La ponència es dividirà en quatre blocs: economia i transformació digital; transport, mobilitat i connectivitat; canvi climàtic i medi ambient; i polítiques socials i diversitat
El PSIB-PSOE valora molt positivament que la ponència d’estudi sobre la insularitat, que començarà la setmana que ve al Senat amb la compareixença de la presidenta Armengol i dels dirigents de Canàries, Ceuta i Melilla, situï en el centre del debat els costs de la insularitat i la situació econòmica que se’n deriva per als territoris insulars i extrapeninsular, qüestions fonamentals per als senadors socialistes illencs.
El senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat la importància d’aquest fet, que es desprèn del pla de treball recentment aprovat i consensuat amb la resta de grups parlamentaris, recordant que “els costs de la insularitat tenen un efecte molt important en la capacitat de les nostres empreses i en el poder adquisitiu dels ciutadans de les Illes”.
Respecte d’això, Bonet ha remarcat que “trobar la fórmula per compensar aquests costs és cabdal, ja que la vida a les Illes s’encareix, però els sous i les pensions romanen més baixos que a altres comunitats autònomes que no pateixen costs afegits derivats de la insularitat” i ha recordat que són múltiples els experts que així ho apunten.
De fet, els senadors socialistes de les illes han insistit en el fet que el pla de treball de la ponència, que marcarà l’agenda dels pròxims mesos en el Senat, inclogui entre els ponents representants dels sindicats, les patronals, empreses del sector dels transports, del sector de l’energia i també, entre d’altres, del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears.
Quatre eixos per a un pla de treball consensuat
El divendres 19 de febrer arrencaran, a porta tancada, les sessions de la ponència amb les compareixences de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i dels presidents de Canàries, Ceuta i Melilla.
A continuació es duran a terme la resta de compareixences en sessions mensuals repartides en quatre blocs: economia i transformació digital; transport, mobilitat i connectivitat; canvi climàtic i medi ambient; i polítiques socials i diversitat.
De fet, el bloc que comptarà amb més nombre de compareixents serà el d’economia i transformació digital, per al qual els socialistes han aportat noms d’experts que es donaran a conèixer els pròxims dies, com també d’entitats de referència per a les Illes Balears.
Bonet ha volgut agrair a tots els grups les “facilitats per poder pactar aquest pla de treball i el llistat de compareixents”, especialment als senadors autonòmics, Vicenç Vidal i Joan Vicenç Marí, dels quals ha volgut destacar la “clara voluntat de consensuar un pla de feina que contemplàs una aportació plural d’allò del que significa la insularitat per als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears”.
També han participat en la proposta de ponents les senadores socialistes per Eivissa i Formentera, Patricia Abascal, i per Mallorca, Susanna Moll, les quals, tot i no formar part de la ponència, faran un seguiment actiu de totes les compareixences que s’hi duguin a terme.
Les sessions es duran a terme a porta tancada, tal com marca el reglament del Senat. No obstant això, els membres de la ponència ja han sol·licitat que s’enregistri i es pugui consultar en la web del Senat.
Cal recordar que la ponència d’estudi sobre la insularitat és fruit d’una moció impulsada pel Grup Parlamentari Socialista.
Source: Actualitat Fedaració Mallorca