Els socialistes critiquen la improvisació del Govern amb la gratuïtat dels 0-3 anys, tenint en compte que al final adopten el model impulsat la passada legislatura amb els 2-3 anys.
El PSIB-PSOE ha criticat l’aprovació del decret llei de mesures urgents en educació i sanitat, que entre altres mesures, inclou l’eliminació del català com a requisit a la sanitat pública.
La diputada del Grup Parlamentari Socialista, Patricia Gómez, ha assegurat que el català “mai ha estat un problema per contractar professionals sanitaris en aquesta comunitat autònoma i s’ha de pensar en els drets dels ciutadans i dels usuaris perquè es puguin adreçar a l’administració pública en una de les dues llengües cooficials”.
Per a la socialista, “no deixa de sorprendre la forma de fer del Govern, ja que la mateixa consellera de Salut va reconèixer que el català no era un impediment perquè venguessin professionals a les illes, donat que la llei permet eximir del requisit a les categories deficitàries”, per la qual cosa “fomentar l’ús del català a les administracions públiques enriqueix la comunicació i en l’àmbit de la salut, és en si mateix, terapèutic”.
En relació amb la manca de determinats professionals sanitaris, Gómez ha valorat positivament que a la fi el Govern reconegui que existeixen places de difícil cobertura, “tal com vam preveure des de l’anterior Executiu a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i a les categories professionals que són difícils de cobrir”.
En aquest sentit, la diputada socialista ha recordat com “la creació d’aquestes places, aprovades al pressupost del 2023, mai han estat reconegudes pel PP fins avui”, mentre que també ha destacat que “haurem de veure com es materialitzaran les noves places creades pel Govern actual i si han estat pactades amb els sindicats a les meses oportunes o si és una decisió unilateral com ens té acostumats el PP”.
En qualsevol cas, Gómez ha recordat que els doblers “mai han suposat una limitació per a contractar professionals, perquè el fet que manquin determinades especialitats a tot l’Estat és el que limita la possibilitat de contractar en determinats moments”.
El més important per tenir metges, segons Gómez, és “garantir la formació de més especialistes, per la qual cosa hem fet molta feina els darrers anys, doblant el nombre de metges especialistes en formació perquè d’aquí a pocs anys pugui haver-hi metges suficients”.
Una altra necessitat per comptar amb més professionals sanitaris és tenir condicions retributives atractives pels professionals que ja fan feina, per la qual cosa la socialista ha recordat que “vam crear les places de difícil cobertura i vam aprovar el preu per hora de guàrdia més elevat de tot l’Estat espanyol”.
Finalment, Gómez ha destacat també la importància de continuar amb el Pla d’Atenció Primària. “Estarem vigilants perquè el nivell assistencial tengui el protagonisme que es mereix i que els metges i altres categories deficitàries tenguin projectes que resultin atractius per poder fer feina a les nostres illes, impulsant la recerca i la formació”.
Gratuïtat educació 0-3 anys
D’altra banda, el decret llei aprovat pel Consell de Govern també completa la gratuïtat de l’etapa educativa de 0 a 3 anys, iniciada per l’Executiu de Francina Armengol amb la gratuïtat dels 2-3 anys.
La diputada socialista, Amanda Fernández, ha criticat que el decret arriba “més d’un mes després que la senyora Prohens anunciés que tot seria gratuït: tots els nivells, escoles públiques, de la xarxa complementària, privades i també guarderies”.
Per a la socialista, l’anunci del Govern del PP “ha estat un fracàs, perquè el que hauria pogut ser una bona notícia ha estat un anunci sense estudi tècnic ni econòmic i seguint exactament el mateix model iniciat la passada legislatura, quan l’any passat van criticar el model proposat, els convenis fets, les hores i els mesos gratuïts”.
Fernández ha recordat com el PP també va criticar el decret llei de l’anterior govern, el qual donava l’oportunitat a no cobrar a les famílies ja des del mes de setembre, dient que sortia massa tard. “Va ser publicat el 16 d’agost, mentre que aquest curs, com a prest, sortirà publicat demà, dia 29 d’agost”.
A més a més, la diputada socialista ha destacat que la mesura “per descomptat beneficiarà a les famílies de les escoletes públiques i de la xarxa complementària, com ha estat fins ara, perquè les escoletes privades, per poder rebre ajudes, s’han d’adherir a la xarxa complementària, i de cap manera arribaran al setembre les guarderies, perquè no estan regulades”.
En aquest sentit, Fernández ha explicat que la competència per fer el reglament de les guarderies és dels consells insulars. “Mentre els consells de Mallorca i Menorca els van aprovar la passada legislatura, el d’Eivissa, governat pel PP, no va ser capaç de fer aquest reglament en quatre anys”, a la qual cosa ha afegit que “quan les guarderies tenguin aquest reglament i es puguin adaptar, els consells insulars podran decidir donar ajuts”.
Amb tot, Fernández ha demanat al Govern de Marga Prohens “que governi, deixi de fer oposició i gestioni des de la responsabilitat, el rigor i es posi a fer feina”.