El Parlament Europeu aprova dues lleis per regular els mercats digitals i protegir la privacitat dels consumidors
El Parlament Europeu ha aprovat les lleis de Serveis Digitals i de Mercats Digitals per pal·liar els efectes socials i econòmics de la indústria tecnològica sobre els consumidors i crear un entorn digital més segur per als usuaris i un mercat més just per a les empreses.
Es tracta de dos textos que l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha aplaudit per la seva capacitat de “protegir els usuaris més vulnerables i crear un espai digital més segur”.
Amb aquesta nova legislació, s’obligarà les companyies a protegir els usuaris del contingut il·legal, com també garantirà la rendició de comptes i limitarà el poder de les grans empreses. A més, es prohibeix la publicitat dirigida a menors i s’enforteix la cura de la protecció i privacitat d’aquests.
“La immediatesa digital ha requerit prendre mesures que protegeixin sobretot els menors davant la immensitat tecnològica”, assenyala Homs, alhora que celebra un canvi normatiu “necessari per actualitzar unes normes fetes fa més de 20 anys”.
Específicament, l’objectiu de la Llei de Serveis Digitals (DSA) és millorar la regulació dels mateixos serveis digitals per crear un entorn digital més segur que protegeixi els usuaris, millorant la transparència. Els mercats online també hauran de verificar la informació dels comerciants abans d’oferir els seus productes i serveis en línia.
“Volem sentir-nos segurs a la xarxa”, ha expressat Homs, destacant que “la protecció dels consumidors ha estat al centre de la negociació des del primer moment”. “S’han de regular i aturar els casos de ciberviolència i ciberassetjament”, també ha remarcat la socialista, asseverant que “l’objectiu és assolir la transparència total, protegir els usuaris més vulnerables i afavorir l’accessibilitat”.
Per la seva banda, la Llei de Mercats Digitals (DMA) ha posat sobre la taula la regulació dels algoritmes a les grans plataformes (xarxes socials o motors de recerca) amb l’objectiu de crear un mercat equitatiu i just en el sector digital per tal d’incentivar la innovació, el creixement i la competitivitat europea i mundial.
“Les grans empreses tecnològiques controlen l’accés a un mercat que dominen i per al qual escriuen les seves pròpies regles, i per això, des del grup dels socialistes i demòcrates al Parlament Europeu, ho hem canviat”, conclou Homs.