El 84% de la població a Espanya està a favor de regular el dret a l’eutanàsia per tal d’assegurar que sigui la mateixa persona qui pugui decidir quan i de quina manera vol morir
El PSIB-PSOE ha organitzat una nova trobada virtual oberta a tothom a través del seu canal de Youtube, en aquesta ocasió per debatre sobre la recentment aprovada Llei d’Eutanàsia al Congrés dels Diputats, en la qual han participat la secretària de Sanitat i Consum del PSOE i ponent de la llei al Congrés, María Luisa Carcedo; el metge i impulsor de la regulació de l’eutanàsia, Carlos Barra; i el secretari d’Acció Electoral del PSIB-PSOE i president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs.
Carcedo ha destacat que aquesta llei “atorga a la ciutadania un nou dret subjectiu amb el qual s’enriqueix l’estat social i democràtic de dret” i a través de la qual es pretén “fer efectius els drets fonamentals en persones que es troben en una situació en la qual, a parer seu i de manera objectivada, no poden gaudir d’alguns d’aquests drets que recull la Constitució Espanyola”.
Tal com ha explicat la diputada, aquests drets fonamentals, entre d’altres, són el dret a la llibertat individual, el dret a la dignitat, el dret a la integritat física i moral, el dret a la llibertat ideològica, o el dret a la intimitat i a la pròpia imatge. “Aquests drets fonamentals, que recull la Constitució Espanyola, són drets que els poders públics tenen l’obligació de garantir”, ha emfasitzat Carcedo.
A més a més de regular el dret a morir de manera digna, Carcedo ha recordar que aquesta llei d’eutanàsia també regula els casos en què una persona ajudi una altra a acabar amb la seva vida, despenalitzant aquests supòsits.
Carcedo també ha posat de relleu l’ampli consens social amb el qual compta aquesta llei, atès que pràcticament 9 de cada 10 persones a Espanya s’han mostrat favorables a una regulació garantista de l’eutanàsia.
“Una llei garantista que fa la nostra democràcia més lliure”
Per la seva banda, el metge i impulsor de la regulació de l’eutanàsia Carlos Barra, ha manifestat que l’aprovació d’aquesta llei al Congrés significa “un avenç més en la nostra democràcia, la qual serà més lliure a partir d’ara”.
Per a Barra, qui ha volgut mostrar la seva alegria per l’aprovació d’aquesta normativa, “plenament garantista i que recull l’objecció de consciència”, ha explicat que allò que se cerca amb aquesta llei és assolir una “societat més lliure perquè cada persona pugui decidir sobre la seva pròpia vida, la qual també inclou la fase de la mort”.
Finalment, Barra ha volgut recordar que “som molts els metges que defensam des de fa molt de temps que les persones puguin morir respectant la seva dignitat i els seus valors”.
“Un nou dret que esquiva el patiment innecessari a favor d’un acomiadament digne”
La trobada ha estat moderada pel secretari d’Acció Electoral del PSIB-PSOE i president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, qui també és metge de formació.
Thomàs ha realçat que es tracta d’una llei que “dóna una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda sostinguda de la societat actual” però que, sobretot, “traspassa el marc normatiu per convertir-se en un bot evolutiu social per la seva necessitat, importància, consens i, especialment, per aportar i garantir un nou dret esquivant el sofriment innecessari a favor d’un acomiadament digne”.