Els socialistes han participat a la marxa reivindicativa que ha tengut lloc entre Son Carrió i Son Servera
Dirigents i militants del PSIB-PSOE han participat avui a la marxa convocada per la Plataforma pel tren de Llevant i han exigit al Govern del PP que executi la partida de 30 milions que ha de servir per contractar el projecte constructiu del tram urbà dins Manacor , així com actualitzar el projecte constructiu Manacor – Son Carrió.
En declaracions als mitjans, el portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela, ha recordat que l’esmentada partida, derivada dels fons de l’ITS, va quedar reservada per l’Executiu del Pacte i ha demanat el Govern de Marga Prohens que l’activi i aposti per un projecte ferroviari que reclama la comarca de Llevant.
Negueruela també ha destacat el compromís de batles i ex-batles socialistes del municipis de Llevant en el desenvolupament d’aquesta via així com l’aposta que fan els socialistes pel transport públic sempre que tenen l’ocasió de governar, en contrast amb “el model de la dreta, que es basa en la potenciació del vehicle privat”.
En aquesta línia, el PSIB-PSOE presentarà en el Parlament de les Illes Balears iniciatives que reclamin l’activació del corredor Manacor – Artà. En aquest sentit, la primera passa, i la més rellevant, és la de signar un conveni entre el Govern i l’Ajuntament de Manacor per tal de coordinar les obres i actuacions del tram urbà. Aquest conveni també permetria donar cobertura a les expropiacions per a les actuacions previstes (nou vial de connexió entre Passeig Ferrocarril i Ronda, aparcaments, etc.).
Paral·lelament, s’ha de treballar l’actualització del projecte constructiu del tram Son Servera – Artà, del que no està previst modificar-ne el traçat.
Per tant, la reobertura del corredor Manacor – Artà compta amb finançament i estudis tècnics que permeten la seva recuperació. Cal demanar a l’actual govern que continuï amb el full de ruta ja previst.
Antecedents
En arribar al Govern el 2015, el projecte que s’havia deixat en construcció l’any 2011, de reobertura del tren Manacor – Artà, havia estat aturat, els contractes d’obra rescindits i sobre la plataforma ferroviària s’hi havia instaurat una “via verda”. Entre les obres fetes, hi ha les naus de les cotxeres, a Son Carrió (ara Museu del Ferrocarril) i a Artà, així com la restauració i rehabilitació de la majoria d’estacions. No s’havia iniciat la construcció del tram urbà dins Manacor, que quedava pendent de resoldre.
El Govern de Francina Armengol 2015-2019 reclamà, sense èxit, recuperar el conveni ferroviari a l’Estat. Mentre, es va treballant en altres actuacions a la xarxa ferroviària, de les que en destaca l’electrificació completa dels trams Enllaç – Sa Pobla i Enllaç – Manacor, que permet deixar enrere els trens dièsel i la necessitat de transbordar a l’Enllaç per canvi de material ferroviari dièsel-elèctric
En aquest període es treballà en la planificació de la mobilitat per a les Illes.
Cal dir que el Pla Director Sectorial de Mobilitat, aprovat definitivament el 2019, inclou el corredor ferroviari de Llevant com una de les ampliacions previstes de la xarxa ferroviària de Mallorca i que el Pla Director recomana cercar una alternativa de traçat al recorregut per a poder donar cobertura a la zona turística de Cala Millor, que presenta un elevat potencial de demanda.
La pandèmia i posterior recuperació post-COVID suposaren una frenada als projectes d’ampliació de xarxa ferroviària per als anys 2020 i 2021. Des del Govern es va continuar treballant per poder reactivar les ampliacions ferroviàries previstes al Pla Director, i s’avançà amb projectes de millora de la xarxa existent.
Durant el 2022 i 2023, per donar compliment a aquest compromís, es van fer passes per recuperar el projecte ferroviari del Llevant. En tres línies: resoldre el tram urbà dins Manacor; trobar solució a la qüestió del finançament; i elaborar els estudis i la revisió dels projectes constructius o bàsics en les seves diferents fases. Aquestes passes donen els seus fruits: es garanteix finançament a través de la inclusió del projecte amb finançament de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), vist que la via de finançament estatal no s’obre; es formalitza aquesta inclusió amb un acord del Consell de Govern i es compromet una partida de 120 milions per al projecte.