La portaveu socialista, Catalina Cladera, denuncia que una consulta incompleta a ajuntaments amb informes encarregats a dit, deixant de banda a la UIB, no són suficients per vestir el canvi de data de la Diada de Mallorca. Els socialistes anuncien al·legacions en el cas que s’aprovi en el ple.
“El procés que ha fet servir l’equip de govern PPVOX al Consell de Mallorca per validar el canvi de la data de celebració de la Diada de Mallorca no és ni democràtic ni representatiu”, segons ha afirmat la portaveu socialista Catalina Cladera. La socialista ha afirmat que PPVOX “pretén culminar la guerra cultural contra els mallorquins, i ho faran d’esquenes al mateix Consell, als historiadors i experts, i a la ciutadania en general”. Avui s’ha conegut que es pretén dur a aprovació aquest punt de l’ordre del dia al pròxim ple ordinari de la institució.
PPVOX han muntat un pseudo-expedient al Consell per donar una aparença de cobertura legal a un canvi de data totalment ideològic, que ja havien decidit políticament i que portaven en el seu programa electoral i al programa de govern.
El pseudo-expedient PPVOX s’ha vestit amb una consulta als ajuntaments, en la qual només han participat la meitat dels consistoris, la gran majoria dels quals governats precisament per PPVOX. I uns informes a tres experts, que no s’ha explicat com ha estat triats ni amb quina premissa se’ls ha encarregat l’estudi des del Consell amb un contracte menor adjudicat a dit, per dir precisament allò que volia l’equip de govern. “Res a veure amb el procés que es va seguir fa 8 anys”.
A més sorprèn que el Consell vulneri per complet el criteri de la màxima autoritat acadèmica, la UIB, i concretament el seu Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, que no ha estat consultat.
PPVOX imposa els seus posicionaments de partit i els converteixen en actes institucionals, creant desconcert entre la ciutadania, únicament per causes ideològiques i no històriques. El 12 de setembre com a Diada de Mallorca no és cap reivindicació dels historiadors i cronistes ni dels ajuntaments de l’illa.
El Grup Socialista al Consell presentarà al·legacions a la possible aprovació en el ple del canvi de data de la Diada, tenint en compte arguments científics i no només polítics com fa ara el Consell.
“Seguirem exigint que es mantingui la data del 31D com a centre de la Diada de Mallorca, ja que va ser fruit d’un consens d’una comissió d’experts que comptà amb participació ciutadana, que aplegà l’acord del 90% dels historiadors, del 79% dels ajuntaments, d’un 84% de les entitats vinculades i d’un 80% dels ciutadans consultats. Una feina seriosa, al contrari de la que ara ha muntat el sr. Galmés”, ha recordat Cladera.