Francina Armengol critica un any d’inestabilitat, retrocessos i caos absolut del primer any de Govern de Marga Prohens

La secretària general del PSIB-PSOE analitza els escenaris als que s’enfronta el PP, qmb un Govern que ha fet de Prohens la presidenta amb més inestabilitat de la història democràtica

La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha indicat avui que el primer any de Govern amb Marga Prohens al front ha estat un període que ha generat “inestabilitat, retrocessos i caos absolut”. Una situació de desgavell que ja ha causat “una gran mobilització social en contra de les polítiques del Govern”. En tot cas, aquest primer any de legislatura ha fet que Prohens estigui “en una inestabilitat absoluta i és la presidenta amb més inestabilitat de la història democràtica”.

Armengol, que ha inaugurat la jornada de diputats i diputades del PSIB-PSOE al Parlament balear, ha expressat que aquests fets han fet que el Govern de Prohens està desprestigiat, i han malbaratat els 8 anys de pau social aconseguits en els anteriors governs d’esquerra, on hi havia tranquil·litat al carrer: “En només un any, hem tengut ja manifestacions al carrer contra les polítiques del Govern perquè són inassumibles, perquè són retrocessos enormes en qüestions de llengua, amb un pla de segregació lingüística que fa molt de mal. Manifestacions en contra dels desequilibris territorials”, que aquest diumenge tendrà contestació amb una nova manifestació per demanar equilibri.

Armengol també ha valorat la primera crisi de gestió de Govern, causada per “una política d’habitatge totalment inexistent”.  En aquest sentit, ha afirmat que aquest Govern del PP “ha estat incapaç de tirar les polítiques [d‘habitatge] que vàrem deixar preparades, perquè no hi creu. Ha optat pel creixement urbanístic desmesurat, per fer habitatge de creixement, de luxe, que és el que sempre ha empès el PP”. La secretària general del PSIB-PSOE també ha exposat que tot l’HPO que l’anterior Govern va, quan només calia lliurar les claus per entrar-hi a residir, aquest Govern el PP “no n’ha lliurada ni una, i cada família ha de saber que és així per la ineptitud del Govern actual”, que també ha aturat totes les altres polítiques d’habitatge públic existents.

Per a Armengol, la part més greu no és quin conseller es posa, sinó la “nul·la política d’habitatge públic per part de la presidenta Prohens”, qui tampoc ha optat per una mesura que es va batallar intensament, com és la limitació de preus de lloguer per a zones tensades, però que està funcionant on s’està aplicant, a Catalunya, on les famílies paguen menys.

I a aquesta crisi de conselleria s’hi afegeix una situació major, que és “una crisi de govern, de ruptura de pacte autonòmic, per decisió de Vox”, un fet que ha causat “un any de desgovern, de caos, de polítiques retrògrades, de retrocessos”, que ha provocat Vox.

La desfeta entre PP i Vox és “una bona notícia per a la ciutadania, perquè tenir a Vox als governs és un desbarat democràtic”. Però Armengol ha assenyalat que el cordó sanitari l’ha fet Vox al PP, i el fa per “no atendre a menors, a nins i nines, amb drets fonamentals. Quan es tracta d’això en el segle XXI, ens hem d’alçar amb força i dir que per aquí no hi passarem”.

El pacte autonòmic entre PP i Vox contemplava tres qüestions importants: un programa polític, un repartiment de càrrecs amb la presidència del Parlament per a Vox, i l’entrada del partit ultradretà a les diverses institucions, com els Consells de Mallorca i Menorca. Però davant la situació de crisi generada per Vox, Armengol planteja diversos escenaris per al PP: “Si romp amb Vox, rom el Govern, i el PP està d’acord amb aquesta ruptura, ha de tirar enrere tots aquests acords”. En aquest cas, Armengol considera que PP i Vox ja s’haurien d’haver reunit. Però ha apuntat que “les decisions a les Illes Balears ja no es prenen aquí sinó des de Madrid, i no hi ha autogovern”.

En aquest sentit, la manca de feina del PP per intentar reconstruir el pacte pot esser que pensa governar amb trànsfugues, un fet que és “de corrupció polítca, com ja hem vist a Formentera”.

I un altre escenari seria si el PP decideix governar en minoria, i s’obre un altre camí. Però essent així, “per què no ens han telefonat? Anem a aturar la segregació lingüística”, reobrir “l’Oficina Anticorrupció” i reprendre “la memòria democràtica”. Totes aquestes polítiques, que s’han impulsat a causa del pacte amb la ultradreta, es podrien revertir de forma ràpida, segons Armengol, perquè comptaria amb el suport del Partit Socialista.

En tot cas, Armengol ha remarcat que les polítiques del PP i Vox s’han de tirar abaix, i no sols ho diu el PSIB-PSOE, també els milers de persones que ha sortit al carrer. En aquest sentit, el PP té l’oportunitat de mantenir la llei de Memòria democràtica, a suprimir el pla de segregació que va imposar Vox per no crear preocupació a les escoles, i a retornar a la transparència reobrint l’Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, tot i que s’ha vist que la seva supressió ha estat “una petició del PP, vist a qui afecten els casos que investigava aquesta oficina”.

En tot cas, Armengol ha criticat que no es pot consentir que Prohens no doni la cara davant la ciutadania, i ha d’explicar què està fent i què no. “Mentir a la gent és molt greu i no saber cap on tiram és gravíssim -ha valorat- davant una situació de desfeta d’una majoria, hem de saber cap a on anam”. O “refan la majoria amb Vox, i segueixien amb polítiques ultres, o intenten atreure trànsfugues, un fet de corrupció política, o obre un procés de diàleg” amb la resta de forces polítiques. En aquesta darrera opció, Armengol ha subratllat que els socialistes plantegen un model diferent, però sí que “hi ha qüestions d’Estat a les quals hi serem”.

Davant un Govern “inestable, en minoria i sense full de ruta, hi ha un desgavell institucional”, amb polítiques que lliguen el model econòmic al consum de territori i paisatge que aquest diumenge tornarà a tenir contestació al carrer.

Per això, el PSIB-PSOE continua defensant un model claríssim de “protecció del territori i el medi ambient, d’habitatge social per als residents” per donar oportunitat als fills d’aquesta ciutadania, que també puguin viure aquí. En aquest sentit, el Partit Socialista ha obert una ronda de feina amb entitats i la societat civil, per conèixer les preocupacions reals i veure quines polítiques s’han de plantejar i fer-les possibles, juntament amb les forces polítiques d’aquesta comunitat.

Comments are closed