Francina Armengol: “Si Prohens manté Le Senne, serà la presidenta menys democràtica que ha tengut la nostra comunitat autònoma”

La secretària general del PSIB-PSOE ha iniciat el curs polític marcant les prioritats dels socialistes per al pròxim període de sessions al Parlament

El Grup Parlamentari Socialista ha donat el sus al curs polític que avui comença definint l’estratègia política i les iniciatives que presentarà en el pròxim període de sessions, que començarà demà amb un ple extraordinari per debatre la remoció del president del Parlament, Gabriel Le Senne, a iniciativa socialista.

Les Jornades Parlamentàries han estat dirigides per la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, qui ha defensat que té “poques esperances” en la decisió que pugui prendre el PP sobre la continuïtat de Le Senne com a president del Parlament, el qual “hauria d’estar fora del càrrec des del primer segon”.

Per això, Armengol ha advertit que “si demà Prohens prefereix mantenir a Le Senne i continuar enganxats a les polítiques d’extrema dreta, això ja no tendrà tornada enrere i l’haurem de qualificar de la presidenta menys democràtica que ha tengut la nostra comunitat autònoma”.

Així les coses, la secretària general ha lamentat que el PP “té una situació difícil de defensar i, en qualsevol cas, només du inestabilitat i no ajuda la ciutadania a poder confiar en les institucions”.

De cara als pròxims mesos, la secretària general ha marcat l’accés a l’habitatge com la gran prioritat dels socialistes perquè “no és possible que la gent d’aquesta terra no pugui viure a casa nostra i els seus somnis xoquin amb una frustració enorme”.

De fet, el Grup Parlamentari Socialista té registrada una proposició de llei per aplicar la llei estatal d’habitatge i topar els preus del lloguer. “Veurem que vota la dreta davant un dret que és bàsic”, ha avançat Armengol, assegurant que “el mercat no regula drets, regula ambicions, i per això la nostra llei vol topar el preu del lloguer a les zones tensades, cosa que ja hauria d’haver passat fa un any com fa Catalunya, on està donant bons fruits”.

Pel que fa al model econòmic, Armengol s’ha mostrat partidària de “posar límits en moltes coses i regular moltes coses que no ho estan, plantejant solucions de futur davant la inacció de la dreta”.

En aquest sentit, ha defensat el camí obert pels socialistes els darrers vuit anys amb la limitació de l’arribada de creuers, el límit de places turístiques, la regulació del lloguer vacacional i la prohibició a plurifamiliars a moltes zones, les lleis de canvi climàtic i de residus o l’aposta pel transport públic, perquè “si mates la gallina d’or, mors”.

Ara, en canvi, “ens diuen que volen fer un pacte per la sostenibilitat i posar límits i fan tot el contrari, aprovant un decret llei que amnistia les il·legalitats en sòl rústic”. Fins i tot, després d’una DANA com la d’aquest estiu i la tragèdia de Sant Llorenç, aquest decret llei permet construir en zones inundables, per la qual cosa la dirigent socialista s’ha demanat si “no aprenem”, i “a qui volen beneficiar amb tot això”.

Així i tot, Armengol ha reiterat la disposició del PSIB-PSOE en oferir solucions, però “no és possible dir que volen posar límits i deixar que a les cases de pagès hi posin hotels, o una política de deixar fer que crea problemes de seguretat ciutadana a les zones de bany i al litoral”.

Avui que comencen el curs els equips directius dels centres, la secretària general també s’ha referit a l’inici d’un curs escolar “vergonyós, en el qual s’aplicarà una segregació lingüística amb la qual el PP torna a fer servir la llengua per dividir a la població”. Per Armengol, és un fet que “no els ha sortit bé i jo estic molt contenta, perquè hi haurà menys segregació de la que ells voldrien, i la comunitat educativa mereix el nostre suport més sincer per haver-ho aturat”.

Finalment, Armengol també s’ha referit al finançament, i ha vist en Catalunya “una oportunitat amb la qual tenim un Govern incapaç de veure-la”. Per això, ha reclamat que les Illes Balears facin “una passa endavant clara i diguin que sí, explicant la nostra singularitat i que som una comunitat sobre poblada i mal finançada, perquè no hem de renunciar a res quan tenim un debat obert que ens interessa com a comunitat autònoma i perquè ens interessa garantir que la gent visqui millor, però desgraciadament veig que l’únic que fa el Govern és sumar-se al que digui Feijóo, digui el que digui”.

Per això, la secretària general ha apostat per “empènyer amb força, amb propostes com una oportunitat i avançar en un sistema de finançament autonòmic que s’ha de federalitzar, amb una Espanya federal que ajudi clarament a la nostra comunitat autònoma”.

Comments are closed