L’anunci de la condonació de 1.000 milions del deute històric de Balears amb l’Estat és una excel·lent notícia que confirma la feina de 8 anys de governs liderats per Armengol

La Secretària general de la FSM i ex consellera d’Hisenda del GOIB, Catalina Cladera, posa en valor “l’extraordinària feina dels governs liderats per Francina Armengol per poder arribar a un reequilibri del deute històric de Balears amb l’Estat”. El portaveu socialista al Parlament, Iago Negueruela, lamenta que “el GOIB torni a renunciar a recursos bàsics per Balears”, després de les declaracions del portaveu del Govern

L’acord tancat entre PSOE i ERC per facilitar el vot favorable de la formació catalana a la investidura del Pedro Sánchez com a president del Govern de l’Estat inclou també una circumstància que afavoreix el reequilibri financer de Balears, per que faculta la condonació de prop de 1.000 milions d’euros del deute històric que Balears manté amb l’Estat.

Aquesta circumstància permetrà que de manera immediata Balears s’alliberi de l’obligació de retornar alguns dels fons aportats per l’Estat en virtut del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), reduint la càrrega financera de la comunitat en més d’un 10%.

“És una gran notícia per Balears”, ha afirmat Catalina Cladera, qui va ser Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears entre 2015 i 2019. Cladera creu que “res del que està passant ara, i que representa una gran millora per les finances públiques de Balears, seria realitat si no hi hagués hagut un grup de gent que hi va creure i treballar en els mecanismes de millora del finançament de Balears des de 2015, sota la direcció de na Francina Armengol”.

“Quan el Partit Popular parla en to despectiu de l’herència rebuda després de 8 anys de governs de progrés a Balears, hauria de tenir en comptes tantes coses que avui fan que el Govern pugui prendre decisions amb la garantia de tenir un finançament molt millor del de 2015, al qual lògicament ajuden notícies com el de la condonació d’aquests 1.000 milions del deute històric que hem conegut avui”.

Davant les declaracions del portaveu del govern, rebutjant aquests 1.000 milions de reducció del deute, el portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela, ha lamentat que “el Govern segueixi perjudicant Balears, en una escalada que inclou la renúncia a fons bàsics pel tramvia i per altres projectes estratègics”.

A l’inici del mandat del GOIB 2015-2019, un dels objectius del govern Armengol fou el de la millora del finançament de les Illes i paral·lelament la reducció de la càrrega financera del deute. “Estàvem en ràtios superiors al 32% de deute públic en dades del Banc d’Espanya, la comunitat autònoma amb major deute, i gràcies a una fase expansiva de l’economia i a la bona gestió, vàrem aconseguir baixar al deute al 25% del PIB a finals de la legislatura”, en dades aportades per l’actual portaveu socialista al Consell de Mallorca.

El Govern liderat per Francina Armengol va crear una Comissió bilateral Balears-Catalunya per la millora del finançament autonòmic, de la qual en formaren part la mateixa Cladera, el Director general de Pressuposts, Joan Carrió, i l’assessoria del professor i economista Guillem López Casasnovas.

El maig de 2016 es va celebrar la primera reunió d’aquesta Comissió, a la seu de la Vicepresidència del Govern de la Generalitat de Catalunya, amb la presència de l’aleshores vicepresident Oriol Junqueras, acompanyat per Pere Aragonès i Lluís Salvadó. “En les sessions que es van fer entre 2016 i 2017 vam anar perfilant la nostra estratègia comuna en quant a la millora del finançament de la comunitats aportadores al sistema de de finançament autonòmic de l’Estat”, rememora Cladera.

Algunes de les conclusions d’aquesta Comissió es van anar transformant en propostes que es van plantejar ja a les primeres reunions mantingudes amb l’aleshores Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en les quals Cladera exposà “les legítimes reivindicacions de Balears” en referència al seu “infrafinançament endèmic”.

D’aquella època també arrenca la feina per a la consecució d’un nou Règim Especial per les Illes Balears (REIB), un conjunt de mesures fiscals i tributàries per a ciutadans, empreses i administracions que poguessin compensar els costos diferencials de la insularitat a Balears en referencia a la resta de l’Estat peninsular.

Posteriorment, López Casasnovas i Carrió, conjuntament amb l’actual conseller d’Hisenda del Govern, Antoni Costa, van formar part del grup de treball de Balears que va plantejar una proposta formal de nou finançament autonòmic per les comunitats autònomes, a ran de la mesa de debat que va proposar el mateix Ministeri d’Hisenda, a principis de 2018.

Aquella feina de recerca d’un sistema de finançament que permetés una major gestió autonòmica dels recursos generats a Balears es va mantenir com el posicionament oficial del Govern a partir del 2018, amb el canvi polític al govern de l’Estat, amb l’arribada de Pedro Sánchez al capdavant del Govern i de la Ministra María José Montero a la cartera d’Hisenda. La nova legislatura de progrés, amb l’actual portaveu a l’Ajuntament de Palma, Rosario Sánchez, com a nova Consellera d’Hisenda del GOIB.

Sota el seu mandat es va culminar la feina per a la posada en marxa del nou REIB per Balears, aprovat de manera definitiva, “partint de la feina del grup de treball de López Casasnovas, i amb el suport de tota la societat civil representada dins la Plataforma per la millora del finançament de Balears i el Cercle d’Economia”. Sánchez creu que “la condonació de part del deute és una acció que reconeix l’infrafinançament històric de les illes”.

Comments are closed