El ple del Parlament Europeu ha aprovat l’informe que exigeix a la Comissió Europea desenvolupar una estratègia pròpia per abordar les particularitats econòmiques, mediambientals i demogràfiques de les illes
L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha participat en l’elaboració de l’informe aprovat avui al Parlament Europeu sobre els reptes de la insularitat que exigeix a la Comissió Europea una estratègia pròpia per abordar les particularitats econòmiques, mediambientals i demogràfiques de les illes.
“No volem més drets que ningú, però tampoc en permetrem tenir menys”, ha expressat Homs, recordant que s’ha treballat “per fer sentir de nou la veu de les Illes al Parlament europeu”.
Fruit d’aquesta feina, ha emfasitzat la socialista, “per primera vegada es tendran en compte a Europa les illes no perifèriques, com Balears, perquè els interessos de les illes estan ben presents a la Unió Europa, que ningú no en tengui cap dubte”, ha insistit Homs.
L’eurodiputada ha destacat que aquest pla, aprovat avui amb 577 vots a favor, incorpora suport financer per impulsar el turisme sostenible a les Illes, com també mesures per diversificar l’economia, normes específiques per desenvolupar l’ús d’energies renovables o una partida pressupostària per cobrir els sobrecosts que pateixen els territoris insulars de tot el continent.
El document també demana un Pacte Europeu per a les Illes per tal que les polítiques públiques de la Unió tinguin presents les característiques específiques dels territoris insulars, unes particularitat que “necessiten d’una legislació europea sensible amb la realitat insular”, ha asseverat homs.
La socialista també ha assenyalat que “a les Illes concorren sovint nombrosos desavantatges estructurals permanents, com la dependència del transport marítim i aeri, l’escassetat de recursos naturals, la doble -o triple en el cas de Formentera-, insularitat, o un mercat productiu limitat”.
En aquest sentit, ha destacat que el grup dels socialdemòcrates ha aconseguit impulsar una normativa específica i un suport financer destinat a aconseguir els objectius de neutralitat climàtica, l’autonomia energètica a través de renovables o més finançament per a fomentar un turisme sostenible i de qualitat”.
Homs ha incidit en el fet que “és fonamental per la cohesió territorial i el desenvolupament econòmic no deixar enrere ningú” i que malgrat les particularitats dels territoris insulars, “Balears som un motor econòmic per tota la Unió Europea”. Respecte d’això, ha destacat que el text reconeix com la crisi sanitària ha afectat especialment el mercat laboral de les illes, afectant en particular els joves.
Al debat i votació avui a Estrasburg s’hi ha traslladat també la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, Rosario Sànchez, qui ha volgut reconèixer la tasca d’Homs a l’eurocambra. “Han estat setmanes de moltes negociacions i la Comissió haurà de tractar les Balears com mereixem”, ha assenyalat la consellera.