Les lliçons apreses dels temps de confinament ens manen cap a ciutats on l’espai públic i el verd urbà són més protagonistes en l’època postcovid, en què volem recuperar el plaer de gaudir dels nostres espais públics i verds, després del patinament dels dies tancats a casa.
Les eines amb què hem aconseguit sortir de la pandèmia, fonamentades en el desplegament d’un gran escut social a través del reforç del sector públic, i en el canvi de model energètic com a resposta tant al repte climàtic com al context geopolític protagonitzat per la invasió rusas d’Ucraïna, reforcen i molt les polítiques de mobilitat que sempre hem defensat des del Partit Socialista.
Ja sigui per defugir el brutal augment del cost del combustible, ja sigui pel compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, ningú dubta que cal reforçar el transport públic, col·lectiu i descarbonitzat com a alternativa clara de mobilitat. I en l’àmbit de les ciutats, ampliar sense por les xarxes de transport col·lectiu i 0 emissions, des dels metros lleugers i tramvies, fins als busos, microbusos, bici pública i sistemes de mobilitat i micromobilitat compartida.
Les lliçons apreses dels temps del confinament ens manen cap a ciutats on l’espai públic i el verd urbà són més protagonsites en l’època postCOVID, en que volem recuperar el plaer de gaudir dels nostres espais públics i verds, després del patiment dels dies tancats a casa. Volem més espais per a vianants i ciclistes i més corredors verds que retornin als ciutadans i les ciutadanes el paper central als carrers, que havia estat pres per l’excessiva presència del cotxe.
Els socialistes proposam seguir avançant en millorar el TIB, també a Menorca, Eivissa i Formentera. Proposam seguir millorant la xarxa ferroviària, a Mallorca, més enllà del primer tram del tramvia que ja tenim en marxa, i del corredor de Llevant, per dur el tren a Calvià, Alcúdia i Llucmajor. Volem una aposta molt valenta per augmentar les xarxes de vies ciclistes; i volem desplegar polítiques per a vianants a les ciutats i pobles. Proposam també aprofundir en la descarbonització del sector del transport, amb ajudes que permetin una renovació de tota la flota. Ajudar a les empreses a modernitzar-se i a afrontar els reptes que plantegen sectors com el turístic o el de mercaderies. Volem també plantejar límits al creixement excessiu del cotxe, seguint l’exemple de Formentera, així com decidir de forma més important sobre les nostres infraestructures portuàries i aeroportuàries.
Jaume Mateu
Membre de l’equip redactor del Document Marc de la Conferència Política 2023