Diferents portaveus socialistes han defensat les candidatures de quatre dels distingits, EAPN, el Festival de Música de Pollença, la Societat de Ciències Aranzadi i la cooperativa de segon grau Camp Mallorquí.
El ple del Consell de Mallorca ha decidit atorgar els Premis Honors i Distincions a 17 persones, entitats i empreses, per consens de tots els grups polítics. Han rebut la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca el futbolista Abdón Prats, Ca Madò Bet des Siurells, EAPN Illes Balears, el Festival Música Pollença, Remígia Caubet, i la Societat de Ciències Aranzadi. L’artista Miquel Barceló ha rebut la distinció de Fill Predilecte, mentre que els premis Jaume II han estat atorgats a Anegats, Associació ASIMA, Associació ELA Balears, Baltasar Bibiloni Llabrés, la Cooperativa Camp Mallorquí, Carmen Planas Palou, l’empresa Melicotó, Gerhard Grenzing, Gustavo Peñalver Vico i les Valentes Dones de Sóller.
A tots ells el Grup Socialista els expressa la seva felicitació per haver estat mereixedors de les més altes distincions que atorga el Consell de Mallorca, i que seran lliurades en un acte protocol·lari que se celebrarà pròximament.
Medalles d’Honor i Gratitud per a EAPN, Festival Música Pollença i Societat de Ciències Aranzadi.
La consellera electa socialista Sofia Alonso ha defensat la proposta de distinció per a l’entitat EAPN-Illes Balears. Xarxa per la Inclusió Social. Un conglomerat de diversos actors del tercer sector social sense ànim de lucre, fundada l’any 2005, amb l’objectiu de combatre la pobresa i l’exclusió social a Balears.
EAPN Illes Balears està integrada per ASPAS, Creu Roja, Càritas, Espiral, Siloé, Projecte Naüm, Fundació Diagrama, Projecte Home, Cooperativa Jovent, Intress, Fundació Deixalles, Fundació Ires, Sant Joan de Déu, Grec, Intermèdia, Fundació Patronat Obrer, Es Refugi, Metges del Món, Fundació Social La Sapiència, Fundació Pere Tarrés, Treball Solidari i Provivienda.
Entre la seva activitat destaca l’impuls al “Pacte per a la Inclusió Social” en el Parlament de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma. Alonso s’ha referit a un “més que merescut homenatge a aquests quasi 20 anys d’història a les Illes Balears i concretament a Mallorca, fent feina per les persones, pels seus drets, per la justícia social”.
La Societat de Ciències Aranzadi, fundada el 1947, és una associació científica sense ànim de lucre els objectius de la qual són la investigació científica del medi natural i humà i la divulgació dels resultats obtinguts. Compta actualment amb més de 2.000 persones associades de les quals 150 són investigadors de diferents disciplines científiques, Els seus objectius són: promoure la investigació de les ciències naturals i humanes; conèixer, valorar i protegir el nostre entorn i patrimoni; promoure la participació i el voluntariat a través d’iniciatives de ciència ciutadana.
Aranzadi ha estat present en molts dels processos de recuperació dels cossos de persones assassinades a Balears pel règim franquista durant la Guerra Civil i el període de repressió que la va succeir. En relació a la defensa de la seva candidatura com a Medalla d’Honor i Gratitud 2024 del Consell, el portaveu adjunt socialista, Javier de Juan, ha recordat el que lema “no hi ha futur sense ciència, ni passat sense memòria, es converteix una crida urgent davant l’auge de discursos radicals que solen menysprear tant la ciència com la memòria històrica”.
L’objectiu del Festival de Pollença fou el de consolidar el prestigi de les manifestacions artístiques que tenien lloc en el municipi, dinamitzar la cultura entre els veïns i llençar el nom de Pollença fora de les nostres fronteres. El festival, ja amb 63 edicions a la seva esquena, s’ha esforçat per ampliar el marc musical del seu repertori per resultar “proper a tots els públics i amb una oferta pensada també per als més joves”, amb concerts familiars i didàctics que incloguin propostes de gèneres diversos i expressions musicals de tota mena. Sempre amb una extraordinària qualitat i excel·lència artística fent que el Festival sigui, en paraules de l’actual director, Pere Bonet, «un autèntic oasi cultural des de fa sis dècades de forma ininterrompuda», com ha recordat Joan Ferrer en el seu torn d’intervenció.
Camp Mallorquí, Premi Jaume II 2024
Camp Mallorquí és l’única cooperativa de segon grau agrària a Mallorca, formada per cooperatives de base i que l’any passat celebrà els seus primers 40 anys d’història. “Un dels grans responsables, dels grans protagonistes que la pagesia de la nostra terra no es resigni, mantingui el seu esperit de lluita, continuï endavant amb una de les activitats més importants per a la vida: la producció d’aliments. I, sobretot, pugui ser una opció digna i viable per als nostres joves pagesos i ramaders”, en paraules de la consellera Juana M. Adrover.
D’ençà del seu naixement, aquesta cooperativa de cooperatives ha jugat un paper clau en l’economia agrària i en el món rural. Està íntimament lligada a Mallorca, a cada un dels indrets on es desenvolupa la pagesia, la producció o la ramaderia.