PPVox abandona les residències per a la gent gran de Mallorca.

Davant la inacció de PPVox a tots els nivells, els Socialistes presenten un bloc d’iniciatives al Parlament, al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma per que s’acabin i es posin en servei les noves residències de Son Martorell i Son Dureta a Palma i la Miquel Mir a Inca, mentre exigeixen acciones definides per que l’IMAS pugui assumir d’una vegada la gestió de les residències municipals que ho han sol·licitat.

Ni a Palma, ni a Mallorca ni a nivell de Balears. Les polítiques de PPVox deixen de banda a les persones majors. Malgrat els repetits anuncis electorals, la realitat demostra que després de 15 mesos de legislatura no s’ha vist cap avanç per a les residències de gent gran iniciades durant la passada legislatura, que no s’han posat en marxa, com les de Son Martorell i Son Dureta a Palma. Especialment lamentable és el cas de la Miquel Mir d’Inca, que es troba ja finalitzada des del passat any 2023 i amb la dotació de personal preparada, però que a dia d’avui continua sense entrar en servei. Els portaveus socialistes Catalina Cladera, Xisco Ducrós i Omar Lamín, conjuntament amb la consellera insular Sofia Alonso, i la regidora a Palma, Silvana González, han comparegut per a anunciar un seguit d’iniciatives per revertir aquesta paràlisi institucional respecte les infraestructures de gent gran.

Demà el Grup Socialista al Consell presenta al ple una moció dirigida a donar suport a les residències de gent gran municipals, a les quals es proposa destinar una quantitat de 5 milions d’euros des de l’IMAS, a banda del compromís ferm de que el Consell assumeixi la gestió d’aquelles residències que ara sota direcció dels ajuntaments. “Volem que l’IMAS faci suport als ajuntaments que tenen residències de gent gran municipals, però que prefereixen que les gestioni l’IMAS; amb un model de gestió que els socialistes vàrem potenciar”, ha dit la portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera, seguint la línia d’un model de gestió d’èxit que es va implantar en les dues darreres legislatures, que combina atenció residencial amb el servei adomicili SAID, “que reforça la capacitat de decisió de cada persona per decidir a on vol envellir”.

Cladera ha carregat en contra de l’oblit institucional que PPVox exerceix sobre la gent gran de l’illa: “durant la campanya electoral el PP va insistir en la rebaixa de les llistes d’espera de gent gran a l’espera de plaça de residència, i en aquest any no només no han fet davallar la llista, sinó que s’ha incrementat en unes 200 persones”.

Ni Son Martorell ni Son Dureta són infraestructures prioritàries per l’Ajuntament de Palma

El Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Palma ha presentat una moció en el ple que insta l’equip de govern a exigir al Govern Balear que agilitzi les gestions necessàries per finalitzar les obres del centre de majors de Son Martorell, situat a Ciutat Jardí. Aquesta infraestructura, dissenyada per proporcionar 120 places a persones majors en situació de dependència, es troba paralitzada, malgrat que les obres estan molt avançades.

Els socialistes de Palma estan molt preocupats per l’increment de les llistes d’espera per residències i el servei d’ajuda a domicili, que s’han duplicat en el darrer any. No podem oblidar que són centenars els palmesans i palmesanes que esperen per una plaça residencial, de centre de dia o per l’ajuda domiciliària imprescindible pel dia a dia de persones majors en situació de dependència i les seves famílies.

Xisco Ducrós, portaveu del Grup Municipal Socialista, ha estat contundent en la seva crítica al batle Jaime Martínez: “La inactivitat del batle Martínez està perjudicant greument els veïnats de Palma. Manca lideratge i reivindicació del govern municipal davant la resta d’institucions. Lluny de lluitar per millorar els serveis, la submissió del govern Martínez al govern de Marga Prohens resta oportunitats i qualitat de vida als veïns i veïnes de Palma. No podem permetre tenir aturades obres tan importants com la residència de Son Martorell o la de Son Dureta.”

Els socialistes assenyalen que, tot i que les necessitats d’atenció a persones majors han augmentat considerablement, les infraestructures sociosanitàries continuen sent insuficients a Palma, i no s’ha vist cap avenç sota el lideratge de l’actual batle. “És inacceptable que projectes com aquest es paralitzin mentre les llistes d’espera per places en residències continuen creixent,” ha afegit Ducrós.

L’Ajuntament ha de posar tots els seus esforços i reclamar al govern que faci tot el que sigui necessari, que prioritzi la posada en funcionament d’aquestes dues residències, que sumarien 240 places en total. La moció també sol·licita l’ampliació de la xarxa de centres de dia i residències, fonamentals per garantir una atenció digna i propera a la creixent població major de la ciutat.

La paràlisi de Prohens i Cirer en polítiques de gent gran genera malestar a la ciutadania.

El diputat socialista al Parlament, Omar Lamín, ha lamentat la “paràlisi de Prohens i Cirer” per la manca d’impuls en la posada en servei de les infraestructures destinades a gent gran.  Lamín ha destacat l’increment del “125% de la llista d’espera per accedir al Servei d’Atenció Domiciliària, el SAID”, mentre que també arriba a 1.800 les persones que esperen per disposar del servei de teleassistència, el doble que durant la passada legislatura.

“Està clar que Prohens només governa per a un pocs”, per que manté tancades infraestructures ja acabades com la Miquel Mir, mentre que obliga als ciutadans a acudir a les residències privades de gent gran, a on cada plaça costa uns 4.000 € al mes. Per Lamín, “el gran canvi de Prohens és la paràlisi i el foment de la llibertat d’uns pocs privilegiats”.



Comments are closed