La secretària general del PSIB-PSOE i l’expresident Antich han obert les jornades sobre el quaranta aniversari de l’Estatut de la Fundació Gabriel Alomar
La secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Congrés, Francina Armengol, i l’exsecretari general de la formació i expresident del Govern, Xisco Antich, han protagonitzat la primera sessió de les jornades sobre els quaranta anys de l’Estatut d’Autonomia organitzades per la Fundació Gabriel Alomar.
Durant la trobada, a la qual han assistit gairebé 200 persones, Armengol ha proposat obrir “un procés de debat i diàleg que desemboqui en una nova reforma de l’Estatut” i que faci possibles “quaranta anys més de progrés”.
Per aconseguir-ho, la dirigent socialista ha proposat tres grans línies de reforma, com el fet d’assegurar els drets i llibertats conquerits com a societat. “La proposta és fer irreversibles les conquestes que ens han costat moltíssim assolir, i fixar a l’Estatut la sostenibilitat financera de les competències que ens garanteixen ser persones iguals, amb dignitat i amb les mateixes oportunitats, com és la salut, l’educació, els serveis socials i el dret a l’habitatge”, ha avançat Armengol.
En segon lloc, la secretària general ha proposat l’establiment de noves eines que ens permetin ampliar i incorporar nous drets i llibertats, des de l’obligació d’incorporar qüestions que hem d’afrontar, com el dret a la protecció de les nostres dades, la ciberseguretat o el dret a com volem envellir.
En tercer lloc, Armengol ha manifestat la necessitat d’incloure en l’Estatut més participació social, “que totes aquelles polítiques que necessiten una mirada llarga s’hagin de debatre en societat, i que les decisions no les prenguin alguns tancats als despatxos sinó en societat”.
Pel que fa al model d’Estat, la secretària general del PSIB-PSOE ha recordat que “els socialistes consideram que la consolidació de l’estat de les autonomies ha d’avançar cap al federalisme, perquè aquest és pacte, unió en la diversitat i reconeixement de la pluralitat”.
En aquest sentit, la socialista ha posat de manifest els dos models d’Estat que hi ha sobre la taula. “Un que vol imposar una idea única d’Espanya, uniforme, intolerant, excloent, que no accepta allò que és diferent, que té por de reconèixer la diversitat, que no vol avançar en l’autogovern dels territoris i que fins i tot plantegen fer-lo enrere”; i l’altre model, “el nostre, on hi ha una alternativa amb un plantejament integrador, comprensiu, que abraça la diversitat, que entén les identitats, que té clar que des del respecte a les diferències serem més forts i estarem més units”.
Armengol també ha fet balanç dels quaranta anys d’Estatut, gràcies als quals “he pres decisions que ens han fet pioners en moltíssimes coses a les Illes Balears, com la paritat en les llistes electorals amb el president Antich, la creació de nous instruments per reduir les desigualtats com la creació de la Renda Social Garantida, el restabliment de la memòria democràtica, la regulació de sectors econòmics estratègics com el turístic o la protecció del paisatge i el medi ambient”.
A més a més, la secretària general ha destacat els elements diferencials aconseguits per a Balears gràcies a l’Estatut “i l’impuls dels socialistes”, com la consideració de les illes com a nacionalitat històrica, el reconeixement de la insularitat, el dret civil propi de les illes, la cooficialitat de la llengua catalana, el sistema institucional propi al servei de l’autogovern i la capacitat de decidir polítiques pròpies.
La presentació de la conferència impartida per Francina Armengol ha anat a càrrec de l’expresident del Govern i exsecretari general del PSIB-PSOE, Xisco Antich, qui ha destacat l’orgull que el PSOE “hagi confiat el càrrec de presidenta del Congrés a la nostra secretària general i sobretot, que ella hagi assolit que a la cambra es reconeguin totes les llengües cooficials”.
Antich ha defensat que l’estat de les autonomies ha estat “un model d’èxits i avanços” del qual encara queda molt per avançar, en qüestions com “el federalisme, la capacitat d’intervenció de les comunitats autònomes en la conformació de l’Estat, la clarificació de competències, la millora del finançament o l’impuls de la proximitat del sistema judicial”.
Per al socialista, parlar dels quaranta anys d’Estatut implica també “veure com milloram el nostre text estatutari, i això implica donar un gran impuls insular a la norma, reforçant la bilateralitat amb l’estat i el funcionament federal intern, humanitzant-lo amb un conjunt de drets i llibertats o creant espais per als ajuntaments”.
L’acte ha estat presentat pel vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar i secretari d’Organització del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, qui ha destacat el paper d’Antich i Armengol en “convertir aquesta terra en pionera i que altres han agafat com a model”, a la vegada que ha assegurat que la perspectiva amb els quaranta anys de l’estatut ha de ser “crítica, però també esperançadora, justa amb tot el que hem aconseguit gràcies a l’autogovern”.
La segona sessió de les jornades sobre el quaranta aniversari de l’Estatut de la Fundació Gabriel Alomar tendrà lloc el pròxim 18 d’octubre, en una conferència que impartirà el catedràtic Joan Oliver Araujo.