El diputat Joan Ferrer, impulsor de la iniciativa, realça els beneficis de “connectar” els infants “amb la natura i en la natura”
El Grup Parlamentari Socialista ha registrat una iniciativa en el Parlament de les Illes Balears per acostar els infants als entorns naturals a través de l’activitat educativa, traslladant-hi part de la pràctica escolar -tant formal com no formal- als entorns naturals, però sempre com una pràctica complementària a la metodologia habitual dins l’aula i sense que això suposi una càrrega addicional als equips docents.
“La degradació dels espais naturals és, per desgràcia, una realitat”, exposa el diputat socialista Joan Ferrer, impulsor d’aquesta iniciativa que cerca implicar els més joves en la cura de l’entorn natural “dins el mateix entorn natural”.
“Els infants són el futur i seva també serà la responsabilitat de cuidar el nostre planeta”, assevera el diputat, qui posa d’exemple mesures que ja han duit a terme països com el Regne Unit o Dinamarca en aquest sentit, per relacionar els estudiants amb els entorns naturals i aconseguir “una major connexió amb la natura i un aprenentatge no només de la natura, sinó també en la natura, i de tot allò que ens pot oferir”.
Específicament, la Proposició No de Llei, insta el Govern de les Illes Balears a impulsar, des de l’educació forma i no formal, pràctiques educatives en els entorns naturals. També es demana a l’executiu central que col·labori amb els ajuntaments de les Illes per fer més accessibles aquests entorns naturals i acostar-los als infants “perquè puguin fer de la natura una experiència també educativa”.
En aquest sentit, el socialista recorda que fa pocs mesos, el Govern de les Illes Balears aprovà la declaració d’emergència climàtica a la Comunitat Autònoma i que aquesta iniciativa s’emmarca en el full de ruta pactat als Acords de Bellver per fomentar la sostenibilitat ambiental i social a l’arxipèlag.
Ferrer també explica que un dels pedagogs de referència a Itàlia, Francesco Tonucci, ja fa temps que posa de relleu la importància que té que els infants prenguin contacte amb la seva realitat més directa, a la seva ciutat però també en els seus entorn naturals.