L’acord recull la reivindicació dels socialistes d’utilitzar el superàvit de 2019 i fer compatible usar els romanents i el superàvit sense que computin en la regla de despesa ni el dèficit, tal com obligava la llei Montoro
El secretari de Política Municipal del PSIB-PSOE i batle d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha exposat que els socialistes veuen “amb bons ulls” aquest acord, “necessari per poder donar servei a la nostra gent en un moment de màxima dificultat”.
La fórmula que s’ha pactat és la cessió voluntària, per part dels municipis, dels seus romanents de tresoreria a l’Estat, els quals constituiran un fons de fins a 5.000 milions d’euros i que se’ls aniran retornant amb interessos perquè en puguin fer ús en un termini de deu anys.
A la pràctica, aquest acord possibilitarà que, aquesta legislatura, els ajuntaments de les Illes puguin destinar al voltant de 270 milions d’euros més a polítiques de proximitat i sostenibilitat en un moment “d’immensa dificultat en el qual totes les administracions i els municipis estam patint moltíssim”, ha emfasitzat Ruiz.
El socialista també ha recordat que aquest acord, assolit després de setmanes de negociació, permet “obrir un camí per donar resposta als ajuntaments que tenim romanents congelats i que ara podrem començar a mobilitzar per ajudar la nostra gent a sortir d’aquesta situació tan complicada”.
A més a més, l’acord a què s’ha arribat permet als ens locals usar el superàvit de 2019 i fa compatible usar els romanents i el superàvit sense que això computi en la regla de despesa ni en el dèficit, un extrem reivindicat reiteradament pels socialistes des de l’aprovació de la denominada llei Montoro l’any 2012.
El Partit Socialista de les Illes Balears mostra la seva satisfacció pel “necessari acord” a què han arribat el Govern d’Espanya i la Federació de Municipis i Províncies d’Espanya (FEMP) que possibilitarà que els ajuntaments de les Illes Balears puguin utilitzar els seus romanents de tresoreria per a agenda urbana, medi ambient, sostenibilitat i política de proximitat, entre altres.
Així mateix, el socialista s’ha mostrat sorprès pel vot en contra del PP, ja que “si ara estam aquí és per mor d’una llei injusta i totalment antimunicipalista, la llei Montoro, que mai varen criticar quan governaven els seus a Madrid”.
Per la seva banda, la secretaria d’Economia del PSIB-PSOE i presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha remarcat que “després de molts d’anys de demanar la flexibilització de la Llei Montoro, i per primera vegada, s’ha trobat a una solució perquè puguem usar els romanents que tenim en els bancs”.
En aquest sentit, Cladera ha destacat que gràcies a aquest acord “podrem disposar dels tan necessaris recursos per afrontar els problemes generats per la crisi sanitària de la COVID19”, fent especial menció al fet que “seran els ens locals els que gestionin des de la proximitat els recursos que ells mateixos han aconseguit gràcies a una gestió responsable i eficaç”.
Respecte d’això, Cladera ha insistit que, “tal com hem defensat sempre els socialistes de les Illes Balears, aquest acord respecta l’autonomia municipal”, ja que seran els mateixos ajuntaments els que podran decidir si voluntàriament s’acullen a l’acord i subscriuen el préstec amb l’Estat.