Maria Antònia Truyols ha lamentat el vot en contra del PP al sostre de despesa perquè “la gent ens reclama unitat per sortir d’aquesta crisi, no s’entén un vot en contra de tenir més recursos per fer front a la pandèmia”
El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat el sostre de despesa no financera per al 2021, primera passa per a l’aprovació dels pressuposts, valorat en 4.726 milions d’euros, 342 milions més que enguany, la qual cosa suposa un augment del 7,82%. Així ho ha explicat la portaveu d’Hisenda del Grup Parlamentari Socialista, Maria Antònia Truyols, qui ha defensat que “és un sostre de despesa històric, per fer front a la pandèmia i a la crisi econòmica”.
Per a Truyols, són 4.726 milions que posen damunt la taula “una manera diferent de fer política, tant des de la vessant de la despesa com de la dels ingressos, amb una altra manera de sortir d’una crisi, sense retallades ni imposicions”. D’aquesta forma, segons la diputada socialista, “aquest Govern compleix amb la paraula donada, no hi ha retallades”.
Unes retallades que, tal com ha recordat Truyols, “agraden molt als partits de la dreta i que no varen servir més que per augmentar les desigualtats socials, a les quals ha hagut de fer front el Govern durant aquests sis anys posteriors a la legislatura Bauzá”.
En aquest sentit, amb l’aprovació del sostre de despesa “mostram que es pot sortir d’una crisi d’unes dimensions desconegudes amb polítiques socials, amb inversió, enfortint els serveis públics i afavorint una recuperació justa per no deixar ningú enrere”, ha afirmat la diputada socialista, afegint que “són xifres que es transformaran en polítiques concretes que ajudaran a frenar la pandèmia, afavorir la recuperació econòmica i social i a millorar la vida de moltes persones”.
Truyols també ha fet referència a la suspensió de les regles fiscals per part del Govern d’Espanya, la qual cosa ha considerat “una ajuda pels comptes públics que sense cap dubte servirà per atendre l’emergència sanitària que vivim, així com els seus efectes econòmics, socials i laborals”. Una suspensió de regles fiscals que no va comptar amb el suport del principal partit de l’oposició, la qual cosa no ha estranyat a la diputada socialista perquè “per ells no és important disposar dels màxims recursos per fer front a la pandèmia, perquè sabem que, si ara estiguessin al Govern, aplicarien les mateixes receptes austericides del 2011”.
De fet, la diputada socialista ha concretat que “mentre uns són fidels defensors de l’estabilitat pressupostària, la sostenibilitat financera i el constrenyiment dels sistema públic, altres defensam l’execució de polítiques públiques que han suposat poder dedicar més del 70% el pressupost a inversions i despeses socials”.
Finalment, Truyols ha aplaudit l’increment de recursos estatal i l’arribada dels primers fons europeus, els quals “permetran sense cap dubte compensar la caiguda d’ingressos per mor de la pandèmia i tenir un pressupost expansiu de cara a l’any que ve”.
Amb tot, “aquest és un sostre de despesa valent, rigorós, el punt de partida d’uns pressuposts que blindin, que garanteixin les polítiques socials per seguir potenciant la inversió pública, planificant el present i el futur, i com a instrument de redistribució de la riquesa i garantir l’estabilitat econòmica, com hem demostrat aquests darrers anys”.
És per aquest motiu que el Grup Parlamentari Socialista que el PP s’hagi tornat a situar al costat del no i hagi votat en contra d’un sostre de despesa històric. “La gent ens reclama unitat per sortir d’aquesta crisi, no s’entén un vot en contra de tenir més recursos per fer front a la pandèmia”, ha criticat Truyols.