Els socialistes pretenen que els actuals responsables del PP expliquin per què van deixar caducar l’expedient de reclamació de les mascaretes, a la vegada que demanaran la compareixença de Francina Armengol i els anteriors responsables de l’IBSalut per donar compte de la contractació del material sanitari durant la pandèmia
El Partit Socialista ha formalitzat avui el llistat de les persones de Balears que hauran de comparèixer en la Comissió d’Investigació del Congrés per donar compte de la contractació de material sanitari durant la pandèmia, així com de la gestió de l’expedient de reclamació a l’empresa Soluciones de Gestión i la caducitat d’aquest per part del Govern actual.
La comissió d’investigació del Congrés va ser proposada pel PSOE amb l’objectiu d’investigar la compra de material sanitari per part de totes les comunitats autònomes, per la qual cosa esdevé l’auditoria més completa i objectiva de quantes es faran a les diferents institucions.
Per als socialistes, els principals dubtes es troben en la gestió del Govern actual, el qual hauria deixat caducar l’expedient de reclamació de les mascaretes, en els mateixos terminis que pretenia la trama segons les gravacions que consten a l’auto del jutge de l’Audiència Nacional.
Per això, el Partit Socialista demanarà la compareixença al Congrés de la presidenta del Govern, Marga Prohens, amb l’objectiu d’esbrinar si va donar l’ordre de deixar morir la reclamació de les mascaretes tal com hauria demanat la trama al portaveu del PP al Congrés i número 2 de Feijóo, Miguel Tellado, el qual també serà citat.
Una dels principals ombres de dubte que queden per resoldre és la connexió entre Jacobo Pombo, aconseguidor de la trama, i els actuals responsables del PP, per la qual cosa haurà de comparèixer al Congrés per explicar el seu paper en la pèrdua de l’expedient de reclamació.
Els socialistes també citaran a l’actual responsable de l’IBSalut, Javier Ureña, responsable d’haver desistit de l’expedient de reclamació, d’haver-lo deixat caducar i d’haver iniciat una revisió d’ofici, només amb la seva signatura i sense cap aval tècnic ni jurídic, ni del Servei de Salut ni de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma.
Precisament, pel fet que una vegada el cas era públic va modificar el termini de caducitat de l’expedient de 3 a 8 mesos, també serà citada a comparèixer Laura Montserrat, cap de departament de contractació del Servei de Salut.
Finalment, des del primer moment el PSIB-PSOE ha denunciat el silenci de l’Advocacia de la comunitat autònoma en relació amb la reclamació dels 2,68 milions d’euros, pel fet que en cap moment ha emès cap informe que avali que l’expedient no ha caducat, tal com continua defensant el Govern de Prohens. Per això, hauran de comparèixer l’actual directora de l’Advocacia, Antònia Perelló, i el seu director adjunt, José Ramón Ahicart.
Tal com ha defensat des del primer moment el PSIB-PSOE, l’objectiu de la formació és col·laborar des de la màxima transparència en l’aclariment de possibles dubtes pel que fa a la compra de material sanitari en el pitjor moment de la pandèmia, des del convenciment que tot es va fer com tocava, des de la legalitat i amb la fiscalització tant de l’Oficina Anticorrupció i la intervenció de la comunitat autònoma.
Així, el PSOE demanarà la compareixença de l’expresidenta del Govern, Francina Armengol, de l’exportaveu del Govern, Iago Negueruela, i dels dos exdirectors generals del Servei de Salut, Juli Fuster i Manuel Palomino.
Compareixença de Vicent Marí per les contractacions durant la pandèmia
A més de revisar la compra de material sanitari per part de totes les institucions, l’objectiu de la comissió d’investigació proposada pel PSOE al Congrés també és investigar els procediments de contractació duts a terme per les diferents administracions durant la pandèmia, per la qual cosa el Partit Socialista demanarà la compareixença del president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, actualment imputat pel jutge per la contractació d’emergència d’un servei de promoció turística.
Per aquest mateix motiu, també serà requerida la interventora del Consell d’Eivissa, María Ana Tur, la qual va denunciar amenaces i coaccions per part del president del Consell d’Eivissa, després que alertés de les irregularitats.