliminar l’Oficina drets lingüístics. Però ara, “amb les línies vermelles que han posat en educació i llengua”, Fernández ha recalcat que el PP pot tornar a instaurar l’Oficina de drets lingüístics i impulsar altres polítiques per fomentar la llengua catalana, i fent complir l’Estatut; i destinar un percentatge de l’ITS -perquè així ho permet- a finançar projecte de foment de la llengua, com ha demanat l’Obra Cultural Balear.
Fernández també ha demanat al Govern si eliminarà el pla de segregació lingüística, un pla “en contra de la comunitat educativa, i al qual només 11 de 400 centres es van adherir”, o si el pensa mantenir, per voluntat pròpia, sense pacte amb Vox.
Finalment, el diputat Marc Pons ha criticat que totes les iniciatives legislatives que ha impulsat el vicepresident Costa “no han sortit netes, i en totes sempre hi ha hagut algun embull”: Hi ha hagut embulls amb el decret llei que va suprimir l’impost de successions, “que semblava un colador i que, ara com ara, encara hi ha gent que s’estima més pagar-lo”. També “hi ha hagut embulls amb els pressuposts de 2024, on li van tombar el sostre de despesa tot i tenir un pacte”. “Hi ha hagut embulls amb la llei òmnibus, que ha necessitat dos decrets llei per poder-la corregir”. I, en darrer lloc, Pons ha indicat que “no sabem si hi ha hagut o no embulls amb la llei de pressupost de 2025, perquè va morir fins i tot abans de néixer”.
En aquest conjunt d’iniciatives fallades, Pons ha afirmat que no és una qüestió de mala sort, sinó d’ineptitud política, de deixadesa de seguiment dels temes, de manca capacitat per valorar les decisions pròpies, i d’excés de prepotència.
Per a Pons, el més greu és que molts d’aquests problemes són fruit d’errors no forçats i que posen de manifesta que estam davant un govern amb símptomes d’esgotament: “I la comparativa és demolidora: dos anys de Govern de Prohens, un pressupost; vuit anys de Govern d’Armengol, vuit pressuposts aprovats en dins el termini i la forma escaients”.
Pons també ha acusat el Govern a dur les Illes a un territori desconegut que les durà a la paràlisi: “El pacte de governabilitat amb Vox, ha rebentat; des del principi de legislatura ha menyspreat l’oposició en el seu conjunt; i les entitats fugen del pacte de sostenibilitat. Estan en plena solitud dins i fora del Parlament. I la cosa no acaba aquí: els seus batles s’han atrinxerat i demanen eleccions anticipades a la presidenta. A Menorca i a Palma hi ha inestabilitat evident i al Parlament s’està devaluant cada vegada més a conseqüència d’un president que està a punt de poder ser imputat per presumptes delictes d’odi, i l’única solució que fa el PP és posar-se en perfil moderat, deixant descol·locat el seu electorat, que no entén com van d’una banda a l’altra, sense ni tan sols explicar-ho”.